Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

ΠΕΜΠΤΗ ΠΡΙΝ ΤΑ ΘΕΟΦΑΝΙΑ

5 Ιανουαρίου 2023

                                     
Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά  Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο  (1,43-51)

Την άλλη μέρα, ο Ιησούς θέλησε να πάει στη Γαλιλαία και βρίσκει το Φίλιππο. Και του είπε: “Ακολούθα με!” Ο Φίλιππος ήταν απ’τη Βηθσαϊδά, την πόλη του Ανδρέα και του Πέτρου. Βρίσκει ο Φίλιππος το Ναθαναήλ και του λέει: “Βρήκαμε αυτόν για τον οποίο έγραψε ο Μωυσής στο Νόμο και οι προφήτες. Είναι ο Ιησούς, ο γιος του Ιωσήφ απ’τη Ναζαρέτ”. Του λέει ο Ναθαναήλ: “Μπορεί να βγει τίποτα το καλό απ’τη Ναζαρέτ;” Του λέει ο Φίλιππος: “Έλα και δες”. Είδε ο Ιησούς το Ναθαναήλ να έρχεται προς το μέρος του και είπε γι’αυτόν: “Αυτός, πραγματικά, είναι ένας Ισραηλίτης στον οποίο δεν υπάρχει δόλος”. Του λέει ο Ναθαναήλ: “Από πού με ξέρεις;” Του απάντησε ο Ιησούς και του είπε: “Προτού σε φωνάξει ο Φίλιππος, που ήσουν κάτω απ’τη συκιά, σε είδα”. Του απάντησε ο Ναθαναήλ: “Ραββί, εσύ είσαι ο Υιός του Θεού, εσύ είσαι ο βασιλιάς του Ισραήλ”. Του απάντησε ο Ιησούς και του είπε: “Επειδή σου είπα ότι σε είδα κάτω απ’τη συκιά, πιστεύεις; Θα δεις μεγαλύτερα πράγματα απ’αυτά”. Και του λέει: “Αλήθεια, αλήθεια σας λέω: Θα δείτε τον ουρανό ανοικτό  και τους αγγέλους του Θεού να ανεβαίνουν και να κατεβαίνουν πάνω στον Υιό του ανθρώπου”.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Αυτές τις μέρες ο Λόγος του Θεού μας δείχνει τον τρόπο τον οποίο χρησιμοποιεί ο Θεός για να μας συναντήσει. Συνήθως αυτή η συνάντηση υποστηρίζεται από τη μαρτυρία και την αγγελία ενός ή περισσοτέρων αδελφών, πολύ σπάνια ο Θεός μας παρουσιάζεται με τρόπο πολύ οικείο.

Ο Θεός αγαπά  να γίνεται γνωστός σε μας μέσα από την αγάπη προς τους αδελφούς. Ο Φίλιππος, στο σημερινό Ευαγγέλιο, είναι το κανάλι της συνάντησης με το Θεό για τον Ναθαναήλ. Ο Φίλιππος δεν αφήνει να νικηθεί από τις πρώτες αντιστάσεις του Ναθαναήλ και τον οδηγεί στον Ιησού και έτσι μπορεί να βιώσει την αγάπη του Θεού που τον γνωρίζει βαθιά: “Ιδού ένας πραγματικός Ισραηλίτης, στον οποίους δεν υπάρχει πονηριά.”

Αισθανόμενος πως ο Θεός τον αγαπά ο Ναθαναήλ μπορεί να εκφράσει με ξεκάθαρο τρόπο την πίστη του. Ο Θεός έχει εμπιστοσύνη στον άνθρωπο, ο Φίλιππος είχε εμπιστοσύνη στον Ναθαναήλ, και εμείς έχουμε ανάγκη να πιστεύουμε στον άνθρωπο για να τον αγαπούμε. Η εμπιστοσύνη στον άνθρωπο τον οδήγησε να συναντήσει την πίστη στο Θεό.

 

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κύριε Ιησού Χριστέ μας καλείς όλους να σε ακολουθήσουμε στο δρόμο της δόξας Σου. Ο στόχος Σου, η μόνη Σου έγνοια είναι να δοξάσεις τον Πατέρα Σου καλώντας να πράξουν το ίδιο όλοι όσοι ακολουθούν στα βήματα Σου. Για εμάς δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή από το να εκπληρώσουμε την βαθιά αυτή επιθυμία Σου. Ιησού Χριστέ γνωρίζεις πολύ καλά τις καρδιές μας. Με μια ματιά έχεις καταλάβει ποιοι είμαστε πραγματικά και τι θέλουμε. Μέσω Εσένα ανακαλύπτουμε το σκοτάδι μας αλλά και το φως μας, τις χαρές μας αλλά και τις λύπες μας. Η καρδιά Σου μας φανερώνει ότι ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε για πάντα μονάκριβα παιδιά του Θεού Πατέρα. Τίποτα δεν θα μας χωρίσει από αυτήν την αδιάλυτη σχέση μ’Εκείνον. Γι’αυτό σε παρακαλούμε Κύριε να μας δίνεις την χάρη Σου για να μην χάσουμε ποτέ αυτήν την οικειότητα μ’Εσένα και τον Πατέρα. Κάνε μας να ριζώσουν οι ψυχές μας βαθιά μέσα στην δική Σου ψυχή μια για πάντα..

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

 

 

(πηγή: episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 4ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 31 Ιανουαρίου 2023                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου