Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 4ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ

20 Δεκεμβρίου 2022

 

                                 
Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά  Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (1,26-38)

Κατά τον έκτο μήνα, ο Θεός έστειλε τον άγγελο Γαβριήλ σε μια πόλη της Γαλιλαίας που ονομάζεται Ναζαρέτ, σε μια παρθένο αρραβωνιασμένη με άνδρα, που λεγόταν Ιωσήφ από τη γενιά του Δαβίδ. Το όνομα της παρθένου ήταν Μαριάμ. Και όταν ο άγγελος μπήκε στο σπίτι της, είπε: “Χαίρε, χαριτωμένη, ο Κύριος μαζί σου”. Αλλά εκείνη ταράχθηκε απ’ αυτό το λόγο και σκεπτόταν τι είδους χαιρετισμός ήταν αυτός. Και ο άγγελος της είπε: “Μη φοβάσαι, Μαριάμ, διότι βρήκες χάρη κοντά στο Θεό. Και να, Θα μείνεις έγκυος και θα γεννήσεις ένα γιο, που θα τον ονομάσεις Ιησού. Αυτός θα γίνει μέγας και θα ονομασθεί Υιός του Υψίστου και θα του δώσει ο Κύριος ο Θεός το θρόνο του Δαβίδ του πατέρα του, και θα βασιλεύσει για πάντα πάνω στη γενιά του Ιακώβ και η βασιλεία του δεν θα έχει τέλος”.

Είπε τότε η Μαριάμ στον άγγελο: “Πώς θα γίνει αυτό, αφού δε γνωρίζω άνδρα;” Κι ο άγγελος απαντώντας της είπε: “Το ‘Άγιο Πνεύμα θα έλθει πάνω σου και η δύναμη του Υψίστου θα σε επισκιάσει. Για τούτο, και το παιδί που θα γεννηθεί, θα ονομασθεί άγιο, Υιός Θεού. Και η Ελισάβετ η συγγενής σου, συνέλαβε γιο στα γηρατειά της και αυτός είναι ο έκτος μήνας της εγκυμοσύνης, αυτής που την αποκαλούσαν στείρα. Διότι για το Θεό κανένας λόγος δεν είναι αδύνατος για να πραγματοποιηθεί”. Είπε τότε η Μαριάμ: “Εγώ είμαι η δούλη του Κυρίου. Ας γίνει σε μένα σύμφωνα με το λόγο σου”. Κι αναχώρησε απ’ αυτήν ο άγγελος.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ  (Πάπας Φραγκίσκος)

Βρισκόμαστε μπροστά στην αποκορύφωση του διαλόγου ανάμεσα στον Δημιουργό και ένα δημιούργημα. Από την μια πλευρά ο Θεός με την ελευθερία του επιλέγει την Μαρία να γίνει η Μητέρα του Μονογενούς Υιού Του, και από την άλλη πλευρά θαυμάζουμε την ελευθερία της Μαρίας που δεν κάνει πίσω στην πρόταση του αγγελιοφόρου του Κυρίου και αναφωνεί χωρίς ενδοιασμούς: «Ιδού, να μαι….» Μια φράση μικρή, αλλά καθοριστική… «Ιδού» θέλει να πει: «Ναι, Κύριε…, ». Το «Ιδού» της Μαρίας εντάσσεται σε μια σειρά αναρίθμητων «ιδού» που έχουν επαναληφθεί από όσους καλέστηκαν να συνεργαστούν με το Θεό στο σχέδιο της σωτηρίας του.

Η Αειπάρθενος Μαρία είναι ένα πανέμορφο παράδειγμα  διαθεσιμότητας στον Κύριο. Πράγματι, στον άγγελο δεν είπε: «πέρνα σε 15 μέρες, ή άφησε με να το σκεφτώ και ίσως σου απαντήσω». Αντιθέτως, έχοντας την εξήγηση από τον άγγελο ο οποίος την επιβεβαίωνε πως όσα συμβαίνουν σ’ αυτήν  είναι έργο του Αγίου Πνεύματος, δεν δειλιάζει να πει: «Ιδού είμαι η δούλη του Κυρίου!».

Ας θέσουμε λοιπόν τους εαυτούς μας στη «σχολή» της Παναγίας και ας μάθουμε να λέμε και εμείς με ανεπηρέαστη γενναιοδωρία υο δικό μας «Ιδού, να μαι» στον Κύριο που μας καλεί.

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Παναγία, μητέρα του Θεού, Εσύ αγκάλιασες το σχέδιο του με όλη Σου την αγάπη, δύναμη και χάρη. Δεν άφησες τίποτα να πάει χαμένο απ’όσα σου χάρισε ο Παντοδύναμος. Εμείς πάντα ζητάμε κάτι από Εκείνον, ενώ Εσύ αναζητάς τις προθέσεις του, τις σκέψεις του, τις βαθιές επιθυμίες του. Είσαι τόσο κοντά σ’ Εκείνον όντας τόσο απλή, ταπεινή, διαθέσιμη, προσιτή. Για χάρη του, έκανες τα πάντα κι έγινες για όλους εμάς η μητέρα όλων που ακούει υπομονετικά όλους τους πόνους μας, τα βάσανα μας, τις ανησυχίες μας. Δόξασες τον Θεό με το να κάνεις το θέλημα του κάθε μέρα, κάθε στιγμή, γνωρίζοντας ότι θα περάσεις από χίλια κύματα, από προκλήσεις κι από στεναχώριες. Όμως δεν δίστασες αλλά απάντησες ναι στον Θεό με όλη Σου την καρδιά, με όλη Σου την ψυχή, με όλη Σου την δύναμη, με όλο Σου το σώμα. Σε παρακαλώ, δώσε κι εμάς αυτή την χάρη της προσήλωσης στο θέλημα του, της αφιέρωσης στο σχέδιο του, της πίστης στην δύναμη του Θεού..

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

(πηγή:episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 29 Νοεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Αίθουσα Παύλος Στ’ Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023     Κατήχηση. Το πάθος για τον ευαγγελισμό: ο αποστολικός ζήλος του πιστού.

ΦΡΑΣΕΙΣ_ΚΑΙ_ΙΔΕΕΣ_ΓΙΑ_ΜΕΛΕΤΗ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023               Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου