Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

ΣΑΒΒΑΤΟ ΜΕΤΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

31 Δεκεμβρίου 2022

                                   
Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά  Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο  (1,1-18)

Στην αρχή ήταν ο Λόγος, και ο Λόγος ήταν προς το Θεό, και ήταν Θεός ο Λόγος.  Αυτός απ’την αρχή ήταν προς το Θεό.  Τα πάντα μέσω αυτού έγιναν, και χωρίς αυτόν δεν έγινε τίποτα.

Ό,τι έγινε σ’αυτόν, ήταν ζωή, και η ζωή ήταν το φως των ανθρώπων. Και το φως φέγγει στο σκοτάδι,  και το σκοτάδι δεν το κατάλαβε. Υπήρξε ένας άνθρωπος, σταλμένος από το Θεό, που λεγόταν Ιωάννης.

Αυτός ήλθε για μαρτυρία, για να μαρτυρήσει για το φως, ώστε όλοι να πιστέψουν μέσω αυτού.  Δεν ήταν εκείνος το φως, αλλά ήλθε να μαρτυρήσει για το φως.  Ήταν το φως το αληθινό, που ερχόμενο στον κόσμο, φωτίζει κάθε άνθρωπο.

Στον κόσμο ήταν, κι ο κόσμος απ’αυτόν έγινε, αλλά ο κόσμος δεν τον γνώρισε.  Ήλθε στον τόπο του, και οι δικοί του δεν τον δέχθηκαν.  Αλλά όσοι τον δέχθηκαν, τους έδωσε εξουσία να γίνουν παιδιά του Θεού, αυτοί που πιστεύουν στο όνομά του.  Αυτοί δε γεννήθηκαν από αίμα, ούτε απ’τη θέληση της σάρκας, ούτε απ’τη θέληση κάποιου άνδρα, αλλά απ’το Θεό γεννήθηκαν.

Κι ο Λόγος έγινε σάρκα, κι έστησε τη σκηνή του ανάμεσά μας, και είδαμε τη δόξα του, δόξα που ως μονογενής κατέχει απ’τον Πατέρα, γεμάτος χάρη και αλήθεια.

Ο Ιωάννης μαρτυρεί γι’αυτόν, και φωνάζει λέγοντας: “Αυτός ήταν που είπα:

`Εκείνος που έρχεται μετά από μένα, βρέθηκε μπροστά από μένα, γιατί πριν από μένα ήταν'”.  Απ’την πληρότητά του, πήραμε όλοι εμείς, και τη μια χάρη αντί της άλλης.  Διότι ο νόμος δόθηκε μέσω του Μωυσή, αλλά η χάρη και η αλήθεια ήλθαν μέσω του Ιησού Χριστού.

Το Θεό κανείς ποτέ δεν είδε. Ο μονογενής Θεός, που είναι στην αγκαλιά του Πατέρα, Εκείνος τον έκανε γνωστό.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ (Πάπας Φραγκίσκος)

Ο Λόγος έγινε σάρκα. Έγινε σάρκα και δεν έκανε πίσω. Δεν πήρε την ανθρώπινη φύση μας σαν ένα ρούχο, που το βάζει και το βγάζει. Όχι, δεν αποσπάστηκε ποτέ από τη σάρκα μας. Και δεν θα χωριστεί ποτέ από αυτή: τώρα και για πάντα είναι στον ουρανό με το ανθρώπινο σαρκικό σώμα του. Έχει ενωθεί για πάντα με την ανθρώπινη φύση μας, θα μπορούσαμε να πούμε ότι την έχει «παντρευτεί».

Μου αρέσει να σκέφτομαι ότι όταν ο Κύριος προσεύχεται στον Πατέρα για εμάς, όχι μόνο του μιλάει: αλλά του δείχνει τις πληγές της σάρκας, του δείχνει τις πληγές που υπέστη για εμάς. Αυτός είναι ο Ιησούς: με τη σάρκα του είναι ο μεσολαβητής, ήθελε επίσης να φέρει τα σημάδια του πόνου. Ο Ιησούς με τη σάρκα του είναι ενώπιον του Πατέρα. Το Ευαγγέλιο μας λέει ότι ήρθε να κατοικήσει ανάμεσά μας. Δεν ήρθε να μας επισκεφτεί και μετά να φύγει, ήρθε να κατοικήσει μαζί μας, να μείνει μαζί μας.

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κύριε είσαι το Φως του κόσμου! Χωρίς Εσένα χανόμαστε! Πως θα μπορέσουμε από μόνοι μας να φωτίσουμε τις καρδιές μας μέσα σε αυτόν τον σκοτεινό κόσμο; Πως θα μπορέσουμε με τις δικές μας δυνάμεις να κρατηθούμε στην αλήθεια Σου σε αυτόν τον ψεύτικο τόπο; Μόνοι μας δεν μπορούμε να κρατηθούμε στον ίσιο δρόμο. Γι’αυτό Κύριε κράτα μέσα μας άσβηστο το Φως Σου ώστε να πορευόμαστε στον δρόμο τον δικό Σου δίχως να επηρεαζόμαστε από τις σκοτεινές νοοτροπίες αυτού του κόσμου. Μέσω του λόγου της αλήθειας Σου εμβάθυνε την πίστη μας σε Σένα για να γίνουμε παιδιά του Θεού Πατέρα Σου. Ένωσε μας Κύριε με Σένα με τέτοιο τρόπο που η αγάπη μας να μεγαλώνει όλο και περισσότερο αντιμετωπίζοντας όλες τις αντιξοότητες, τις αναποδιές, τις δυσκολίες που θα συναντήσουμε στην ζωή μας. Αξίωσε μας να σε δοξάζουμε με την επιμονή μας στο θέλημα Σου, με την υπομονή μας στις δοκιμασίες και έχοντας ελπίδα στην δικαιοσύνη Σου, διότι δική Σου είναι η βασιλεία, η δύναμη, η δόξα, στους αιώνες των αιώνων. Αμήν.

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

 

πηγή: episkopisyrou.gr

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ολοκληρώθηκε το Αποστολικό Ταξίδι του Πάπα Φραγκίσκου στο Κονγκό – Κινσάσα και στο Νότιο Σουδάν

Το «προσκύνημα ειρήνης» όπως είχε χαρακτηρισθεί από τον ίδιο τον Ποντίφικα το ταξίδι του στο Congo R.D. και στο Νότιο Σουδάν, ολοκληρώθηκε. Το πρώτο πραγματοποιήθηκε

Μελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 5ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 8 Φεβρουαρίου 2023   ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (7, 14-23) Κάλεσε

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου