Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2022

                                            
Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (7,24-30)

Όταν έφυγαν οι απεσταλμένοι του Ιωάννη, ο Ιησούς άρχισε να μιλά στον κόσμο για τον Ιωάννη και να λέει: “Τι βγήκατε στην έρημο να δείτε; ‘Ενα καλάμι που το σαλεύει ο άνεμος; Αλλά τι βγήκατε να δείτε; ‘Εναν άνθρωπο ντυμένο με απαλά φορέματα; Αυτοί που είναι ντυμένοι με πολυτελή φορέματα και ζουν μέσ’τις απολαύσεις βρίσκονται στα βασιλικά παλάτια. Αλλά τι βγήκατε να δείτε; ‘Εναν προφήτη; Ναι, σας λέω, και περισσότερο από έναν προφήτη. Αυτός είναι εκείνος για τον οποίο λέει η Γραφή:

Ιδού, στέλνω τον αγγελιοφόρο μου

πριν από σένα.

Αυτός θα ετοιμάσει το δρόμο σου, μπροστά σου.

Εγώ σας λέω: ανάμεσα σ’όσους γεννήθηκαν από γυναίκα, κανένας δεν υπάρχει πιο μεγάλος απ’τον Ιωάννη. Αλλά αυτός που είναι ο μικρότερος στη βασιλεία του Θεού, είναι μεγαλύτερός του. Κι όλος ο λαός που τον άκουγε και οι τελώνες, αναγνώρισαν τη δικαιοσύνη του Θεού, με το να έχουν βαφτισθεί το βάφτισμα του Ιωάννη. Αλλά οι Φαρισαίοι και οι νομικοί, αθέτησαν την απόφαση του Θεού γι’αυτούς, με το να μη βαφτισθούν από τον Ιωάννη.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ  (don Domenico Bruno)

«Τι βγήκατε στην έρημο να δείτε;»: με αυτήν την ερώτηση ο Ιησούς σήμερα καλεί τα πλήθη, και επομένως την Εκκλησία του, να αναγνωρίσουν ποιος είναι αληθινά ο Ιωάννης Βαπτιστής, ο αγγελιοφόρος που προετοίμασε τον δρόμο για τον ερχομό Του στον κόσμο.

Ο Βαπτιστής είναι ένα πρόσωπο που προκαλεί και προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον σε όσους ακολουθούν τον Υιό του Θεού, γιατί υπενθυμίζει ότι κάθε βαπτισμένος καλείται με τη ζωή του να προετοιμάσει τον δρόμο στον Κύριο. Για να ωριμάζουμε σ’ αυτή την αποστολή πρέπει κι εμείς να προετοιμάσουμε τις καρδιές όσων ζουν μαζί μας και γύρω μας, ξεκινώντας από την οικογένεια, την εργασία, το σχολείο, για να υποδεχθούν τον Μεσσία.

Για να το κάνουμε αυτό, δεν χρειάζονται μεγάλα και ηρωικά έργα, αλλά μόνο να είμαστε μάρτυρες της αγάπης που μας δίνεται εκεί όπου η ιστορία μας ζητά να είμαστε παρόντες. Όπως ο Ιωάννης Βαπτιστής πλήρωσε για τη μαρτυρία του με πολύ ακριβό τίμημα, την ίδια του τη ζωή, έτσι και εμείς καλούμαστε με θάρρος να αφήσουμε το δικό μας στίγμα σε αυτόν τον κόσμο, γιατί ο Κύριος χρειάζεται τα χέρια μας για να χτίσει και να ανοίξει νέους δρόμους.

Και εσύ , είσαι έτοιμος/η να αφήσεις το στίγμα σου;

 

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κύριε πλησιάζει η βασιλεία Σου! Θέλω να μπω κι εγώ μαζί με όλους εκείνους που αφιέρωσαν τον χρόνο τους, τον κόπο τους, την ζωή τους, για Σένα. Δεν θέλω ν’ ασχολούμαι με άλλα πράγματα παρά μόνο με αυτά που επιθυμείς Εσύ. Σε ό,τι μπαίνει εμπόδιο μεταξύ σ’ εμένα κι Εσένα ας διαλυθεί. Η κάθε μου σκέψη ας συνοδεύει την δική Σου. Τα συναισθήματα μου, οι βαθιές επιθυμίες μου ας είναι ενωμένες μαζί με τις δικές Σου. Όπως θέλεις Εσύ Κύριε, θέλω να γίνω. Δεν έχω άλλη μεγαλύτερη επιθυμία από αυτή. Δώσε μου την χάρη ν’ αγωνίζομαι για Σένα χωρίς να φοβάμαι τις αλλαγές στην ζωή μου. Δώσε μου το θάρρος, την δύναμη, το κουράγιο ώστε να προσαρμόσω τον εαυτό μου σύμφωνα με τον δικό σου θέλημα. Ένωσε με Κύριε μ’ Εσένα με μια τέτοια ενότητα που θα με οδηγεί πάντοτε στον δικό Σου τον δρόμο.

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

 

 

(πηγή: episkopisyrou.gr)

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 4ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 31 Ιανουαρίου 2023                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου