Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ

14 Δεκεμβρίου 2022

                                   
Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (7,19-23)

Φώναξε, ο Ιωάννης δυο μαθητές του και τους έστειλε στον Κύριο, λέγοντας: “Εσύ είσαι αυτός που πρόκειται να έλθει ή άλλον να περιμένουμε;” Όταν εκείνοι έφθασαν στον Ιησού, είπαν: “Ο Ιωάννης ο Βαφτιστής μας έστειλε σε σένα και ρωτά: Εσύ είσαι αυτός που πρόκειται να έλθει ή άλλον να περιμένουμε;” Εκείνη την ώρα ο Ιησούς είχε θεραπεύσει πολλούς από αρρώστιες, από επιδημίες, από πονηρά πνεύματα και σε πολλούς τυφλούς είχε χαρίσει το φως. Τους απάντησε τότε και  τους είπε: “Πηγαίνετε και αναφέρετε στον Ιωάννη όσα είδατε και ακούσατε: τυφλοί αναβλέπουν, κουτσοί περπατούν, λεπροί καθαρίζονται και κουφοί ακούνε, νεκροί ανασταίνονται, φτωχοί ακούνε το χαρμόσυνο άγγελμα. Κι είναι μακάριος όποιος δε σκανδαλισθεί εξαιτίας μου”.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

“Εσύ είσαι αυτός που πρόκειται να έλθει ή άλλον να περιμένουμε;”

Είναι τόσο διαφορετικός ο Θεός από ό, τι τον φανταζόμαστε, τόσο διαφορετική η παρουσία του, πρωτότυπη,  απρόσμενη,  που ακόμη και ένας προφήτης όπως ο Ιωάννης μένει έκπληκτος.

Ο Ιωάννης γεννήθηκε και μεγάλωσε με μια συγκεκριμένη αποστολή: να προετοιμάσει το έδαφος για τον Μεσσία, να αναγγείλει τον ερχομό Του, να ξυπνήσει τον Ισραήλ ώστε να μην χάσει αυτό το τελικό, οριστικό κάλεσμα.

Και όμως. Ο Ιησούς έρχεται σε αντίθεση με την ιδέα του Μεσσία που είχε ακόμη και ο Ιωάννης: δεν έρχεται για να χωρίσει τους καλούς από τους κακούς, δεν έρχεται να στείλει στη φωτιά τους κακούς.

Ο Ιωάννης Βαπτιστής κακοποιημένος στη φυλακή, στέλνει τους μαθητές του να ρωτήσουν τον Ιησού: Είσαι πραγματικά Εσύ;

Και εμείς, πολύ συχνά είμαστε εγκλωβισμένοι σ’ αυτή την αμφιβολία: είναι πράγματι ο Ιησούς αυτός ο οποίος μπορεί να με σώσει ή πρέπει να περιμένω κάποιον άλλο;

Η απάντηση του Ιησού είναι μια πρόσκληση στην πίστη, να ανοίξουμε το μάτια της καρδιάς μας, να αναγνωρίσουμε τα σημάδια της παρουσίας του Θεού στη ζωή του.

Ο Θεός, φίλοι μου, δεν είναι ποτέ εύκολα ορατός, δεν είναι ποτέ όπως εμείς θα τον θέλαμε.  Και μόνο αν μάθουμε να ανοίγουμε τα μάτια μας, θα μπορέσουμε να τον αναγνωρίσουμε.

Κουράγιο φίλοι, όλοι εσείς που αναζητάτε το Θεό και προσμένετε τη σωτηρία, δεν πρέπει να περιμένουμε κανένα άλλο Μεσσία, γιατί ο Μεσσίας έχει ήδη έρθει, το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να τον αναγνωρίσουμε σήμερα, γιατί κάθε μέρα μας δωρίζει τον ίδιο του τον εαυτό.

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κύριε πολλές είναι εκείνες οι φορές που δεν σου είχα εμπιστοσύνη! Στις πιο κρίσιμες στιγμές αντί να στηριχτώ πάνω Σου, αμφέβαλλα επειδή μ’έπιασε φόβος, ανησυχία, ανασφάλεια. Όταν τα σχέδια μου ανατράπηκαν τότε θύμωσα, νευρίασα, διχάστηκα γιατί ένιωσα αδικημένος. Ενώ Εσύ μου έδειξες σημάδια του δρόμου που πρέπει ν’ακολουθήσω, εγώ έκανα τον τυφλό εξαιτίας του πείσματος μου. Μου έδωσες συμβουλές αλλά εγώ έκλεισα τ’αυτιά για να μην σε ακούσω. Προσπάθησες να θεραπεύσεις την απιστία μου για να μην αμφιταλαντεύομαι. Δυστυχώς δεν σε άφησα και συνεχίσα να κουτσαίνω στην πίστη μου. Άνοιξε την καρδιά μου Κύριε ώστε ν’αφήσω το φως Σου να μπει μέσα στα ενδόμυχα της. Θεράπευσε όλες τις πληγές μου, τον πόνο μου που δεν με αφήνουν να έρθω κοντά σε Σένα. Μάθε με να σε αγαπώ ανιδιοτελώς όπως Εσύ.

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

 

 

πηγή: episkopisyrou.gr

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΑΤΡΤΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 21 Φεβρουαρίου 2024               Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου