Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

10 Ιανουαρίου 2023

                                            
Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο  (1,21-28)

Πήγαν στην Καπερναούμ κι αμέσως το Σάββατο ο Ιησούς πήγε στη συναγωγή και δίδασκε. Έμεναν κατάπληκτοι από τη διδαχή του, διότι δίδασκε σαν κάποιος που έχει εξουσία και όχι όπως οι γραμματείς. Κι εκεί στη συναγωγή τους υπήρχε κάποιος με ακάθαρτο πνεύμα, που φώναξε δυνατά και είπε: “Τι κοινό έχουμε εμείς κι εσύ, Ιησού Ναζαρηνέ; Ήλθες να μας αφανίσεις; Σε γνωρίζω καλά ποιος είσαι: είσαι ο άγιος του Θεού!”. Και ο Ιησούς το επιτίμησε λέγοντας: “Βουβάσου και βγες απ’αυτόν!”. Και το ακάθαρτο πνεύμα αφού τον συντάραξε και έβγαλε μια δυνατή φωνή, βγήκε από μέσα του. Δέος αισθάνθηκαν όλοι, σε σημείο που να συζητούν μεταξύ τους και να λένε: “Τι είναι αυτό; Η διδασκαλία του είναι καινούρια και κηρύττει με εξουσία και διατάζει τα ακάθαρτα πνεύματα κι αυτά τον υπακούνε”. Και πολύ γρήγορα η φήμη του διαδόθηκε παντού, στην περιοχή της Γαλιλαίας.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Το πρώτο θαύμα που πραγματοποιεί ο Ιησούς στο Ευαγγέλιο του Μάρκου είναι η θεραπεία, στη συναγωγή, ενός δαιμονισμένου άνθρωπου. Είναι σαν ο Μάρκος να λέει σε εμάς τους αναγνώστες του: “Μην αρχίσετε να ψάχνετε για το κακό έξω από την κοινότητα σας, έξω από εσάς. Ξεκινήστε με το να ελευθερώσετε την καρδιά σας από τα σκότη!

Ο δαιμονισμένος αναγνωρίζει τον Ιησού και φωνάζει «Ε! Τι δουλειά έχεις με εμάς εσύ, Ιησού Ναζαρηνέ;” Ο δαιμονισμένος ζει στη συναγωγή, εκφράζει μια πίστη (ξέρει ότι ο Ιησούς είναι ο Άγιος του Θεού, κάτι που οι άλλοι αγνοούν). Υπάρχει (και είναι πολύ διαδεδομένη!) μια στάση δαιμονιακή της θρησκείας η οποία, ενώ μας επιτρέπει να συχνάζουμε στην εκκλησία, μας αφήνει ξένους ως προς την πίστη. Υπάρχει μια θολή στάση που αφήνει την πίστη στο επίπεδο “της γνώσης” χωρίς να μεταφράζετε αυτή η πίστη σε αληθινή ζωή στην καθημερινότητα. Αυτές είναι οι συμπεριφορές που πρέπει να ξεπεραστούν, που πρέπει να θεραπευτούν. Ο Διδάσκαλος που διδάσκει με αυθεντία, επιθυμεί για μας μια πίστη που να γίνεται ζωή, που να μας ανατρέπει εσωτερικά, που να αλλάξει συγκεκριμένες λανθασμένες συμπεριφορές μας, που να πλημμυρίζει με νόημα και χαρά τη ζωή μας και τις λειτουργίες μας, ώστε να μην είναι στείρες και μονότονες.

Είμαστε τόσο συνηθισμένοι να σκεφτόμαστε ότι το αρνητικό βρίσκεται «έξω» από τις κοινότητές μας, έξω από εμάς, σε σημείο που ξεχνάμε πως το λάθος συχνά βρίσκεται στις δικές μας συμπεριφορές. Ας ζητήσουμε από τον Κύριο, την ημέρα αυτή που ξεκινάμε με το φως του Λόγου Του, να καταστήσει διάφανες και καθαρές τις καρδιές μας. Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ είναι ο άγιος του Θεού, είναι ο Θεός μαζί μας, ήρθε να μας σώσει με την αυθεντία η οποία πηγάζει από την αγάπη του για μας.

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κύριε πολλές είναι οι σκέψεις, οι ανησυχίες, οι επιθυμίες, που μας κυριεύουν, μας επηρεάζουν δίχως να βρούμε καμιά ησυχία στην ψυχή μας. Βασανιζόμαστε συνέχεια επειδή αφήνουμε ανούσια πράγματα να τρυπώσουν μέσα στις καρδιές μας εκτοπίζοντας Εσένα τον ίδιο, σε τέτοιο σημείο που χάνουμε ακόμη τον ίδιο τον εαυτό μας. Ύστερα μας πιάνει η απόγνωση, η απελπισία, διότι μας λείπει η παρουσία Σου που γέμιζε όλο μας το είναι. Εσύ φέρνεις την τάξη, την χαρά, την ειρήνη, μέσα στις καρδιές μας. Γι’αυτό Κύριε εξόρκισε από μέσα μου όλες τις προσκολλήσεις που με απομακρύνουν από Εσένα. Καθάρισε την ψυχή μου απ’όλες τις αμαρτίες μου. Και δώρισε μου ξανά την δύναμη να αισθανθώ την παρουσία Σου βάζοντας Εσένα ως τον μόνο καθοδηγητή της ζωής μου.

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 27 Ιανουαρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Πρόγραμμα Ενοριών

   Οικισμός Ενορία 28–29 Ιανουαρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Κυριακή 09.30

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου