Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 4ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ

22 Δεκεμβρίου 2022

                                            

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά  Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (1,46-56)

Τον καιρό εκείνο είπε η Μαρία:

«Μεγαλύνει η ψυχή μου τον Κύριο,  και αγαλλίασε το πνεύμα μου για το Θεό το σωτήρα μου.

Γιατί κοίταξε με προσοχή την ταπείνωση της δούλης του.
Ιδού, από τώρα όλες οι γενεές θα με μακαρίζουν.

Γιατί έκαμε σ’ εμένα ο Δυνατός μεγαλεία, και άγιο είναι το Όνομά του. Σε γενεές και γενεές το έλεός του απλώνεται, σε όσους τον φοβούνται.

Έδειξε τη δύναμη του βραχίονά του, διασκόρπισε υπερήφανους στις σκέψεις των καρδιών τους.

Άρχοντες  από τους θρόνους των καθαίρεσε, και ταπεινούς ανύψωσε.

Πεινασμένους με αγαθά τους γέμισε, και τους πλούσιους κενούς τους έδιωξε.

Βοήθησε τον Ισραήλ το δούλο του, ενθυμούμενος το έλεός του,
που, όπως είχε υποσχεθεί στους πατέρες μας, θα έδειχνε στον Αβραάμ, και στους απογόνους του αιώνια».

Έμεινε μαζί της η Μαριάμ περίπου τρεις μήνες και μετά επέστρεψε στο σπίτι της.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Η Παναγία, μετά την αποδοχή του σχεδίου που ο Θεός είχε για εκείνην, γεμάτη ευγνωμοσύνη για τη χάρη του Θεού, πλημμυρίζει το σπίτι με έναν ύμνο χαράς που είναι και ο δικός μας ύμνος.

Αυτός ο ύμνος της Παναγίας είναι ένας από τους ύμνους της κοινότητας των πρώτων χριστιανών. Φανερώνει το επίπεδο της συνειδητής και σταθερής πίστης που τους εμψύχωνε εσωτερικά. Αυτός ο ύμνος της Παναγίας μας διδάσκει να προσευχόμαστε και να ψάλλουμε.

Μαζί με την Παναγία μπορούμε να προετοιμάσουμε την καρδιά μας για τη γέννηση του Σωτήρα, αναζητώντας ένα χώρο σιωπής στο βάθος της καρδιάς μας και με ηρεμία να ξαναδούμε τη ζωή μας: να αναζητήσουμε και να ξαναδούμε όλα τα θαυμάσια που ο Θεός έκανε για μας.

Η αναγνώριση των ευεργεσιών που έχουμε λάβει, ανοίγει τη ζωή στην ευγνωμοσύνη και στην προσφορά. Από τα πολλά που έχουμε δεχθεί αναδύεται η επιθυμία να δώσουμε στους άλλους την Αγάπη του Θεού  που πήρε ζωή σε μας.

Αναγνωρίζουμε επίσης πως ο Θεός είναι Άγιος και μας καλεί στην οδό της αγιοσύνης. Μαζί Του όλα είναι δυνατά. Εκείνος που γνωρίζει την αδυναμία μας, συνεχίζει να μας εμπιστεύεται και να μας προτείνει νέες κορυφές ευτυχίας.

Αυτός ο ύμνος είναι και μια πρόσκληση για μια χαρούμενη αναθεώρηση της ζωής της οικογένειάς μας και της κοινότητάς μας. Ας τον ψάλλουμε μαζί, ευγνώμονες για όσα ο Θεός ενεργεί μέσα από την ενότητα των προσώπων με τα οποία ζούμε και συμβιώνουμε.

 

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κύριε πολύ πιστεύουν στην δύναμη για να εξουσιάζουν τους άλλους. Άλλοι στηρίζονται στο χρήμα για να εξαγοράζουν τους ανθρώπους, και στην επιρροή που μπορούν ν’ασκήσουν με τις θέσεις που έχουν στην κοινωνία. Αυτοί ποτέ δεν θα παραδεχτούν ότι έκαναν λάθος ή ότι ήταν άδικοι. Ξεφεύγουν από κάθε δυσχερή θέση αφήνοντας τους αθώους να την πληρώσουν. Όμως Κύριε η δικαιοσύνη Σου είναι ήδη σε δράση, η χάρη Σου στους φτωχούς, ανήμπορους, αδύνατους είναι γεμάτη από την παρηγοριά Σου όσοι πραγματικά στηρίζονται σε Σένα δίχως να περιμένουν δικαίωση σε αυτόν τον κόσμο. Άνοιξες σε όσους μετανοούν τις πύλες του οίκου Σου. Έδωσες απλόχερα όλη την καρδιά Σου στους πονεμένους, τους βασανισμένους, τους ταλαιπωρημένους. Τώρα περιμένουμε μόνο να φέρεις την δικαιοσύνη στον κόσμο όταν έλθεις. Μέχρι τότε θα σε προσμένουμε με υπομονή και με ελπίδα, διότι δική Σου είναι η βασιλεία, η δόξα στους αιώνες των αιώνων..

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

 

(πηγή: episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ο σεισμός στην Τουρκία και Συρία…

Δυστυχώς ο σεισμός των 7.9 ρίχτερ που έπληξε Τουρκία και Συρία προξένησε μεγάλο αριθμό θυμάτων, που συνεχώς μεγαλώνει. Ο Πάπας Φραγκίσκος απέστειλε αμέσως συλλυπητήρια τηλεγραφήματα,

6η Κυριακή του Έτους

  ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Ψλ 31 [30], 3-4) Ας είσαι για μένα οχυρωμένο κάστρο, και τόπος καταφυγής, για να με σώσεις. Επειδή εσύ είσαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου