Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

19 Ιανουαρίου 2023

                                            
Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο  (3,7-12)

Και ο Ιησούς μαζί με τους μαθητές του αναχώρησε προς τη θάλασσα και μεγάλο πλήθος από τη Γαλιλαία τον ακολούθησε. Κι απ’την Ιουδαία, τα Ιεροσόλυμα, την Ιδουμαία και πέρα από τον Ιορδάνη κι απ’την περιοχή της Τύρου και της Σιδώνας μεγάλο πλήθος ήλθαν σ’αυτόν, επειδή άκουγαν εκείνα που έκανε. Και παρήγγειλε στους μαθητές του να έχουν έτοιμο ένα πλοιάριο να τον περιμένει, εξαιτίας του πλήθους, για να μην τον συνθλίβουν. Πράγματι, είχε θεραπεύσει πολλούς, ώστε έπεφταν πάνω του όσοι υπέφεραν από κάτι, για να τον αγγίξουν. Και τα ακάθαρτα πνεύματα όταν τον έβλεπαν τον προσκυνούσαν και φώναζαν λέγοντας: “Εσύ είσαι ο Υιός του Θεού!”. Και με αυστηρότητα τα διέταζε ώστε να μην τον φανερώνουν.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Εσύ είσαι ο Υιός του Θεού! “Ξαφνιάζει, αυτή η ομολογία πίστης, στην αρχή του Ευαγγελίου του Μάρκου. Οι άνθρωποι είχαν ήδη καταλάβει ποιος είναι ο Ιησούς; Ή απλά τον θεωρούσαν Υιό του Θεού επειδή έκανε θαύματα και θεραπείες;

Και γιατί, αυτό το πλήθος το τόσο πολυάριθμο, εγκαταλείπει τον Ιησού μόνο του στο σταυρό. Και είναι ακριβώς εκεί στο σταυρό, που ο Μάρκος θα επαναλάβει ξανά αυτή τη φράση: “Αυτός ήταν πραγματικά Υιός του Θεού!». Θα είναι ένας Ρωμαίος εκατόνταρχος, ένας ειδωλολάτρης, που θα κάνει αυτή την ομολογία πίστεως, σαν να θέλει να υπογραμμίσει πως πραγματικά εκεί στο σταυρό, εκείνη τη στιγμή, ο Ιησούς φανερώνει την ταυτότητα του ως Υιός, με τόσο ξεκάθαρο τρόπο που ακόμη και ένας ειδωλολάτρης το αντιλαμβάνεται.

Εμείς μπορεί να πιστεύουμε στον Χριστό, αλλά αυτό δεν αρκεί. Ακόμη και τα δαιμόνια πιστεύουν σ ‘Αυτόν. Πρέπει να κάνω μια προσπάθεια ωρίμανσης, να περάσω από το να πιστεύω στο Χριστό, σε μια εσωτερική στάση: να συμπορεύομαι με Εκείνον και για Εκείνον. Μόνο έτσι θα βρω την αληθινή σωτηρία.

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Πόσο πολύ θέλω να σε ακούσω Κύριε! Ο λόγος Σου μου δίνει φως, σιγουριά, παρηγοριά, μέσα σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς που ταλανίζουν τις ζωές μας. Ωστόσο ο κόσμος αντί να σε ψάχνει στην καθημερινή του ζωή, αναζητά παρηγοριά στην διασκέδαση και στα υλικά αγαθά. Δεν ικανοποιείται με τίποτα, όλα του φταίνε. Χύνονται σαν δαιμονισμένοι στους δρόμους βγάζοντας όλο τους το άχτι. Δεν σταματούν να παραπονιούνται, να κατηγορούν ο ένας τον άλλο, να μαλώνουν μεταξύ τους. Μόνο Εσύ Κύριε μέσω του λόγου Σου μπορείς να τους συνεφέρεις στην λογική. Εσύ ως Υιός του Θεού μπορείς να διατηρήσεις την ανθρωπιά τους ότι απέμεινε από αυτήν. Σε παρακαλούμε με την παρουσία Σου και τον λόγο Σου κράτα όλους μας μέσα στην ζεστή αγκαλιά Σου ώστε να παραμείνουμε πάντοτε υπό την σκεπή της χάρης Σου.

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι
Απόσπασμα από το προσευχητάρι " Μέρα με την ημέρα με τον Θεό". 

 

(πηγή: episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ  ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 20 Απριλίου 2024   ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο (7, 40-45) Τότε, εκείνοι απ’τον κόσμο που

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου