Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡAΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 4ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ

23 Δεκεμβρίου 2022

 

                                            
Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά  Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (1, 57-66)

Εκείνο τον καιρό, συμπληρώθηκε για την Ελισάβετ ο χρόνος για να γεννήσει και γέννησε ένα γιο. ‘Άκουσαν οι γείτονες και οι συγγενείς της ότι ο Κύριος δόξασε το έλεός του επάνω της και χαίρονταν μαζί της.

Κι όταν έφθασε η όγδοη μέρα ήλθαν για την περιτομή του παιδιού και του έδιναν το ίδιο όνομα του πατέρα του Ζαχαρία. Απάντησε τότε η μητέρα του και είπε: ” ‘Όχι, αλλά θα ονομαστεί Ιωάννης”. Της είπαν τότε: “Κανένας δεν υπάρχει ανάμεσα στους συγγενείς σου που να ονομάζεται με αυτό το όνομα”.

‘Έκαναν νεύματα στον πατέρα του για το πώς θέλει να το ονομάσουν. Εκείνος ζήτησε τότε μια μικρή πλάκα κι έγραψε τα εξής: “Ιωάννης είναι το όνομά του”. Και όλοι τότε θαύμασαν. Κι αμέσως ανοίχθηκε το στόμα του και λύθηκε η γλώσσα του και μιλούσε ευλογώντας το Θεό. Φόβος τότε έπεσε πάνω σε όλους τους γείτονές των, και όλα αυτά τα λόγια διαδόθηκαν σε όλη την ορεινή περιοχή της Ιουδαίας. Κι όλοι όσοι τα άκουγαν, τα φύλαγαν στην καρδιά τους λέγοντας: “Τι άραγε θα γίνει αυτό το παιδί;”. Και, πράγματι, το χέρι του Κυρίου ήταν μαζί του.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Μελετούμε σήμερα τη γέννηση του Ιωάννη Βαπτιστή. Ήδη από την αναγγελία της γέννησής του είχαμε δει γεγονότα που μιλούσαν για την παρουσία του Θεού, γεγονότα αγάπης με τα οποία ο Θεός μπαίνει στην ιστορία για να την ανανεώσει, να της ξαναδώσει τον χαμένο προορισμό της.

Η είδηση της γέννησης ενός παιδιού είναι πάντα αιτία χαράς και θαυμασμού, είναι αναγνώριση της συνέχειας της ζωής που μόνο ο Θεός μπορεί να δώσει. Ιδιαίτερα όταν βλέπουμε πολλά παιδιά να γεννιούνται σε καταστάσεις που δεν είναι καθόλου εύκολες. Αλλά ο Θεός ενεργεί και έτσι έκανε και με τον Πρόδρομο. Κάθε παιδί γεννιέται μέσα σ’ ένα σχέδιο Αγάπης το οποίο μας αποκαλύπτεται κάθε ημέρα.

Ας μπούμε λοιπόν, όπως και εχθές έτσι και σήμερα, στο βάθος της καρδιάς μας και νοερά ας πάμε στη  στιγμή της γέννησής μας, τότε που και για μας πολλοί φίλοι και γνωστοί θα αναρωτήθηκαν: «Τι άραγε θα γίνει αυτό το παιδί;».

Ο Θεός αποκαλύπτεται σε κάθε γέννηση.
Ο Θεός έχει μεγάλα σχέδια και για μας.
Είμαστε φανέρωση της αγάπης του Θεού.
Εμείς καλούμαστε να είμαστε αποκάλυψη τον σχεδίων του Θεού.
Είναι πράγματι έτσι η ζωή μας;

 

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Όποιος τηρεί τις εντολές Σου Κύριε θα ευτυχίσει! Αυτός που αναζητά το θέλημα Σου θα του εκπληρωθούν ακόμη και οι πιο αδύνατες επιθυμίες όπως η Ελισάβετ που απέκτησε γιο τον Ιωάννη σε προχωρημένη ηλικία. Όποιος έχει πίστη ακράδαντη σε Σένα θα μπορέσει ν’αλλάξει τον εαυτό μου αλλά και τον κόσμο ολόκληρο. Αυτός που σε αγαπά πραγματικά Κύριε Ιησού Χριστέ θα γίνει φίλος Σου, αδερφός Σου, μέλος της οικογένειας Σου. Σε αυτόν που ποθεί να γίνει μαθητής Σου, θα του εκμυστηρευτείς όλα τα μυστικά Σου. Τέτοιες μεγάλες χάρες έδωσες, δίνεις, θα δώσεις σε όσους στηρίζονται με όλη τους την καρδιά, με όλη τους την δύναμη, με όλη τους την ψυχή. Σε παρακαλούμε Κύριε ενίσχυσε την σχέση μας με Σένα. Κάνε την να μην διαλυθεί ποτέ. Φύλαξε την από την φθορά των δοκιμασιών. Και αναζωογόνησε την ώστε να Σου δίνουμε ευάρεστους καρπούς κάθε μέρα, κάθε στιγμή.

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

(πηγή: episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 27 Ιανουαρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Πρόγραμμα Ενοριών

   Οικισμός Ενορία 28–29 Ιανουαρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Κυριακή 09.30

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου