Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 6ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Εορτή της επισκέψεως της Παναγίας στην Αγία Ελισάβετ

31 Μαΐου 2022

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο (1, 39-56)

Εκείνες τις μέρες σηκώθηκε η Μαριάμ και πήγε γρήγορα στην ορεινή περιοχή, σε μια πόλη του Ιούδα, και μπήκε στο σπίτι του Ζαχαρία και ασπάσθηκε την Ελισάβετ. Και μόλις εκείνη άκουσε το χαιρετισμό της Μαρίας, σκίρτησε το βρέφος μέσα της. Και γεμάτη από ‘Αγιο Πνεύμα η Ελισάβετ, φώναξε με δυνατή κραυγή και είπε: “Ευλογημένη είσαι εσύ ανάμεσα στις γυναίκες κι ευλογημένος είναι ο καρπός των σπλάχνων σου. Αλλά πώς μου συνέβηκε αυτό, να έλθει σε μένα η μητέρα του Κυρίου μου; Πράγματι, μόλις έφθασε η φωνή του χαιρετισμού σου στ’αφτιά μου, σκίρτησε από αγαλλίαση το βρέφος στα σπλάχνα μου. Είναι μακάρια αυτή που πίστεψε, διότι θα ολοκληρωθούν σ’αυτήν τα λόγια τα οποία της αναγγέλθηκαν από τον Κύριο”.

Είπε τότε η Μαρία: “Μεγαλύνει η ψυχή μου τον Κύριο, και αγαλλίασε το πνεύμα μου για το Θεό το σωτήρα μου. Γιατί κοίταξε με προσοχή την ταπείνωση της δούλης του. Ιδού, από τώρα όλες οι γενεές θα με μακαρίζουν. Γιατί έκαμε σ’εμένα ο Δυνατός μεγαλεία, και άγιο είναι το ‘Ονομά του. Σε γενεές και γενεές το έλεός του, απλώνεται σε όσους τον φοβούνται. Έδειξε τη δύναμη του βραχίονά του, διασκόρπισε υπερήφανους στις σκέψεις των καρδιών τους. ‘Αρχοντες απ’τους θρόνους των καθαίρεσε, και ταπεινούς ανύψωσε. Πεινασμένους με αγαθά τους γέμισε, και τους πλούσιους κενούς τους έδιωξε. Βοήθησε τον Ισραήλ το δούλο του, ενθυμούμενος το έλεός του,  που, όπως είχε υποσχεθεί στους πατέρες μας, θα έδειχνε στον Αβραάμ, και στους απογόνους του αιώνια.

‘Εμεινε μαζί της η Μαριάμ περίπου τρεις μήνες και μετά επέστρεψε στο σπίτι της.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

 

Για να τελέσουμε τη σημερινή εορτή το Ευαγγέλιο μας παρουσιάζει τη συνάντηση της Παναγίας με την Ελισάβετ. Κατά βάθος η συνάντηση αυτή σημαίνει πολλά περισσότερα από μια απλή συνάντηση δυο γυναικών. Είναι μια προφητική αγγελία, ένα σημείο, μια προαναγγελία, προεικονίζει την ολοκλήρωση της συνάντησης εκείνης που είναι η συνάντηση του Θεού με τον άνθρωπο. Η Ελισάβετ είναι εικόνα της προσμονής όλου του λαού, εκείνη προσμένει χρόνια και επιτέλους ο Θεός, με την Παναγία επισκέπτεται το λαό του. Σε αυτή τη συνάντηση υπάρχει η υποδοχή, η συνάντηση της Αγάπης του Θεού και η δίψα για το Θεό που έχει ο άνθρωπος. Σε αυτή τη συνάντηση εκπληρώνετε η ιστορία της σωτηρίας αυτής της ανθρωπότητας η οποία από τον Θεό προέρχεται, απομακρύνθηκε από κείνον, αλλά που ο Θεός έρχεται και πάλι να την αναζητήσει στέλνοντας τον Υιό του.

Είναι το αγκάλιασμα δυο κόσμων: ο παλαιός κόσμος, εκείνος της υπόσχεσης, και ο καινούργιος κόσμος, νέοι ουρανοί και νέα γη, η εκπλήρωση της υπόσχεσης.

Η Μαρία είναι η κεχαριτωμένη, η γεμάτη χάρη, το Νέο Δημιούργημα. Η Μαρία είναι αυτή που φέρει το Θεό και πηγαίνει να επισκεφτεί, ως νέα κιβωτός του παλαιού λαού, ο οποίος είναι χωρίς Θεό, και ο οποίος εικονίζεται από την Ελισάβετ. Ο λαός που είχε απομακρυνθεί από το Θεό, τώρα απαντά σε αυτή την  αγκαλιά του Θεού.

Στην Παναγία που συναντά την Ελισάβετ βλέπουμε όλη την Παλαιά Διαθήκη μα εκπληρώνετε μέσα από αυτό το νέο γεγονός, ο Θεός εισέρχεται στην ιστορία, μπαίνει στο χρόνο. Η Ελισάβετ αναφωνεί με αγαλλίαση; «Εσύ είσαι η Μητέρα του Κυρίου μου!» τι καταλαβαίνει η Ελισάβετ; Καταλαβαίνει ποια είναι η Παναγία, καταλαβαίνει ποιο είναι το βρέφος που φέρει στα σπλάχνα της, καταλαβαίνει τη σχέση που υπάρχει μεταξύ αυτής της μητέρας, και στο βρέφος των σπλάχνων της.

Η Ελισάβετ κατανοεί και κάτι ακόμα, πως σε εκείνη δεν δόθηκε απλά ένας γιος όπως στη Σάρα, όπως στη Ρεββέκα ή σε άλλες γυναίκες στείρες της Παλαιάς Διαθήκης, καταλαβαίνει πως και οι δυο τους, Ελισάβετ και Παναγία, τις συνδέει ένα σχέδιο του Θεού που θέλει μέσω του Ιησού, ένα νέο άνθρωπο, μια νέα ανθρωπότητα. 

Αυτή  η συνάντηση δεν μπορεί παρά να γίνει μέσα στη χαρά, στον ενθουσιασμό. Σκίρτησε το βρέφος στα σπλάχνα της Ελισάβετ, σκιρτά από χαρά η Ελισάβετ, σκιρτά η Μαρία που ξεσπά με το Μεγαλύνει, χαίρει Ο Θεός στα σπλάχνα της Παναγίας για την νέα ανθρωπότητα που ξαναβρίσκει.

 

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Ω Παναγία μου μεγαλόχαρη, Εσύ που δέχτηκες στα σπλάχνα Σου τον Υιό του Θεού, τον μονογενή, διέθεσες τα πάντα στον Θεό. Η καρδιά Σου είναι το φωτοστέφανο του Θεού, όπου λάμπει σαν ένας ήλιος φωτίζοντας τον κόσμο. Η ψυχή Σου είναι ο θρόνος του όπου κάθεται για να επιβλέπει τα έργα του. Το πνεύμα Σου είναι η μουσική του για να παρέχει την ειρήνη μέσα στις καρδιές όλων. Είσαι η κιβωτός του που περιέχει όλες τις χάρες του. Και σε ώρα ανάγκης δίνεις αστείρευτα σε όλους τους ανθρώπους. Με την πίστη Σου εκπλήρωσες το θέλημα του. Με το σώμα Σου τον δόξασες όσο κανείς άλλος και έφερες στον κόσμο φως για όλη την οικουμένη. Εσύ ένα μικρό κοριτσάκι από την μικρή Ιερουσαλήμ απλή, ταπεινή μπόρεσες να κερδίσεις την καρδιά του Θεού εκπληρώνοντας το μεγάλο σωτήριο σχέδιο του μέσω της καθημερινότητας ως κόρη, ως μάνα κι ως πιστή. Βοήθησε μας να διαθέσουμε όλη μας τη ζωή στον Θεό όπως το έκανες κι Εσύ. Δώσε μας τη χάρη Σου όχι για το δικό μας όφελος αλλά για να υπηρετήσουμε με χαρά τον Θεό όπως κι Εσύ. Άνοιξε σε παρακαλούμε τις καρδιές μας με το παράδειγμα Σου, ώστε να ενωθούμε μ’ Εκείνον όπως Εσύ η ίδια.

 

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

 

(πηγή: episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου