Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

28 Ιανουαρίου 2023

                                            
Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο  (4,35-41)

Εκείνη τη μέρα, όταν βράδιασε, τους είπε: “Ας περάσουμε απέναντι”. Κι εκείνοι άφησαν τον κόσμο, πήραν τον Ιησού όπως ήταν μέσα στο πλοιάριο. Και άλλα πλοιάρια ήταν μαζί του. Τότε σηκώθηκε μεγάλη ανεμοθύελλα και τα κύματα έμπαιναν στο πλοιάριο, ώστε να έχει κιόλας γεμίσει από νερά. Κι ο Ιησούς βρισκόταν στη πρύμνη και κοιμόταν σ’ένα προσκεφάλι. Τον ξύπνησαν και του είπαν: “Διδάσκαλε, δεν σε μέλει που χανόμαστε;” Τότε σηκώθηκε, επιτίμησε τον άνεμο και είπε στη θάλασσα: “Σώπα! Φιμώσου!”. Και κόπασε ο άνεμος κι έγινε απόλυτη γαλήνη. Και τους είπε: “Γιατί είσθε δειλοί; Ακόμα δεν έχετε πίστη;” Και φοβήθηκαν πολύ κι έλεγαν μεταξύ τους: “Ποιος, άραγε, να είναι αυτός, αφού και ο άνεμος και η θάλασσα τον υπακούνε;”.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Σε αυτό το Ευαγγέλιο βρίσκουμε μια απλή προτροπή που ο Ιησούς κάνει στους μαθητές του: “Ας περάσουμε στην απέναντι όχθη”. Είναι μια μικρή φράση που μας ξεφεύγει, δεν φαίνεται σημαντική. Ο Ιησούς κάνει μια πρόταση, προσκαλεί στην αλλαγή, να περάσουν στην άλλη πλευρά, να αφήσουν μια περιοχή πολύ γνωστή, οικεία, όπου μαζί είχαν αποκτήσει κάποια εμπιστοσύνη, την εκτίμηση του λαού … Και ο Ιησούς προτείνει κάτι καινούργιο: «Ας περάσουμε στην απέναντί όχθη, ας περάσουμε στην άλλη πλευρά.» Η καινοτομία, προκαλεί πάντοτε μια κάποια αναστάτωση στη ζωή του ανθρώπου. Ο Ιησούς καλεί σε μια νέα πορεία, σε μια άλλη όχθη, στην οποία δεν ξέρουμε τι μας περιμένει. Ο φόβος της αλλαγής είναι ένας από τους θεμελιώδης φόβους του ανθρώπου. Είναι ο φόβος της απώλειας της ασφάλειας των όσων ήδη γνωρίζουμε, κατέχουμε, κυριαρχούμε.

Ο φόβος του καινούργιου δηλώνει το φόβο μας να αναμετρηθούμε με την αδυναμία μας: και αν δεν είμαι ικανός να ανταποκριθώ στη νέα κατάσταση ….; Το καινούργιο είναι πάντα μια πρόκληση για όλους.

Ο Ιησούς είναι το Καινούργιο, και δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές του να ζήσουν αυτή την εμπειρία. Γνωρίζουμε ότι ανάμεσα στους μαθητές ήταν ο Πέτρος, ο Ανδρέας, ο Ιάκωβος και ο Ιωάννης, πολύ καλοί ψαράδες που γνώριζαν πολύ καλά τι να κάνουν σε περίπτωση μιας θύελλας στη λίμνη. Το είχαν αντιμετωπίσει πολλές φορές. Τώρα, όμως, είναι διαφορετικά. Ο Ιησούς τώρα ζητά να αντιμετωπίσουν μαζί Του κάθε καταιγίδα της ζωής. Εδώ βρίσκεται το καινούργιο. Η καταιγίδα θα μπορούσε να κυριαρχηθεί, αλλά ο Ιησούς θέλει να κυριαρχηθεί από την Παρουσία Του. Σε κάθε μικρή καταιγίδα της ζωής μας ο Ιησούς μας ζητά την ικανότητα να παραμένουμε μαζί του, στη δική του πλευρά, να έχουμε το θάρρος να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε δυσκολία, αναγνωρίζοντας πως Εκείνος είναι μαζί μας, ακόμη και αν φαίνεται πως κοιμάται. Εκείνος θέλει από εμάς, μέσα από τον φόβο μας, να ανεβεί η κραυγή. «Ιησού, σώσε με». Γιατί; Γιατί Εκείνος δεν μπορεί να παρέμβει εάν εμείς δεν το θέλουμε πραγματικά.

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κύριε δεν θέλω να γίνω σπουδαίος ούτε ανώτερος σε κάπου ή σε κάτι. Το μόνο που θέλω είναι να βρίσκομαι πάντα στην φωτεινή παρουσία Σου. Το ταξίδι της ζωής μου μαζί Σου είναι ευτυχία για μένα. Θέλω να γίνω ξανά παιδί που επιθυμεί να παίζει μαζί και να περνά με τις ώρες δίπλα Σου ακούγοντας τον θαυμαστό λόγο Σου. Η τροφή μου είναι η παρέα Σου, όπου κι αν είσαι να είμαι κι εγώ εκεί, όπου κι αν πας να σε ακολουθώ. Δεν υπάρχει άλλη ζωή εκτός από Εσένα. Είσαι στο κέντρο της καρδιάς μου, το επίκεντρο της ψυχής μου. Είμαι ευτυχισμένος που σε γνώρισα, σε γνωρίζω και θα σε γνωρίσω ακόμη καλύτερα. Κάνε με να έχω την καρδιά ενός παιδιού για να μάθω την ταπεινοφροσύνη, να διακρίνω την ουσία από αυτά που είναι ασήμαντα, να σε ακούω έχοντας σε Σένα ακλόνητη εμπιστοσύνη.

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

 

 

(πηγή: episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18 Ιουνίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Επίσκεψη Δημοτικού Σχολείου Εξωμβούργου στο Θρησκευτικό & Λαογραφικό Μουσείο Πατέρων Ιησουιτών στα Λουτρά

Επίσκεψη Δημοτικού Σχολείου Εξωμβούργου στο Θρησκευτικό & Λαογραφικό Μουσείο Πατέρων Ιησουιτών στα Λουτρά Την τιμητική του είχε το Δημοτικό Σχολείο Εξωμβούργου που επισκέφθηκε, την Τετάρτη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου