Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

ΤΡΙΤΗ ΠΡΙΝ ΤΑ ΘΕΟΦΑΝΙΑ

3 Ιανουαρίου 2023

                                     
Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά  Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο  (1,29-34)

Την άλλη μέρα είδε ο Ιωάννης τον Ιησού να έρχεται προς το μέρος του και είπε: “Ιδού ο αμνός του Θεού που σηκώνει την αμαρτία του κόσμου. Αυτός είναι εκείνος για τον οποίο είπα: `Μετά από μένα έρχεται ένας που βρέθηκε μπροστά από μένα, γιατί ήταν πριν από μένα'”. Κι εγώ δεν τον γνώριζα, αλλά για τούτο ήλθα εγώ να βαφτίζω σε νερό, για να φανερωθεί στον Ισραήλ”. Κι ο Ιωάννης έδωσε μαρτυρία, λέγοντας: “Είδα το Πνεύμα να κατεβαίνει σαν περιστέρι απ’τον ουρανό κι έμεινε πάνω του. Κι εγώ δεν τον γνώριζα, αλλά εκείνος που μ’έστειλε να βαφτίζω σε νερό, εκείνος μου είπε: `Επάνω σ’ όποιον δεις το Πνεύμα να κατεβαίνει και να μένει πάνω του, αυτός είναι εκείνος που βαφτίζει σε Άγιο Πνεύμα’. Κι εγώ το είδα κι έδωσα μαρτυρία ότι αυτός είναι ο  Υιός του Θεού”.

Λόγος του Κυρίου

 

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Είναι Χριστούγεννα, είναι καιρός για να συνειδητοποιήσουμε το μεγάλο δώρο της αγάπης που ο Θεός μας έκανε: χάρης τον Υιό του γίναμε παιδιά του Θεού.

Το θέμα των σημερινών αναγνωσμάτων στρέφεται γύρω από το γεγονός πως είμαστε παιδιά του Θεού. Γίναμε παιδιά του Θεού μέσω του Βαπτίσματος που λάβαμε στο όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Παιδιά του Θεού μπορούμε να γίνουμε μόνο χάρης τον Υιό, τον Ιησού Χριστό στον οποίο ο Ιωάννης είδε να κατεβαίνει και να παραμένει επάνω Του το Πνεύμα το Άγιο.

Στο Βάπτισμά μας γίναμε ναός του Αγίου Πνεύματος, λάβαμε το πνεύμα της θεϊκής υιοθεσίας, και μαζί με αυτά τα δώρα λάβαμε και την συγχώρεση των αμαρτιών. Και είναι πράγματι στην κατάσταση της αδυναμίας μου που το Άγιο Πνεύμα συντρέχει για μας και μας δίνει την ικανότητα να παραμείνουμε στο Θεό στην υποδοχή και στην φύλαξη του λόγου του.

Είναι ο Λόγος του Θεού που μας ανοίγει σε μια νέα ζωή που γεννά αλήθεια και μας εισάγει στην σωτήρια γνώση του Θεού που μόνο ο Υιός μας αποκαλύπτει.

 

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κύριε Εσύ κοιτάς πάντα να δοξάσεις τον Θεό Πατέρα. Δεν σε νοιάζει ούτε όταν σε κολακεύουν ούτε όταν σε θαυμάζουν. Το βλέμμα Σου είναι πάντα στραμμένο σ’Εκείνον που σ’έστειλε. Το έργο του εκπληρώνεται αργά αλλά σταθερά με διακριτικό τρόπο. Ό,τι μικρό, ταπεινό, ασήμαντο, που απέρριψε ο κόσμος, Εσύ τα εξύψωσες δίνοντας τους το αληθινό νόημα της ύπαρξης τους. Τους απλούς ανθρώπους τους έκανες άρχοντες για την βασιλεία Σου. Του φτωχούς τους εξύψωσες μπροστά στα μάτια του Θεού κάνοντας τους πλούσιους σε χάρη. Τους αδύναμους τους όρισες να γίνουν δικαστές με εξουσία δίπλα στον Πατέρα Σου. Κι Εσύ ο ίδιος έδειξες την θεότητα Σου με τον πιο απλό τρόπο, έγινες άνθρωπος, γιος μαραγκού, δίνοντας την ζωή Σου για την σωτηρία όλων των ανθρώπων. Δεν δέχτηκες όπως σου αρμόζει τιμές, δόξα, πλούτη, εξουσία αλλά επέλεξες την φτώχεια, την ταπεινοφροσύνη, την θυσία, για να δοξάσεις τον Πατέρα Σου. Μάθε κι εμάς να καλλιεργούμε μέρα με την ημέρα αυτή την ανιδιοτελή αγάπη Σου ώστε να προασπίζουμε πάντοτε τα συμφέροντα του Θεού..

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

 

 

πηγή: episkopisyrou.gr

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18 Ιουνίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Επίσκεψη Δημοτικού Σχολείου Εξωμβούργου στο Θρησκευτικό & Λαογραφικό Μουσείο Πατέρων Ιησουιτών στα Λουτρά

Επίσκεψη Δημοτικού Σχολείου Εξωμβούργου στο Θρησκευτικό & Λαογραφικό Μουσείο Πατέρων Ιησουιτών στα Λουτρά Την τιμητική του είχε το Δημοτικό Σχολείο Εξωμβούργου που επισκέφθηκε, την Τετάρτη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου