Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 4ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ

21 Δεκεμβρίου 2022

 

                                            
Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά  Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (1,39-45)

Εκείνες τις μέρες, σηκώθηκε η Μαριάμ και πήγε γρήγορα στην ορεινή περιοχή, σε μια πόλη του Ιούδα, και μπήκε στο σπίτι του Ζαχαρία και ασπάστηκε την Ελισάβετ.

Και μόλις εκείνη άκουσε το χαιρετισμό της Μαρίας, σκίρτησε το βρέφος μέσα της. Και γεμάτη από Άγιο Πνεύμα, η Ελισάβετ φώναξε με δυνατή κραυγή και είπε: “Ευλογημένη είσαι εσύ ανάμεσα στις γυναίκες κι ευλογημένος είναι ο καρπός των σπλάχνων σου. Αλλά πώς μου συνέβηκε αυτό, να έλθει σε μένα η μητέρα του Κυρίου μου; Πράγματι, μόλις έφθασε η φωνή του χαιρετισμού σου στ’ αυτιά μου, σκίρτησε από αγαλλίαση το βρέφος στα σπλάχνα μου. Είναι μακάρια αυτή που πίστεψε, διότι θα ολοκληρωθούν σ’ αυτήν τα λόγια τα οποία της αναγγέλθηκαν από τον Κύριο”.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

«Είναι μακάρια αυτή που πίστεψε». Με αυτά τα λόγια, η Ελισάβετ αποκαλύπτει την αληθινή προσωπικότητα της Παναγίας: «Πίστεψε». Η ικανότητά της να δεχθεί το Λόγο με πλήρη αφοσίωση και πίστη, αποτελεί το αληθινό μεγαλείο της Παναγίας.

Η παρουσία του αγγέλου έκανε ίσως πιο εύκολο το «ναι» που είπε η Παναγία, άλλα όταν επέστρεψε στην καθημερινότητα, τα πράγματα σίγουρα δεν θα ήταν το ίδιο εύκολα. Το μόνο στήριγμα ήταν η πίστη και η Παναγία συνέχισε να επαναλαμβάνει το δικό της «ναι».

Ο Λουκάς σήμερα μας παρουσιάζει την Παναγία να βρίσκεται σε πορεία. Κινεί βιαστικά τα βήματά της προς το σπίτι της ηλικιωμένης ξαδέρφης της, που ήταν έγκυος. Η νέα ζωή που μεγάλωνε στα σπλάχνα της Μαρίας, δεν ήταν μια πραγματικότητα που έπρεπε να κρατήσει μόνο για εκείνην, αλλά να τη μοιραστεί. Ο Θεός την καλεί να πορευθεί και να πιστέψει στην θαυματουργική εγκυμοσύνη της ξαδέρφης της.

Και η Παναγία επαναλαμβάνει και πάλι το δικό της «ναι», έκφραση μιας απλής αλλά σταθερής πίστης. Η αγκαλιά των δύο αυτών γυναικών είναι η αγκαλιά της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης. Η Ελισάβετ εκφράζει την  προσμονή της ανθρωπότητας, του εκλεκτού λαού. Η Παναγία φέρνει στα σπλάχνα της την εκπλήρωση της υπόσχεσης, την υπόσχεση που έγινε σάρκα, «ο  Θεός μαζί μας».

Η Ελισάβετ και η Μαρία είναι συγγενείς στη σάρκα, αλλά αυτό που τις ενώνει ακόμη πιο δυνατά είναι το Πνεύμα: η πίστη στην πραγματοποίηση των υποσχέσεων του Θεού.

Στην εποχή μας, που εύκολα αμφιβάλλουμε και  αποθαρρυνόμαστε, το παράδειγμα της Παναγίας και της Ελισάβετ μας προτείνει μια διαφορετική οδό, μια οδό πλήρους εμπιστοσύνης στο Θεό, στο Λόγο του, στην επέμβασή του  στη ζωή του καθενός μας.

Πόσες φορές στο Ευαγγέλιο, ο Ιησούς ζητά να έχουμε πίστη, διαβεβαιώνοντάς μας πως όλα είναι δυνατά εάν έχουμε πίστη!  Ας το πάρουμε αυτό κατά γράμμα. Ο Θεός θέλει να μας σώσει από το άγχος, από την κατάθλιψη, από τη θλίψη. Και ως αντάλλαγμα σε όλα αυτά μας δίνει τον ίδιο του τον εαυτό.

 

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κύριε όποιος αναζητά να κάνει το θέλημα Σου μεταδίδει την χαρά της ζωής ως δώρο Θεού. Ο καθένας που ψάχνει να σε βρει, εκπέμπει την ευτυχία επειδή η παρουσία Σου γεμίζει τις καρδιές τους όπως της Ελισάβετ. Όποιος διψά για Σένα διαδίδει την ειρήνη διότι η αγάπη Σου ηρεμεί τις καρδιές μας. Αν και οι δυσκολίες, οι προκλήσεις, οι δοκιμασίες είναι πολλές οι ψυχές μας γνωρίζουν Εσένα Κύριε Ιησού Χριστέ ως τον μόνο άξιο, φίλο, σύντροφο, αδελφό, δάσκαλο και Σωτήρα μας. Με την χαρά Σου γεμίζεις όλον τον κόσμο. Με το φως Σου διώχνεις κάθε λύπη, στεναχώρια, και σκοτάδι. Κύριε ενίσχυσε την πίστη μας για να εκπληρώσουμε αυτά που μας υποσχέθηκες. Μην αφήνεις την αδυναμία μας να αμφιβάλλουμε τα λόγια Σου. Ας κρατήσουμε τον λόγο Σου βαθιά ριζωμένο στην καρδιά μας με την δύναμη της χάρης Σου.

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

(πηγή: episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 27 Ιανουαρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Πρόγραμμα Ενοριών

   Οικισμός Ενορία 28–29 Ιανουαρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Κυριακή 09.30

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου