Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 4ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

30 Ιανουαρίου 2023

                                            
Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο  (5,1-20)

Κι έφθασαν στην αντίπερα όχθη της θάλασσας, στη χώρα των Γερασηνών. Κι όταν ο Ιησούς βγήκε από το πλοίο, αμέσως τον συνάντησε ένας άνθρωπος με ακάθαρτο πνεύμα που ερχόταν από τα μνήματα, και ο οποίος κατοικούσε στα μνήματα. Και κανένας δεν μπορούσε να τον δέσει ούτε με αλυσίδες, επειδή πολλές φορές του είχαν δέσει με δεσμά τα πόδια και με αλυσίδες, αλλά αυτός έσπασε τις αλυσίδες και σύντριψε τα δεσμά. Κανένας δε μπόρεσε να τον δαμάσει. Μέρα και νύχτα, συνεχώς, βρισκόταν στα μνήματα και στα βουνά κραυγάζοντας και με πέτρες αυτοπληγωνόταν. Όταν είδε από μακριά τον Ιησού, έτρεξε και τον προσκύνησε και με δυνατή φωνή φώναξε και είπε: “Τι έχεις να κάμεις με μας, Ιησού, Υιέ του Θεού του Υψίστου; Σε εξορκίζω στο όνομα του Θεού, να μη με βασανίσεις”. Γιατί του είπε: “Πνεύμα ακάθαρτο, βγες απ’τον άνθρωπο”. Ακόμα ο Ιησούς τον ρώτησε: “Ποιο είναι το όνομά σου;”. Και του απάντησε: “Λεγεώνα είναι το όνομά μου, επειδή είμαστε πολλοί”. Και τα δαιμόνια πολύ τον παρακαλούσαν να μην τα διώξει έξω από τη χώρα. Βρισκόταν εκεί, κοντά στο βουνό, ένα μεγάλο κοπάδι χοίρων που έβοσκε. Και τα δαιμόνια τον παρακάλεσαν λέγοντας: “Στείλε μας στους χοίρους, για να μπούμε μέσα τους”. Και τους το επέτρεψε. Βγήκαν, τότε, τα πνεύματα τα ακάθαρτα και μπήκαν στους χοίρους. Και το κοπάδι, ήταν περίπου δυο χιλιάδες, όρμησε προς το γκρεμό και έπεσαν στη θάλασσα, όπου και πνίγηκαν. Οι βοσκοί έφυγαν και το είπαν στην πόλη και στην ύπαιθρο και ο κόσμος πήγε να δει τι είναι αυτό το γεγονός. Όταν έφθασαν στον Ιησού είδαν το δαιμονισμένο, αυτόν που είχε τη Λεγεώνα, να κάθεται ντυμένος και ήσυχος και φόβος τους κυρίεψε. Κι αυτοί που είδαν, τους διηγήθηκαν τι συνέβηκε στο δαιμονισμένο και τα σχετικά με τους χοίρους. Άρχισαν τότε να παρακαλούν τον Ιησού να φύγει πέρα από τα σύνορά τους. Κι ενώ έμπαινε στο πλοιάριο, τον παρακάλεσε ο πρώην δαιμονισμένος να είναι μαζί του. Δεν τον άφησε, αλλά του είπε: “Πήγαινε στο σπίτι σου, στους δικούς σου και ανάφερέ τους όσα έκαμε για σένα ο Κύριος και ότι σε ελέησε”. Κι εκείνος έφυγε κι άρχισε να κηρύττει στη Δεκάπολη όσα έκαμε ο Ιησούς γι’αυτόν. Και όλοι θαύμαζαν.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Τα δαιμόνια βγαίνουν από μας, στο βαθμό που ο Λόγος του Θεού εισέρχεται στις σκέψεις μας με τέτοιο τρόπο ώστε να μην σκεφτόμαστε πλέον σύμφωνα με την μόδα των ανθρώπων αλλά σύμφωνα με το Πνεύμα του Θεού.

Τα δαιμόνια βγαίνουν από εμάς στο βαθμό που ο Λόγος του Θεού μπαίνει στα συναισθήματά μας και έτσι έχουμε μέσα μας τα ίδια συναισθήματα του Χριστού, και έτσι με τον τρόπο που ενεργούμε αναζητούμε ότι είναι η Βασιλεία του Θεού.

Ο Λόγος του Θεού απομακρύνει το δαίμονα που προκαλεί διαιρέσεις μέσα από τις γκρίνιες, το δαίμονα του φθόνου, το δαίμονα της εξουσίας, της εξουσίας αντί της υπηρεσίας, το δαιμόνιο της συζυγικής απιστίας, κ. α. Ο Λόγος του Θεού ελευθερώνει.

 

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κύριε πολλά είναι τα δεσμά μου που με κρατάνε μακριά από Σένα και τους ανθρώπους. Η καρδιά μου έχει ξεραθεί. Η ψυχή μου έχει μαραζώσει. Το πνεύμα είναι σαν πεθαμένο. Όλα αυτά έγιναν επειδή άφησα τον εαυτό μου εκτεθειμένο σε αρνητικές σκέψεις. Έπεσα σε πειρασμούς που μ’έκαναν μέρα με την ημέρα χειρότερο. Αισθάνομαι ότι δεν έχω τον έλεγχο του εαυτού μου. Παρασύρομαι εύκολα από το κακό δίχως ν’αντιστέκομαι. Θεράπευσε με Κύριε και λύτρωσε με από αυτό το κακό που με βασανίζει. Χορήγησε μου το πνεύμα της μετάνοιας για ν’ανοίξω πάλι την καρδιά μου σε Σένα ποτίζοντας την με την συγχώρεση Σου. Αναζωογόνησε την ψυχή μου με την δύναμη της ευσπλαχνίας Σου. Κι ανέστησε το πνεύμα μου με το Άγιο Σου Πνεύμα για να υπηρετώ, να λατρεύω, να δοξάζω, μόνο Εσένα.

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

 

 

 

 

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Διάσκεψη για ειρήνη στην Ουκρανία

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΙΚΑΙΗ ΕΙΡΗΝΗ Με την ευκαιρία της Διάσκεψης Υψηλού Επιπέδου για την ειρήνη στην Ουκρανία(διεξήχθη 15 και 16 Ιουνίου 2024, στο καντόνι του

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου