Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

ΣΑΒΒΑΤΟ ΜΕΤΑ ΘΕΟΦΑΝΙΑ

7 Ιανουαρίου 2023

                                     
Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά  Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο  (4,12-17.23-25)

Και όταν άκουσε ότι συνέλαβαν τον Ιωάννη, αναχώρησε για τη Γαλιλαία. Και εγκαταλείποντας τη Ναζαρέτ, ήλθε και κατοίκησε στην παραθαλάσσια πόλη της Καπερναούμ, στα σύνορα Ζαβουλών και Νεφθαλίμ, για να εκπληρωθεί ότι ειπώθηκε από τον προφήτη Ησαΐα, που είπε:

Η γη Ζαβουλών και η γη Νεφθαλίμ,

πάνω στο δρόμο της θάλασσας, πέρα απ’τον Ιορδάνη,

η Γαλιλαία των εθνών,

ο λαός που κάθεται στο σκοτάδι

είδε ένα μεγάλο φως.

Και σ’εκείνους που κάθονται στη χώρα και στη σκιά του θανάτου

φως ανέτειλε πάνω τους”.

Από τότε άρχισε ο Ιησούς να κηρύττει να λέει: “Μετανοείτε! Γιατί έφθασε η βασιλεία των ουρανών”.

Και γύριζε σε όλη τη Γαλιλαία, διδάσκοντας στις συναγωγές τους και κηρύττοντας το ευαγγέλιο της Βασιλείας και θεραπεύοντας στο λαό κάθε ασθένεια και κάθε αδυναμία. Και απλώθηκε η φήμη του σε όλη τη Συρία. Και του έφερναν όλους τους ασθενείς, που υπέφεραν από ποικίλες ασθένειες και βάσανα, ακόμα και δαιμονισμένους και επιληπτικούς και τους θεράπευε. Και τον ακολούθησαν πολλά πλήθη από τη Γαλιλαία και τη Δεκάπολη, τα Ιεροσόλυμα και την Ιουδαία και πέρα από τον Ιορδάνη.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Ο Ματθαίος παρουσιάζει την αρχή του κηρύγματος του Ιησού ως την εκπλήρωση της προφητείας του Ησαΐα «…..ο λαός που κάθεται στο σκοτάδι είδε ένα μεγάλο φως. Και σ’ εκείνους που κάθονται στη χώρα και στη σκιά του θανάτου φως ανέτειλε πάνω τους».

Ο Ιησούς είναι το φως που έρχεται να διαλύσει τα σκότη του κόσμου, διαλύει τα σκότη στις καρδιές των ανθρώπων. Εκείνος είναι το φως του Θεού, η φανέρωση του Θεού, η παρουσία του Θεού. Εκείνος είναι ο Λόγος του Θεού.

Το να δεχτούμε το Φως του, το Λόγο του μας κάνει να βγούμε από το σκοτάδι και να μπούμε στην βασιλεία του φωτός. Τότε το φως του λάμπει σε μας και γινόμαστε παιδιά του φωτός.

Ζω ως παιδί του φωτός σημαίνει πιστεύω στον Υιό του Θεού που ήρθε ανάμεσά μας παίρνοντας την ανθρώπινη φύση μας. Σημαίνει επίσης να αγαπούμε ο ένας τον άλλο, δηλαδή να ενεργούμε σύμφωνα με τον τρόπο του Ιησού, που είναι αλήθεια και αγάπη.

Όταν ζούμε σε συμφωνία με τον Θεό, τότε έχουμε την βεβαιότητα πως οι προσευχές μας εισακούονται γιατί τηρούμε τις εντολές του, είμαστε σε κοινωνία μ’ Εκείνον κάνοντας το θέλημά του.

 

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κύριε έχω ένα βάρος στην καρδιά μου, ένα σκοτάδι το οποίο με μεταμορφώνει σε κάτι διαφορετικό που δεν είμαι εγώ. Νιώθω άδειος, κενός, μόνος, τόσο πολύ που δεν βρίσκω πουθενά παρηγοριά. Αισθάνομαι τον θάνατο να με τριγυρίζει. Όλα με πειράζουν, μ’ενοχλούν, με νευριάζουν, πουθενά δεν μπορώ να βρω ηρεμία, ησυχία, γαλήνη, επειδή μόνο Εσύ μπορείς να μου τα δώσεις. Κι εγώ αφήνω το κακό να εισχωρήσει όλο και περισσότερο μέσα μου. Κύριε δώσε μου την χάρη μου να μετανοήσω για τις αμαρτίες μου. Γιάτρεψε την ψυχή μου από κάθε αδυναμία που αφήνει το δηλητήριο αυτού του κόσμου να εισχωρήσει μέσα μου. Θεράπευσε με από κάθε ασθένεια που αρρωσταίνει την καρδιά μου εξαιτίας του εγωισμού μου. Ενίσχυσε το πνεύμα μου με τον λόγο Σου ώστε να καθαρίσεις την ψυχή μου απ’όλα τα κακά..

 Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

 

(πηγή: episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 4ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 31 Ιανουαρίου 2023                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου