Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ

13 Δεκεμβρίου 2022

                                            
Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο  (21,28-32)

Τον καιρό εκείνο είπε ο Ιησούς στους άρχοντες των αρχιερέων και τους πρεσβυτέρους του λαού: “Τι νομίζετε γι’ αυτό; Ένας άνθρωπος είχε δυο παιδιά. Και πήγε και είπε στον πρώτο: Παιδί μου, πήγαινε σήμερα να εργασθείς στον αμπελώνα. Κι εκείνος απαντώντας είπε: Δεν θέλω. Αλλά ύστερα μετάνιωσε και πήγε.

Πήγε τότε και είπε το ίδιο και στον άλλο. Αλλά εκείνος απαντώντας είπε: Θα πάω, κύριε. Και δεν πήγε. Ποιος από τους δυο έκαμε το θέλημα του πατέρα;”. Του λένε: “Ο πρώτος”.

Τους λέει ο Ιησούς: “Αλήθεια σας λέω: οι τελώνες και οι πόρνες θα μπουν πριν από σας στη βασιλεία του Θεού. Διότι ήλθε σε σας ο Ιωάννης, μέσα σε δρόμο δικαιοσύνης, και δεν τον πιστέψατε, ενώ οι τελώνες και οι πόρνες τον πίστεψαν. Ενώ εσείς, αν και τον είδατε, ούτε ύστερα δε μετανοήσατε για να τον πιστέψετε”.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Πράξεις και όχι λόγια! Είναι εύκολο πράγματι να αναγγέλλουμε αλήθειες, να κηρύττουμε το Ευαγγέλιο, να προτείνουμε στους άλλους συγκεκριμένες συμπεριφορές, αυτό όμως που πραγματικά αξίζει είναι οι πράξεις μας, είναι να μαρτυρούμε με τα έργα μας όσα διακηρύττουμε με το στόμα μας. Η παραβολή, την οποία μας παρουσίασε σήμερα ο Ιησούς στο Ευαγγέλιο, είναι επίκαιρη για τον καθένα μας: πράγματι στον καθένα από εμάς μπορεί να συμβεί να αρνηθούμε, ενστικτωδώς, μια δέσμευση που μας ζητούν να αναλάβουμε. Μπορεί όμως να συμβεί και το αντίθετο, να δώσουμε δηλαδή  με  αυθορμητισμό τη  συγκατάθεσή μας  σε μια δέσμευση.

Αυτό όμως που καθορίζει την αξία της επιλογής μας και της πράξης μας προέρχεται  από το  πόσο πραγματικά δεχόμαστε το θέλημα εκείνου που μας ζητά τη δέσμευση.

Ο ίδιος ο Κύριος μας λέει κατηγορηματικά: «Όχι όποιος μου λέει: Κύριε, Κύριε, θα μπει στη Βασιλεία των ουρανών, αλλά εκείνος που εκτελεί το θέλημα του Πατέρα μου, που βρίσκεται στους ουρανούς».

Και πάλι ο Ιησούς μιλώντας για την αποστολή του λέει: «Δεν αναζητώ το δικό μου θέλημα, αλλά το θέλημα Εκείνου που με έστειλε».

Κατά το πάθος του, ενώ έτρεχε το αίμα ως ιδρώτας, στον κήπο των ελαιών στη Γεθσημανή είπε: «Πατέρα, αν θέλεις, απομάκρυνε από μένα αυτό το ποτήρι! Αλλά ας μη γίνει το δικό μου θέλημα, αλλά το δικό σου».

Όταν μας δίδαξε να προσευχόμαστε, μας έμαθε να λέμε στον Πατέρα μας: «ας γίνει το θέλημα σου».

Επομένως, η εκτέλεση του θελήματος του Θεού, το οποίο μας φανέρωσε ο ίδιος ο Χριστός, είναι η πρωταρχική δέσμευση του Χριστιανού, είναι η κύρια αφορμή της προσευχής μας, είναι η οδός για την αγιοσύνη μας.

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κύριε Εσύ δεν κοιτάς τι φοράμε, τι έχουμε ή τι λέμε, αλλά βλέπεις την καθαρότητα, την αγαθότητα, την διαθεσιμότητα της καρδιάς μας. Εστιάζεις αν εκεί βαθιά μέσα μας Σου αφιερώνουμε χώρο, χρόνο, ακόμη και την ίδια μας ελευθερία. Ενώ Εσύ ο ίδιος έχεις δώσει σ’ εμάς την ψυχή Σου, την καρδιά Σου, την αγάπη Σου, το σώμα Σου για να έχουμε ζωή εμείς. Δυστυχώς εμείς πολλές φορές σε απορρίπτουμε, σε αφήνουμε, σ’ εγκαταλείπουμε επειδή θέλουμε να ικανοποιήσουμε τα δικά μας ενδιαφέροντα. Εσύ δεν λογαριάζεις τα πλούτη μας, τις ικανότητες μας, τα κατορθώματα μας αλλά πόσο σε πιστέψαμε πραγματικά και σε ακολουθήσαμε. Έτσι δεν φτάνει να είμαστε σωστοί, δίκαιοι, καλοί στα μάτια της κοινωνίας διότι ακόμη κι ένας κακός, άδικος άνθρωπος αν μετανοήσει πιστεύοντας πραγματικά σε Σένα προσφέροντας όλη του την ζωή μπορεί να μπει στην βασιλεία Σου. Σε παρακαλώ Κύριε χορήγησε μας τέτοια πίστη που να ανοίγει τους εαυτούς μας πάντοτε στο θέλημα Σου.

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

 

 

 

 

πηγή: episkopisyrou.gr

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Angelus, 3 Δεκεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Οίκος Αγίας ΜάρθαςΑ’ Κυριακή της Παρουσίας, 3 Δεκεμβρίου 2023   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Σήμερα, Α’ Κυριακή της Παρουσίας, στο

“Έλα Κύριε Ιησού = Maranathà”

«ΈΛΑ ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ = MARANATHA’». Η ΚΡΑΥΓΗ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ     Η λειτουργική περίοδος της Παρουσίας ή του Ερχομού, αποτελεί «μνήμη» αιώνων ελπίδας της ανθρωπότητας

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου