Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

ΠΕΜΠΤΗ 2 Ιουνίου 2022

ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΗΣ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (16, 15-20)

Τον καιρό εκείνο, εμφανίστηκε ο Ιησούς στους Ένδεκα και τους είπε: «Όποιος πιστέψει και βαφτιστεί θα σωθεί, ενώ όποιος δεν πιστέψει θα καταδικασθεί. Αυτά είναι τα σημεία που θα συνοδέψουν όσους πιστέψουν: θα διώχνουν δαιμόνια στο όνομά μου, θα μιλούν νέες γλώσσες, θα πιάνουν φίδια και αν πιουν κάτι το δηλητηριώδες δεν θα τους βλάψει, θα βάζουν τα χέρια τους πάνω σε αρρώστους κι αυτοί θα θεραπεύονται”.

Και ο Κύριος Ιησούς, αφού τους μίλησε, αναλήφθηκε στον ουρανό και κάθισε στα δεξιά του Θεού.

Κι εκείνοι βγήκαν και κήρυξαν παντού, ενώ ο Κύριος συνεργούσε και επιβεβαίωνε το λόγο τους με τα σημεία που επακολουθούσαν.-

Λόγος του Κυρίου

 

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Η εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου είναι η εορτή η οποία μας υποδεικνύει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε, το σημείο όπου βρίσκεται ο αληθινός θησαυρός, τον ουρανό.

Ας αναρωτηθούμε δυο πράγματα: πρώτο, ποιο είναι το ιστορικό περιεχόμενο αυτού του γεγονότος, και πιο το πνευματικό του.

Το «ιστορικό» γεγονός μας το περιγράφει με πολλές λεπτομέρειες το πρώτο κεφάλαιο των πράξεων των Αποστόλων, καθώς και ο Μάρκος στο Ευαγγέλιο του με το ακόλουθο εδάφιο: «Ο Κύριος Ιησούς, αφού τους μίλησε, αναλήφθηκε στους ουρανούς και κάθισε στα δεξιά του Θεού».

Μέχρι πριν λίγο καιρό, αυτή η περιγραφή ζητούσε βέβαια μια πράξη πίστεως, αλλά ήταν κατανοητή γιατί ο ουρανός θεωρούνταν, την εποχή του Ιησού εκείνος ο μυστηριακός χώρος  επάνω από τη γη μας όπου κατοικούσε ο Θεός.

Σήμερα όμως, γίνεται ολοένα πιο δύσκολο να συνεχίσουμε να σκεφτόμαστε τον κόσμο με αυτό το σχήμα (Ουρανό, γη, υπόγεια στρώματα). Από τη στιγμή που ο άνθρωπος, με τις ανακαλύψεις, διέσχισε τον ουρανό και έφθασε στο φεγγάρι, συνειδητοποιούμε ολοένα και περισσότερο πως ο ουρανός δεν είναι αυτό το  οποίο οι άνθρωποι πίστευαν για αιώνες. Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΤΟΠΟΣ.

Τι σημαίνει λοιπόν ότι ο Ιησούς αναλήφθηκε στους ουρανούς;      

H απάντηση βρίσκεται στο ίδιο το Ευαγγέλιο. Αναλήφθηκε στον ουρανό, δηλαδή κάθισε στα δεξιά του Θεού. Ο Ιησούς δεν μπαίνει σε έναν «τόπο», αλλά σε μια «διάσταση» καινούργια, όπου δεν έχουν πλέον νόημα  ο χώρος «εμπρός», «πάνω», «πίσω», «κάτω». Πηγαίνω στον ουρανό, σημαίνει πηγαίνω στο Θεό, μένω μαζί του για πάντα. .

Ο Ιησούς δεν αναλήφθηκε σε έναν ήδη υπάρχων ουρανό, αλλά πήγε να προετοιμάσει τον ουρανό: «Εγώ πηγαίνω να σας ετοιμάσω ένα τόπο. Κι όταν πάω και σας ετοιμάσω τόπο, πάλι θα έρθω και θα σας πάρω κοντά μου, ώστε όπου είμαι εγώ να είστε και εσείς» (Ιω 14,2-3).  Ο Ουρανός είναι λοιπόν, το σώμα του Χριστού αναστημένου με το οποίο θα ενωθούμε για να αποτελέσουμε ένα Πνεύμα μ’ εκείνον, όλοι οι σωσμένοι  (βλ. 1Κορ 6,17 ) Ο ουρανός είναι εκείνος ο «ναός» για τον οποίο μας μιλάει η Αποκάλυψη (βλ Ιω 2,19).

