Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

14 Ιανουαρίου 2023

                                   
Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο  (2,13-17)

Και πάλι βγήκε προς τη θάλασσα. Και όλο το πλήθος ερχόταν κοντά του και τους δίδασκε. Κι ενώ προχωρούσε είδε το Λευί, το γιο του Αλφαίου, να κάθεται στο τελωνείο και του λέει: “Ακολούθα με!”. Κι εκείνος σηκώθηκε και τον ακολούθησε.

Συνέβη να κάθεται στο τραπέζι στο σπίτι του Λευί και πολλοί τελώνες και αμαρτωλοί συνέτρωγαν με τον Ιησού και τους μαθητές του. Διότι ήταν πολλοί και τον ακολουθούσαν. Βλέποντας οι γραμματείς και οι Φαρισαίοι ότι τρώει μαζί με αμαρτωλούς και τελώνες, έλεγαν στους μαθητές του: “Γιατί τρώει με τελώνες και αμαρτωλούς;” Όταν το άκουσε αυτό ο Ιησούς τους είπε: “Δεν έχουν ανάγκη από γιατρό όσοι είναι καλά, αλλά οι άρρωστοι. Δεν ήλθα για να καλέσω δίκαιους, αλλά αμαρτωλούς”.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ 

Μπροστά στον Ιησού δεν μπορούμε να μείνουμε ουδέτερη. Θα πρέπει να πάρουμε μια απόφαση! Ο Ιησούς είναι ένα άτομο άκρως ελεύθερο, έρχεται κοντά στον καθένα, προκειμένου να διακηρύξει την αλήθεια και να καλέσει τον καθένα να μπει στη βασιλεία: πλούσιους και φτωχούς, τελώνες και αμαρτωλούς, τα μέλη του συνεδρίου, Φαρισαίους και Ζηλωτές, όλοι απορυθμίζονται μεταξύ εκείνων που είναι φίλοι του και τον ακολουθούν.

Ο Ματθαίος ήταν ένας τελώνης, εισέπραττε τους φόρους για τον Ρωμαίο αυτοκράτορα όταν ο Ιησούς τον κάλεσε.  Αμέσως ο Ματθαίος αφήνει τα πάντα και τον ακολουθεί. Ο Ιησούς έχει μια μοναδική γοητεία, το βλέμμα του διαπερνά την ψυχή, τότε, η ακεραιότητα και η ελευθερία του πνεύματος μαζί με την αυθεντία της διδασκαλίας του, προσκαλεί πολλούς μαθητές. Καλώντας τον Ματθαίο, Ο Ιησούς βλέπει πέρα από τη συμπεριφορά της ζωής του που είχε μέχρι τώρα, βλέπει το βάθος της καρδιάς του και την δυνατότητα να γίνει ένας απόστολος. Οι αρχιερείς σκανδαλίζονται!

Αν γνώριζε ποιος είναι αυτός – έλεγαν – δεν θα έτρωγε μαζί του! Και ο Ιησούς τους απαντά: «δεν ήρθα να καλέσω τους δικαίους αλλά τους αμαρτωλούς». Και με αυτά τα λόγια επαναφέρει τον καθένα από τους παρόντες να μπουν στο βάθος της καρδιάς, και να αναγνωρίζουν τα μυστικά που κρύβονται εκεί και να αλλάξουν.

Ο Ιησούς ήρθε να καλέσει και εμένα και εσένα, τον καθένα. Κοιτάζει το βάθος της καρδιάς μας και βλέπει στον καθένα μας περισσότερα από όσα εμείς οι ίδιοι μπορούμε να δούμε για τους εαυτούς μας, βλέπει την καρδιά μας και διακρίνει στον καθένα μας τη δυνατότητα να γίνουμε απόστολοι του Ευαγγελίου του και κήρυκες της αγάπης του.

 

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 

Πόσο θέλω να σε ακολουθήσω Κύριε στα βήματα Σου! Πόσο επιθυμώ να πιάσω το χέρι Σου αφήνοντάς όλα πίσω μου! Όμως επηρεάζομαι για το τι θα πουν οι άλλοι ή τι σκέφτονται για εμένα. Δεν είμαι ελεύθερος Κύριε. Το βλέμμα των άλλων μ’ έχουν φυλακίσει. Νιώθω ότι περιμένουν να κάνω το πρώτο λάθος για να με κατακρίνουν. Θέλουν να με ρίξουν κάτω για να μην φτάσω ποτέ κοντά Σου. Προσπαθούν να εκμεταλλευτούν κάθε μου αμφιβολία, κάθε μου αδυναμία. Εσύ Κύριε είσαι ο υπερασπιστής μου, αυτός που θα με παρηγορήσει. Από Εσένα και μόνο περιμένω να λάβω την αναγνώριση διότι η ελπίδα μου, το μέλλον μου είσαι Εσύ. Γι’αυτό δώσε μου την χάρη να γίνω ένας αληθινός Σου μαθητής που δεν θα κοιτά ούτε δεξιά ούτε αριστερά παρά μόνο το δικό Σου δρόμο. Αξίωσε με να σε ακολουθώ όπου κι αν πας και να πάω όπου κι αν με στείλεις.

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

(πηγή: episkopisyrou.gr)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ  ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 20 Απριλίου 2024   ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο (7, 40-45) Τότε, εκείνοι απ’τον κόσμο που

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου