Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

17 Ιανουαρίου 2023

                                     

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

  

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο  (2,23-28)

Και συνέβηκε κάποιο Σάββατο ο Ιησούς να περνά μέσα από σπαρμένα χωράφια και άρχισαν οι μαθητές του να ανοίγουν δρόμο κόβοντας στάχυα. Και οι Φαρισαίοι του έλεγαν: “Κοίταξε, γιατί κάνουν το Σάββατο, αυτό που δεν επιτρέπεται;” Και τους είπε: “Ποτέ δε διαβάσατε τι έκαμε ο Δαβίδ όταν βρέθηκε σε ανάγκη και πείνασε αυτός και οι σύντροφοί του; Πώς μπήκε στον οίκο του Θεού, τότε που ήταν αρχιερέας ο Αβιαθάρ κι έφαγε τους άρτους της προθέσεως, που δεν επιτρέπεται να φάνε παρά μόνο οι ιερείς κι έδωσε να φάνε κι αυτοί που ήταν μαζί του;”. Και τους έλεγε: “Το Σάββατο έγινε για τον άνθρωπο και όχι ο άνθρωπος για το Σάββατο. Οπότε ο Υιός του ανθρώπου είναι κύριος και του Σαββάτου”.

Λόγος του Κυρίου

 

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ (Πάπας Φραγκίσκος)

Ακόμα και σήμερα κάποιοι έρχονται να μας ψιθυρίσουν  στ’ αυτιά λέγοντας μας: «Όχι, η αγιότητα βρίσκεται σε αυτές τις προσταγές, σε αυτά τα πράγματα, πρέπει να κάνετε αυτό και αυτό, έτσι και έτσι», και μας προσφέρουν μια άκαμπτη θρησκευτικότητα, την ακαμψία που μας αφαιρεί αυτή την ελευθερία του Πνεύματος που δίνει η λύτρωση του Χριστού. Να είστε προσεκτικοί μπροστά στις ακαμψίες που σας προτείνουν: να είστε προσεκτικοί, σε ότι είναι απόλυτο. Γιατί πίσω από κάθε ακαμψία υπάρχει κάτι άσχημο, δεν υπάρχει το Πνεύμα του Θεού (…) Ο Θεός είναι πάντα κοντά μας με την καλοσύνη του. Είναι σαν εκείνον τον πατέρα που ανέβαινε στην ταράτσα κάθε μέρα για να δει αν ο γιος του θα επέστρεφε: η αγάπη του Πατέρα δεν κουράζετε ποτέ, πάντα μας αγαπά, πάντα μας αναζητά. Ας ζητούμε τη σοφία να έχουμε πάντα επίγνωση αυτής της πραγματικότητας και να διώχνουμε τους φονταμενταλιστές που μας προτείνουν μια ζωή τυποποιημένου ασκητισμού, μακριά από την ανάσταση του Χριστού. Ο ασκητισμός είναι απαραίτητος, αλλά σοφός, όχι τυποποιημένος.

 

 

 

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κύριε πολλοί με κατηγορούν με σκληρό τρόπο επειδή προσπαθώ να ζήσω σύμφωνα με τους νόμους Σου. Άλλοι με κοροϊδεύουν διότι νομίζουν ότι είναι καλύτεροι από εμένα. Υποφέρω πολύ με τα ύπουλα χτυπήματα τους, με τις άθλιες πράξεις τους, με την υποκρισία τους. Διαλαλούν σε όλους ότι είναι δίκαιοι, σωστοί ενώ δεν είναι. Η καρδιά τους είναι γεμάτη διχόνοια, τοξικότητα και δηλητήριο, που προσπαθούν να την μεταδώσουν στους άλλους. Συνεχώς δικαιολογούν τους εαυτούς τους χωρίς ποτέ να μετανοήσουν. Η ψυχή τους τρέφεται από τον εγωισμό τους καταβροχθίζοντας τους αδύναμους. Μην με αφήσεις κι εμένα να γίνω σαν κι αυτούς. Δίδαξε με να είμαι ταπεινός για να μην σκληρύνει η καρδιά μου. Μάθε με να είμαι ευσπλαχνικός ώστε να μην χάσω την ανθρωπιά μου. Και δώσε μου υπομονή για να τα υπομένω όλα εώς ότου έλθεις.

 

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

 

 

 

 

(πηγή: episkopisyrou.gr)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 27 Ιανουαρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Πρόγραμμα Ενοριών

   Οικισμός Ενορία 28–29 Ιανουαρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Κυριακή 09.30

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου