Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

18 Ιανουαρίου 2023

                                            
Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο  (3,1-6)

Και πάλι επέστρεψε στη συναγωγή. Και βρισκόταν εκεί ένας άνθρωπος με ξερό χέρι. Και τον παρατηρούσαν αν την ημέρα του Σαββάτου θα τον θεραπεύσει, για να τον κατηγορήσουν. Και λέει ο Ιησούς στον άνθρωπο με το ξερό χέρι: “Σήκω όρθιος στη μέση”. Τους λέει τότε: `Επιτρέπεται κατά το Σάββατο να κάμει κανείς καλό ή να κάμει κακό; Να σώσει κανείς μια ζωή ή να σκοτώσει;”. Κι εκείνοι σιωπούσαν. Και κοιτάζοντας τους ένα γύρο με οργή, γεμάτος λύπη για την πώρωση της καρδιάς τους, λέει στον άνθρωπο: “Άπλωσε το χέρι”. Το άπλωσε και το χέρι του αποκαταστάθηκε. Και οι Φαρισαίοι, αμέσως μετά που βγήκαν, έκαμαν συμβούλιο εναντίον του με τους Ηρωδιανούς, με σκοπό να τον σκοτώσουν.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ (Πάπας Φραγκίσκος)

Το Ευαγγέλιο της σημερινής λειτουργίας παρουσιάζει μερικούς γραμματείς και Φαρισαίους έκπληκτους από τη στάση του Ιησού.(…) Γιατί ο Ιησούς δεν μας δίνει σημασία;

Γιατί για αυτόν είναι σημαντικό να επαναφέρει την πίστη στο κέντρο της. Στο Ευαγγέλιο το συναντούμε συνεχώς: ο Ιησούς να θέλει να επαναφέρει την πίστη στο κέντρο. Θέλει επίσης να αποφευχθεί ένας κίνδυνος, ο οποίος υπάρχει και για τους γραμματείς καθώς και για εμάς: να δίνεται περισσότερη σημασία στην τήρηση της εξωτερικής συμπεριφοράς βάζοντας σε δεύτερη θέση την καρδιά της πίστης.  Και εμείς πολύ συχνά «μακιγιάρουμε» την ψυχή μας. Μας ενδιαφέρει η εξωτερική μορφή και όχι η καρδιά της πίστης: αυτός είναι ένας κίνδυνος. Είναι ο κίνδυνος μιας θρησκευτικότητας του φαίνεστε: να φαινόμαστε καλά εξωτερικά, παραμελώντας να καθαρίζουμε την καρδιά μας. Υπάρχει πάντα ο πειρασμός να «τακτοποιούμε τα του Θεού» με μια κάποια εξωτερική ευλάβεια, αλλά ο Ιησούς δεν είναι ικανοποιημένος με αυτή τη λατρεία. Ο Ιησούς δεν θέλει το φαίνεστε, θέλει μια πίστη που να φτάνει στην καρδιά.

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κύριε κλείσαμε τα μάτια μας για να μην σε βλέπουμε. Κλείσαμε τ’αυτιά μας για να μην σε ακούσουμε. Έτσι η καρδιά μας έγινε πωρωμένη κοιτώντας μόνο το συμφέρον μας, το κέρδος μας, το όφελος μας. Η ψυχή μας είναι μαύρη σαν την πίσσα και το πνεύμα μας σκοτάδι που καλύπτει τα πάντα. Φτάσαμε σε τέτοιο σημείο που θυσιάζουμε άλλους για να πετύχουμε τους στόχους μας. Αντιστεκόμαστε σε Σένα με όλη μας την δύναμη γιατί δεν θέλουμε να ζούμε σύμφωνα με το θέλημα Σου. Συγχώρεσε μας Κύριε για όλη αυτήν την συμπεριφορά μας. Άνοιξε την καρδιά μας για να δούμε τα λάθη μας. Ρίξε της το φως της χάρης Σου ώστε να μετανοήσουμε με όλη μας την δύναμη. Απομάκρυνε από εμάς αυτό το σκοτάδι που μας τυφλώνει αμαυρώνοντας την ψυχή μας. Και χάρισε μας το θάρρος να μεταστραφούμε προς Εσένα αλλάζοντας πραγματικά την ζωή μας έχοντας Εσένα ως οδηγό μας.

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι
Απόσπασμα από το προσευχητάρι " Μέρα με την ημέρα με τον Θεό".

(πηγή: episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική Ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 24 Απριλίου 2024

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024     Κατήχηση. Τα πάθη και οι αρετές. 16. Η ζωή της χάριτος

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου