ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ
12 Ιανουαρίου 2023
Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν
Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (1, 40-50)
Έρχεται στον Ιησού ένας λεπρός που τον παρακαλούσε γονατιστός και του έλεγε: “Αν θέλεις, μπορείς να με καθαρίσεις”. Τον σπλαχνίστηκε ο Ιησούς και άπλωσε το χέρι του, τον άγγιξε και του είπε: “Θέλω. Καθαρίσου!”. Κι αμέσως έφυγε από πάνω του η λέπρα και καθαρίσθηκε. Και του μίλησε σε αυστηρό τόνο κι αμέσως βγάζοντάς τον έξω, του είπε: “Πρόσεξε, να μην πεις τίποτα σε κανένα, αλλά πήγαινε και δείξε τον εαυτό σου στον ιερέα και πρόσφερε θυσία για τον καθαρισμό σου όλα εκείνα που διέταξε ο Μωυσής, για να είναι μαρτυρία γι’ αυτούς”. Κι εκείνος όταν βγήκε άρχισε να διαλαλεί πολλά και να διαδίδει το γεγονός, σε τέτοιο σημείο ώστε ο Ιησούς να μην μπορεί να μπει σε μια πόλη φανερά, αλλά να μένει έξω σε έρημες τοποθεσίες. Και πήγαιναν σ’ αυτόν από παντού.
Λόγος του Κυρίου
ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ
Σύμφωνα με την εβραϊκή αντίληψη, η λέπρα ήταν «ο πρωτότοκος του θανάτου» (Ιώβ 18:13). Όποιος σημαδευόταν από αυτή την ασθένεια έπρεπε να χωριστεί από τους άλλους και να μην τον πλησιάζει κανείς. Οι λεπροί αφήνονταν μόνοι να μαραζώνουν σε έναν αργό θάνατο, και επιπλέον, τους χαρακτήριζαν ως αμαρτωλούς, γιατί η λέπρα θεωρήθηκε μια τιμωρία για σοβαρές αμαρτίες.
Ο εβραϊκός νόμος προέβλεπε να μην αγγίζει κανείς τον λεπρό, αλλά για τον Ιησού, δεν υπάρχει νόμος που ισχύει όταν πρόκειται για το καλό του ανθρώπου.
Ο Ιησούς είναι η “καλή είδηση” που αγγίζει το λεπρό και τον θεραπεύει. Εκείνος είναι ο γιατρός που ήρθε για να θεραπεύσει όλα τα δεινά και όλες τις ασθένειες (Μκ 2:17).
Μόνο ο Ιησούς μπορεί να απελευθερώσει τη ζωή μας από την λέπρα που τη φθείρει. Οι άνθρωποι και οι νόμοι αναγνωρίζουν το κακό και το καταδικάζουν, αλλά μόνο ο Ιησούς το θεραπεύει.
Το δικαίωμά μας να πλησιάσουμε τον Κύριο δεν προέρχεται από το αν είμαστε δίκαιοι και άξιοι, όμορφοι και καλοί, αλλά από το γεγονός ότι είμαστε άδικοι και ακάθαρτοι, αμαρτωλοί. Το δικαίωμα προτεραιότητας δίνεται στους πιο βαριά άρρωστους. Ο Θεός βλέπει την ανάγκη μας, όχι την αξιομισθία μας.
Αυτό είναι το Ευαγγέλιο, η καλή είδηση που σώζει: ο Θεός με αγαπάει γιατί με αγαπάει, η μιζέρια μου δεν του είναι εμπόδιο, αλλά το μέτρο της ευσπλαχνίας του. Ο Θεός δεν είναι ο νόμος που με κρίνει ούτε η συνείδηση που με καταδικάζει: είναι ο Πατέρας που δίνει τη ζωή, και με αγαπά περισσότερο από τον εαυτό του, άνευ όρων, έτσι όπως ακριβώς είμαι. Το δικό μου κακό δεν τον απομακρύνει, αλλά τον ελκύει προς εμένα με μια αγάπη που δεν γνωρίζει άλλο μέτρο παρά εκείνο της ανάγκης μου. Ο. Άγιος Θωμάς Ακινάτης έγραψε: «Ο Θεός δεν μας αγαπά επειδή είμαστε καλοί, αλλά μας καθιστά καλούς με τον να μας αγαπά».
Η συμπεριφορά του Ιησού, να μην θέλει να γίνει γνωστό αυτό το θαύμα, μας θυμίζει μια σημαντική παροιμία: “Το καλό δεν κάνει θόρυβο και ο θόρυβος δεν κάνει καλό.” Εκείνοι που πιστεύουν με ταπεινοφροσύνη, όπως η πεθερά του Πέτρου ή ο παράλυτος, δεν χρειάζεται να τους πει να σιωπήσουν, γιατί υπηρετούν και υπακούνε.
ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Κύριε θέλω η πίστη μου να είναι δυνατή έτσι ώστε να σε αφήσω να με αγγίξεις εκεί που πραγματικά πονάω. Επιθυμώ πολύ η πίστη μου να Σου φανερώσει όλα τα μυστικά μου ακόμη για εκείνα που ντρέπομαι να τα δείξω σε κάποιον. Θέλω να έχω το θάρρος να σε πλησιάσω εκτείθοντας τον εαυτό μου χωρίς να φοβάμαι την κρίση Σου. Εύχομαι μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου η σχέση μας να είναι ανοιχτή, ειλικρινής, πιστή, ατέρμονη. Όμως Κύριε πολλές φορές κλείνομαι και φοβάμαι ν’ανοιχτώ σε Σένα, κι ούτε επιθυμώ να δεις τα βάθη της ψυχής μου, επειδή δεν μου αρέσει να δείχνω τις αδυναμίες μου. Η περηφάνια μου είναι τόσο ψηλή που δεν θέλω να δω την αλήθεια. Εξαιτίας της η καρδιά μου γίνεται σκληρή, ενώ η ψυχή μου μετατρέπεται σε πάγο. Βοήθησε με Κύριε να ταπεινώνω τον εαυτό για να είμαι δίπλα Σου. Μάθε με να λυγίζω στο θέλημα Σου δίχως ν’αναζητώ τον συμφέρον μου και μόνο το όφελος μου.
Προσευχή του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι
Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.
(πηγή: episkopisyrou.gr)