Τι μας λέει λοιπόν η σημερινή εορτή της Αναλήψεως; Πως ο Ιησούς επέστρεψε στον Πατέρα του. Από μερικές Κυριακές στα Ευαγγελία ο Ιησούς μας λέει: «Εγώ επιστρέφω στον Πατέρα», «..ιδού τώρα έρχομαι σε εσένα Πατέρα». Πηγαίνει στον Πατέρα, δεν σημαίνει τόσο ότι αφήνει αυτή τη γη, όσο το ότι θα δοξαστεί, θα λάβει το θρόνο την νέας κατάστασης που απέκτησε με την Ενσάρκωση και το Πάσχα του. Ο Χριστός, ακόμη και ως άνθρωπος, με το σώμα του, δοξάστηκε από το Πατέρα με τη δόξα που εκείνος ως Υιός του Θεού, είχε πριν ακόμη δημιουργηθεί ο κόσμος (βλ Ιω 17,5).  Μαζί του ένα κομμάτι από το σύμπαν μας έφθασε οριστικά στο Θεό και έγινε δεκτό από Εκείνον. Είναι όμως «η αρχή», «ο πρωτότοκος» που καλούμαστε να ακολουθήσουμε, η καλύτερα, η Κεφαλή η οποία ζητά το σώμα της που είναι η Εκκλησία. Με εκείνον, λοιπόν, όλοι εμείς έχουμε αναληφθεί σε μια ελπίδα και μια υπόσχεση, έχουμε θέση την υποψηφιότητά μας να είμαστε μια ημέρα με την Κεφαλή, τον διδάσκαλό μας, στο Θεό.

Σήμερα κάνουμε ανάμνηση και τελούμε την ημέρα κατά την οποία η φτωχή μας φύση υψώθηκε εν Χριστώ στο θρόνο του Θεού Πατέρα (Άγιος Λέων Μέγας).

Η Ανάληψη λοιπόν, μας διαβεβαιώνει πως ο Ιησούς πήγε στον Πατέρα καθώς και εμείς θα πάμε στον Πατέρα.

Η γιορτή της Αναλήψεως μας δίνει την πιο μεγάλη ελπίδα μας: Εμείς θα πάμε να μείνουμε μαζί με τον Ιησού στον Πατέρα!

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κύριε, μέσω του Αγίου Σου Πνεύματος άνοιξε το πνεύμα μου, ώστε να καταλάβω το βαθύ νόημα που κρύβεται στις γραφές. Δίδαξέ με για να ενστερνίζομαι τον λόγο Σου βαθιά μέσα μου. Η καρδιά μου ποθεί μόνο Εσένα, Κύριε. Τόσο πολύ που δεν μπορεί να δεχτεί την αδικία, την ασέβεια και την κοροϊδία του κόσμου προς Εσένα. Δυστυχώς πολλοί δεν έχουν μετανοήσει για τις κακές τους πράξεις και την άσωτη ζωή τους. Λένε συγγνώμη μόνο στα λόγια αλλά η καρδιά τους βρίσκεται μακριά από Σένα επειδή δεν αποδέχονται το Άγιο Πνεύμα Σου, που είναι η οδός, η αλήθεια και η ζωή. Σε παρακαλώ, Κύριε, δώσε μου τη δύναμη, τη χάρη, το κουράγιο για ν’ αναγγείλω, εμπνεόμενος από το Πνεύμα Σου, τη συγχώρεση, τη μετάνοια, τη συγγνώμη στα αδέρφια μου που περιπλανώνται χωρίς να ξέρουν που πηγαίνουν. Με τη στήριξή Σου, κάνε με να τους στηρίξω με τον λόγο Σου ώστε ν’ ανοίξουν κι εκείνοι τον εαυτό τους στο Άγιο Πνεύμα Σου.

 

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

 

 

(πηγή: episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 25ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 28 Σεπτεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου