Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΡΙΝ ΤΑ ΘΕΟΦΑΝΙΑ

4 Ιανουαρίου 2023

                                            
Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά  Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο  (1,35-42)

Την άλλη μέρα πάλι, ο Ιωάννης στεκόταν με δυο μαθητές του και βλέποντας τον Ιησού που περπατούσε, λέει: “Ιδού ο αμνός του Θεού”. Τον άκουσαν οι δυο μαθητές να το λέει και ακολούθησαν τον Ιησού. Όταν ο Ιησούς στράφηκε και τους είδε να τον ακολουθούν, τους λέει: “Τι ζητάτε;” Κι εκείνοι του είπαν: “Ραββί (που σημαίνει: `Διδάσκαλε’), πού μένεις;” Τους λέει: “Έλάτε και θα δείτε”. Πήγαν, λοιπόν, και είδαν που μένει και έμειναν κοντά του εκείνη την ημέρα. Ήταν περίπου τέσσερις το απόγευμα.

            Ο ένας απ’τους δυο που άκουσαν απ’τον Ιωάννη και ακολούθησαν τον Ιησού ήταν ο Ανδρέας, ο αδελφός του Σίμωνα Πέτρου. Αυτός βρήκε πρώτα τον αδελφό του το Σίμωνα και του λέει: “Βρήκαμε το Μεσσία (που σημαίνει: `Χριστός’). Και τον έφερε στον Ιησού. Ο Ιησούς τον κοίταξε καλά και είπε: “Εσύ είσαι ο Σίμων, ο γιος του Ιωάννη. Εσύ θα ονομασθείς `Κηφάς’ (που σημαίνει: `Πέτρος’).

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Είναι μια από τις ωραιότερες περικοπές του Ευαγγελίου που διεισδύει στα βάθη του καθενός από εμάς με το ερώτημα: «Τι ζητάτε;», και την απάντηση: «Ελάτε και θα δείτε». Μια απάντηση που φέρνει στο φως την έμφυτη επιθυμία να δούμε τον Θεό, μια επιθυμία που κατοικεί την καρδιά του κάθε ανθρώπου. Ακόμη και όποιος δηλώνει άθεος φέρει στην καρδιά του αυτή την επιθυμία. Ο Ιωάννης Παύλος ο δεύτερος, έλεγε στους νέους στην Π.Η.Ν του 2004: «Αγαπητοί νέοι, αφήστε τον Ιησού να σας κοιτάξει στα μάτια, ώστε να αυξηθεί μέσα σας η επιθυμία να δείτε το Φως, να γευθείτε τη λαμπρότητα της Αλήθειας. Είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι, ο Θεός μας έπλασε επειδή μας αγαπά, ώστε να τον αγαπήσουμε και εμείς με τη σειρά μας. Ιδού γιατί αυτή η ανεξίτηλη νοσταλγία για το Θεό, που ο άνθρωπος φέρει στην καρδιά του: «Το πρόσωπό σου, Κύριε, αναζήτησα. Μην αποστρέψεις το πρόσωπό σου από μένα» (Ψλμ. 27,8). Αυτό το Πρόσωπο – το γνωρίζουμε – ο Θεός μας το φανέρωσε στον Ιησού Χριστό.»

Θέλετε και εσείς, αγαπητοί  νέοι, να θαυμάσετε την ομορφιά αυτού του προσώπου; Ιδού η ερώτηση που σας απευθύνω. Μην απαντήσετε πολύ βιαστικά. Πάνω απ’ όλα, κάντε σιωπή μέσα σας. Αφήστε να αναδυθεί από τα βάθη της καρδιάς σας αυτή η φλογερή επιθυμία να δείτε τον Θεό, μια επιθυμία που πολλές φορές πνίγεται από τους θορύβους του κόσμου και από τις αποπλανήσεις των απολαύσεων. Αφήστε να αναδυθεί αυτή η επιθυμία σας και θα κάνετε μια θαυμάσια εμπειρία συνάντησης με τον Ιησού. Ο χριστιανισμός δεν είναι απλά μια διδασκαλία, είναι μια συνάντηση στην πίστη με το Θεό, ο οποίος είναι παρών στην ιστορία μας με την ενσάρκωση του Ιησού.

Αναζητήστε με κάθε τρόπο να κάνετε εφικτή αυτή τη συνάντηση, κοιτάζοντας τον Ιησού που σας αναζητά με πάθος. Αναζητήστε τον με τα μάτια του σώματος μέσα από τα γεγονότα της ζωής και μέσα από τα πρόσωπα των άλλων, αλλά αναζητήστε τον και με τα μάτια τις ψυχής μέσα από την προσευχή και το στοχασμό του Λόγου του Θεού, γιατί «την εκστατική ενατένιση του προσώπου του Χριστού δεν μπορεί παρά να εμπνευστεί από όσα για εκείνον λέει η Γραφή»

Η συνάντηση με τον Ιησού είναι μια συνάντηση που αλλάζει τη ζωή, που μένει χαραγμένη μέσα μας με τρόπο που μόνο το παρόν μπορεί να χαράξει: είναι μια συνάντηση μου μας κάνει να μένουμε πάντα με τον Ιησού.

 

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Πόσο ωραίο είναι να μένει κανείς μαζί Σου Κύριε! Η παρουσία Σου ευφραίνει την καρδιά μου. Γεμίζει με φως την ψυχή μου. Αγαλλιάζει το πνεύμα μου. Δίνει χαρά σε όλο μου το είναι. Μαζί Σου νιώθω αναζωογονημένος, η φρεσκάδα Σου δίνει ώθηση στην πίστη μου. Η κάθε μου μέρα φαίνεται δημιουργική, ουσιώδης, διαφορετική. Μιλάς στην καρδιά μου για να μου αποκαλύψεις τα μυστικά του Θεού. Μου μαθαίνεις την σοφία του με τον λόγο, με το παράδειγμα και με την αγάπη Σου. Κύριε πραγματικά δεν υπάρχει άλλος που να μ’έχει αγαπήσει και συνεχίζει να με αγαπάει όσο Εσύ. Βοήθησε με Ιησού Χριστέ να σε ακολουθώ πάντοτε όπου κι αν πας. Δώσε μου την χάρη Σου για να εκπληρώσω κάθε Σου θέλημα μικρό ή μεγάλο. Αξίωσε με να σε αναγγείλω για να σε κάνω γνωστό σε όλους όσους συναντώ στον δρόμο μου..

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

 

 

(πηγή: episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ο σεισμός στην Τουρκία και Συρία…

Δυστυχώς ο σεισμός των 7.9 ρίχτερ που έπληξε Τουρκία και Συρία προξένησε μεγάλο αριθμό θυμάτων, που συνεχώς μεγαλώνει. Ο Πάπας Φραγκίσκος απέστειλε αμέσως συλλυπητήρια τηλεγραφήματα,

6η Κυριακή του Έτους

  ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Ψλ 31 [30], 3-4) Ας είσαι για μένα οχυρωμένο κάστρο, και τόπος καταφυγής, για να με σώσεις. Επειδή εσύ είσαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου