Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΗΣ ΝΑΖΑΡΕΤ

30 Δεκεμβρίου 2022

                                   
Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά  Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο  (2,13-15.19-23)

Και όταν αυτοί αναχώρησαν, άγγελος του Κυρίου φανερώθηκε σε όνειρο στον Ιωσήφ και του είπε: “Σήκω και πάρε το παιδί και τη μητέρα του και φύγε στην Αίγυπτο και να μείνεις εκεί έως ότου σου πω. Διότι πρόκειται ο Ηρώδης να αναζητήσει το παιδί για να το σκοτώσει”.

Κι εκείνος σηκώθηκε και πήρε το παιδί και τη μητέρα του, μέσα στη νύχτα και αναχώρησε στην Αίγυπτο. Και έμεινε εκεί μέχρι το θάνατο του Ηρώδη, για να εκπληρωθεί ό,τι ειπώθηκε απ’τον Κύριο, μέσω του προφήτη που είπε:

Όταν πέθανε ο Ηρώδης, ο άγγελος του Κυρίου φανερώθηκε σε όνειρο στον Ιωσήφ στην Αίγυπτο και του είπε: “Σήκω και πάρε το παιδί και τη μητέρα του και πήγαινε στη γη του Ισραήλ. Γιατί πέθαναν όσοι επιβουλεύονταν τη ζωή του παιδιού”.  Κι εκείνος σηκώθηκε, πήρε το παιδί και τη μητέρα του και ήλθε στη γη του Ισραήλ.  Όταν άκουσε πως βασιλιάς της Ιουδαίας είναι ο Αρχέλαος, στη θέση του Ηρώδη του πατέρα του, φοβήθηκε να πάει εκεί. Και ειδοποιημένος σε όνειρο αναχώρησε για τα μέρη της Γαλιλαίας. Πήγε και κατοίκησε σε πόλη ονομαζόμενη Ναζαρέτ, για να εκπληρωθεί εκείνο που ειπώθηκε απ’τους προφήτες, ότι θα ονομασθεί Ναζωραίος.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ (Πάπας Φραγκίσκος)

Η Μαρία, ο Ιωσήφ, ο Ιησούς: η Αγία Οικογένεια της Ναζαρέτ που αντιπροσωπεύει μια ομόφωνη απάντηση στο θέλημα του Πατέρα: τα τρία μέλη αυτής της οικογένειας βοηθούν το ένα το άλλο για να ανακαλύψουν το σχέδιο του Θεού. Εκείνοι προσεύχονταν, εργαζόντουσαν, επικοινωνούσαν. Και εγώ αναρωτιέμαι: εσύ, στην οικογένειά σου, ξέρεις να επικοινωνείς ή είσαι σαν εκείνα τα παιδιά στο τραπέζι, που είναι το καθένα με ένα κινητό τηλέφωνο και «τσατάρουν»; […] Πρέπει να ξαναρχίσουμε τον διάλογο στην οικογένεια: πατέρες, γονείς, παιδιά, παππούδες και αδέρφια πρέπει να επικοινωνούν μεταξύ τους… Αυτό είναι ένα καθήκον που πρέπει να πράξουμε σήμερα, ακριβώς αυτή την ημέρα της Αγίας Οικογένειας. Είθε η Αγία Οικογένεια να είναι πρότυπο για τις οικογένειές μας, ώστε γονείς και παιδιά να αλληλοϋποστηρίζονται με προσήλωση στο Ευαγγέλιο, το θεμέλιο της αγιοσύνης της οικογένειας.

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 

Κύριε Ιησού Χριστέ υπέφερες τόσα πολλά από την στιγμή που γεννήθηκες. ο Ηρώδης έψαχνε να σε σκοτώσει με μανία. Εσύ μόλις άρχισες ν’ανασάνεις κουνώντας τα χεράκια Σου στην αγκαλιά της μητέρας Σου, έπρεπε να ξεριζωθείς από την ίδια Σου την χώρα, από τον ίδιο τον λαό Σου, για να πας στην Αίγυπτο σε μια ξένη χώρα. Το πρώτο πράγμα που βίωσες με το που πάτησες το πόδι Σου εδώ την γη ήταν μίσος, βία, θάνατος. Όμως Εσύ δεν ανταπέδωσες με τον ανάλογο τρόπο, αλλά μπροστά σε αυτήν την εχθρική στάση των ανθρώπων επέλεξες να συγχωρήσεις, να συμφιλιώσεις, ν’αγαπήσεις δίνοντας ευκαιρία ακόμη και στους εχθρούς Σου. Βοήθησε μας να μην εκδικούμαστε εκείνους που μας κάνουν κακό. Καλλιέργησε μέσα στην καρδιάς μας την συγχώρεση, την συμφιλίωση, την αγάπη. Κι αξίωσε μας πάντοτε ν’ακολουθούμε τα βήματα Σου ώστε να δίνουμε μαρτυρία της ευσπλαχνίας Σου.

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

πηγή: episkopisyrou.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

10 Δεκεμβρίου μνήμη της Παναγίας του Λορέτο

  Το προσκύνημα της Παναγίας του Λορέτο κτίστηκε στον τόπο όπου σύμφωνα με την παράδοση τοποθετήθηκε η κατοικία της Παναγίας που είχε μεταφερθεί με θαυματουργό

2η Κυριακή της Παρουσίας (Β)

2η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ (Β)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ησ 30,19,30                         Λαέ της Σιών, ιδού, ο Κύριος έρχεται να σώσει τους λαούς. Ο Κύριος

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 9 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου