Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

ΠΕΜΠΤΗ ΜΕΤΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

29 Δεκεμβρίου 2022

                                            
Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά  Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (2,22-35)

Όταν συμπληρώθηκαν οι μέρες του καθαρισμού των, σύμφωνα με το νόμο του Μωυσή, έφεραν τον Ιησού στα Ιεροσόλυμα για να τον προσφέρουν στον Κύριο, όπως γράφει ο νόμος του Κυρίου: “Κάθε πρωτότοκο αγόρι θα ονομάζεται `αφιερωμένο στον Κύριο'”, και να προσφέρουν θυσία, σύμφωνα με όσα λέει ο νόμος του Κυρίου: “ένα ζευγάρι τρυγόνια ή δυο νεοσσούς περιστεριών”.

Στα Ιεροσόλυμα ζούσε ένας άνθρωπος που ονομαζόταν Συμεών. Αυτός ο άνθρωπος ήταν δίκαιος και ευλαβής και περίμενε την παρηγοριά του Ισραήλ, ενώ το Άγιο Πνεύμα ήταν πάνω του. Το Άγιο Πνεύμα του είχε πει ότι δεν πρόκειται να δει το θάνατο πριν να έχει δει το Χριστό του Κυρίου. Εμπνευσμένος, τότε, από το Άγιο Πνεύμα, πήγε στο ναό. Κι ενώ οι γονείς έφεραν εκεί το βρέφος Ιησού για να πράξουν γι’αυτό κατά τη συνήθεια που όριζε ο νόμος, ο Συμεών δέχθηκε το παιδί στην αγκαλιά του και ευλόγησε το Θεό και είπε:

Τώρα, Κύριε, άφησε το δούλο σου,

να πεθάνει με ειρήνη,

σύμφωνα με το λόγο σου.

Γιατί τα μάτια μου είδαν τη σωτηρία σου,

που ετοίμασες μπροστά σε όλους τους λαούς.

Φως που θα φωτίσει τα έθνη

και δόξα για τον Ισραήλ, το λαό σου.

Ο πατέρας του και η μητέρα του θαύμαζαν για όσα λέγονταν γι’αυτό. Τότε ο Συμεών τους ευλόγησε και είπε στη Μαριάμ τη μητέρα του: “Αυτός βρίσκεται εδώ για την καταστροφή και για την ανάσταση πολλών στον Ισραήλ και θα είναι σημείο αντιλεγόμενο, με σκοπό να αποκαλυφθούν οι διαλογισμοί πολλών καρδιών. Κι εσένα της ίδιας, ρομφαία θα διαπεράσει την ψυχή σου”.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ (Πάπας Φραγκίσκος)

Τα μάτια μου είδαν τη σωτηρία σου. Τα μάτια του Συμεών είδαν τη σωτηρία γιατί την περίμεναν. Ήταν μάτια που περίμεναν, που ήλπιζαν. Έψαχναν το φως και είδαν το φως των ανθρώπων. Ήταν γερασμένα μάτια, αλλά φωτισμένα από ελπίδα. […] Κοιτάζοντας τριγύρω, είναι εύκολο να χάσεις την ελπίδα: […] Ας κοιτάζουμε όμως το Ευαγγέλιο και ας δούμε τον Συμεών και την Άννα: ήταν ηλικιωμένοι, μόνοι, αλλά δεν είχαν χάσει την ελπίδα τους, γιατί ήταν σε επαφή με τον Κύριο. […] Εδώ είναι το μυστικό: μην απομακρυνθείτε από τον Κύριο, την πηγή της ελπίδας. Γινόμαστε Τυφλοί αν δεν κοιτάμε τον Κύριο κάθε μέρα, αν δεν τον λατρεύουμε. Να λατρεύετε τον Κύριο.

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κύριε Ιησού Χριστέ, Εσύ είσαι το φώς που διαπερνά την καρδιά του κάθε ανθρώπου για να διακρίνει τις πραγματικές διαθέσεις, επιθυμίες, μέσα στα ενδόμυχα της ψυχής του. Είσαι ο Σωτήρας που οδηγεί όλους μας προς τον Θεό ανοίγοντας τις καρδιές μας στην μετάνοια. Κύριε δεν είναι εύκολο να σε ακολουθεί κανείς διότι οι δοκιμασίες είναι μεγάλες, αφόρητες, αβάσταχτες επειδή ο κόσμος απέρριψε το φως Σου αναζητώντας όχι το θέλημα Σου αλλά το δικό τους. Όμως παρ’όλες τις δυσκολίες, τα βάσανα, θέλουμε κι επιθυμούμε να τα περάσουμε όλα για χάρη Σου. Αν χρειαστεί να δεχτούμε χιλιάδες μαχαιριές των άλλων για την μεγαλύτερη δόξα Σου, με χαρά θα υπομείνουμε επειδή θα είσαι μαζί μας σε κάθε μας βήμα. Δεν θα φοβηθούμε τίποτα κι ας μας χτυπούν μέρα νύχτα διότι μαζί Σου είμαστε αληθινά ελεύθεροι, αληθινοί, αιώνιοι. Γι’ αυτό σε παρακαλώ χορήγησε μας την δύναμη ν’ αντιμετωπίσουμε ακλόνητα όλες τις προκλήσεις για να Σε δοξάζουμε παντού και πάντοτε μέχρι το τέλος της ζωής μας.

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

 

 

(πηγή: episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου