Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ  ΤΗΣ 3ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ

22 Μαρτίου  2023

 

 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν

Επικαλούμαι το  Πνεύμα  Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

Αμήν.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

 

 Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο  (5,17-19)

 

Τον καιρό εκείνο, είπε ο Ιησούς στους μαθητές του:

«Μη νομίσετε ότι ήλθα για να καταλύσω το Νόμο ή τους προφήτες. Δεν ήλθα να καταλύσω, αλλά να εκπληρώσω. Αλήθεια σας λέω: έως ότου περάσει ο ουρανός και η γη, ούτε ένα γιώτα ή μια κεραία δε θα περάσουν, μέχρι που να πραγματοποιηθούν όλα.

Όποιος, λοιπόν, καταργήσει μια από τις εντολές και τις πιο μικρές και διδάξει το ίδιο στους ανθρώπους, αυτός θα ονομασθεί πιο μικρός στη βασιλεία των ουρανών. Ενώ όποιος εφαρμόσει και διδάξει, αυτός θα ονομασθεί μεγάλος στη βασιλεία των ουρανών».

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός  don Luigi Maria Epicoco

 

Συμβαίνει συχνά σε κάποιους που διαβάζουν πολύ γρήγορα το Ευαγγέλιο και αντιλαμβάνονται τη διαρκή αντιπαράθεση που εμπλέκεται ο Ιησούς εναντίον των γραμματέων και των Φαρισαίων, να φθάνουν εύκολα στο συμπέρασμα, ότι το μήνυμά του Ιησού είναι η κατάργηση κάθε κανόνα. Αλλά μια τέτοια πεποίθηση θα μπορούσε να προκαλέσει κάποια εύκολα χειροκρότημα αλλά θα ήταν επιζήμια για το καλό του ανθρώπου. Ο κανόνας σίγουρα βάζει ένα όριο στους ανθρώπους, αλλά το κάνει για να διοχετεύσει τις ενέργειές του προς το καλό. Ένα ποτάμι χωρίς όχθη είναι καταστροφικό, αλλά ένα καλά διοχετευμένο ποτάμι όχι μόνο πάει μακριά αλλά μπορεί επίσης να παράγει ενέργεια ή να αξιοποιηθεί για το καλό όλων. Έτσι η ζωή του καθενός μας, όταν χάνει οποιοδήποτε όριο είναι προορισμένη να καταστρέψει και μάλιστα να αυτοκαταστραφεί. Αυτό στο οποίο απαντά ο Ιησούς στους γραμματείς και τους Φαρισαίους είναι η αυστηρή ερμηνεία του Νόμου. Σε αυτό το είδος ερμηνείας ο άνθρωπος δεν έχει πλέον ένα όριο που τον οδηγεί στο καλό, αλλά είναι φυλακισμένος σε ένα σχέδιο που δεν τον οδηγεί πουθενά. Όλη η διδασκαλία του Ιησού είναι η σωστή ερμηνεία του Νόμου και των Προφητών, οπότε στη σημερινή σελίδα του ευαγγελίου χρησιμοποιεί τη λέξη «εκπλήρωση»: «Μη νομίζετε ότι ήρθα για να καταργήσω τον Νόμο ή τους Προφήτες· δεν ήρθα για να καταργήσω, αλλά για να εκπληρώσω. ” Αληθινά σας λέω, Μέχρι να περάσουν ο ουρανός και η γη, ούτε ένα ιώτα ή μια κεραία δεν θα περάσουν, μέχρι να εκπληρωθούν όλα. ” Το Ευαγγέλιο δεν είναι υποκατάστατο όλων όσων μπορούμε και πρέπει να κάνουμε μόνοι μας και με τις ικανότητές μας, αλλά αντιπροσωπεύει την εκπλήρωσή, δηλαδή το οριστικό βλέμμα μέσα από το οποίο αφού κάνουμε το καλύτερο που μπορούσαμε να κάνουμε βρίσκουμε τη Χάρη του Θεού, το κομμάτι που μας λείπει και που κάνει ώστε αυτό που μένει από τη ζωή να μην είναι ο μόχθος ή η προσπάθεια να τηρήσεις τους κανόνες, αλλά η χαρά.

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

«Κύριε, κάνε ο σπόρος του Λόγου σου που πέφτει στην καρδιά μου, να μπορέσει να βρει όχι ένα πετρώδες έδαφος που θα ανθίσει αμέσως αλλά που γρήγορα θα ξεραθεί επειδή δεν θα έχει ρίζα, αλλά να βρει μια καρδιά γόνιμη, στην  οποία να μπορεί να ωριμάσει και να καρποφορήσει, ώστε ο Λόγος σου να με ελευθερώσει από κάθε είδους σκλαβιά. Αμήν.

 

(www.episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

19 ΙΟΥΛΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΚΡΙΝΗΣ

Ήταν το πρωτότοκο παιδί του Βασίλειου και της Εμμέλειας και καταγόταν από τον Πόντο. Η οικογένειά της ήταν ευλογημένη αφού τα αδέλφια της είναι ο

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 15ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 19 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου