Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 5ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 28 Μαΐου 2022

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.


ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο (15, 18-21)

Τον καιρό εκείνο, είπε ο Ιησούς στους μαθητές του: «Αν ο κόσμος σας μισεί, να ξέρετε ότι εμένα μίσησε πριν από σας. Αν ήσασταν από τον κόσμο, ο κόσμος θα αγαπούσε ό,τι του ανήκε. Αλλά επειδή δεν είστε από τον κόσμο, αλλά εγώ σας διάλεξα από τον κόσμο, για το λόγο αυτό ο κόσμος σας μισεί.

Να θυμάστε το λόγο που εγώ σας είπα: δεν υπάρχει δούλος ανώτερος από τον κύριό του. Αν καταδίωξαν εμένα, θα καταδιώξουν και σας. Αν τήρησαν το λόγο μου, θα τηρήσουν και το δικό σας. Αλλά θα σας κάνουν όλα αυτά εξαιτίας του ονόματός μου, επειδή δε γνωρίζουν αυτόν που με έστειλε.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

“Εάν ο κόσμος σας μισεί, να ξέρετε πως πριν από εσάς μίσησε εμένα”

Δεν ξέρω αν υπήρξε μια εποχή κατά την οποία να είσαι χριστιανός ήταν κάτι απλό. Ακούγοντας τα λόγια του Ιησού, ποτέ δεν ήταν απλό και ποτέ δεν θα είναι. Σίγουρα δεν είναι ούτε σήμερα. Σήμερα, αντιθέτως, είναι ευκολότερο να μην είναι. Θα τολμούσα να πω ότι υπάρχει ένα είδος “χριστιανοφοβίας” γύρω μας. Επομένως, όποιος είναι χριστιανός σήμερα, σε μας κατηγορείται ότι είναι “μεσαιωνικός” τύπος, αλλού όμως θεωρείτε “ένοχος  θανάτου”. Όταν γνώρισα τον Ιησού και αποφάσισα να τον ακολουθήσω, η ωραιότερη σκέψη που είχαν «οι φίλοι μου» ήταν ότι είχα «χάσει τα μυαλά μου». Ακριβώς έτσι, γιατί το μυαλό, ο χριστιανός δεν το έχει. Είναι ευκολότερο να ακολουθεί κανείς το ρεύμα, να παρασυρθεί από αυτό, να προσαρμοστεί στην επικρατούσα σκέψη. Όποιος είναι σήμερα χριστιανός, όποιος αγωνίζεται πραγματικά να είναι, οπουδήποτε στον κόσμο, το κάνει με δική του ευθύνη και κίνδυνο. Και το κάνει για έναν απλό λόγο: ανακάλυψε ζωντανό εκείνο τον Ιησού που οι ισχυροί της γης ήθελαν νεκρό. Και τον ερωτεύτηκε. Δεν μπορεί πλέον να κάνει χωρίς αυτό. Μπορεί κάποιος να ζει χωρίς αναπνοή; Για μας, ο Ιησούς είναι ο καλός αέρας που αναπνέουμε. Και ο κόσμος μας μισεί γι ‘αυτό. Όπως μίσησε Εκείνον. Μισεί εκείνους που προσπαθούν, γιατί πραγματικά πιστεύουν. Και τον βάζουμε σε κρίση τον κόσμο. Διαταράσσουμε την ησυχία του. Με τις «πενιχρές πεποιθήσεις» μας, είμαστε σαν νέοι Ιωάννης Βαπτιστής ο οποίος στο «κόσμο-Ηρώδη» εξακολουθεί να λέει: «Δεν σου επιτρέπεται». Δύσκολο να κάνουμε όπως ο Ιωάννης Βαπτιστής. Διακινδυνεύουμε να χάσουμε το κεφάλι μας. Ρισκάρουμε να μας χτυπήσουν. Όχι, αν τα δούμε έτσι τα πράγματα, τότε δεν είναι καλό.  Φαίνεται ότι δεν υπάρχει κανένα όφελος. Όμως όποιος έχει συναντήσει τον Ιησού έχει ήδη όφελος. Τον ωθεί η αγάπη. Και προτιμά να κινδυνεύει διωγμούς, αντί να ζει χωρίς Εκείνον. Γιατί χωρίς τον Ιησού η ζωή δεν είναι ζωή.

 Στοχασμός του don Pino Terranova

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κύριε, ο κόσμος μισεί τα έργα Σου! Δεν θέλει ούτε να τα δει ούτε να τα ακούσει! Ενώ είναι χαμένος σαν ένα πρόβατο απομακρυσμένο από το κοπάδι του, δεν θέλει να συμφιλιωθεί με Σένα, Κύριε. Ο τρόπος ζωής του προωθεί την πλεονεξία, την εκμετάλλευση, την αδικία, την κυριαρχία στους άλλους, τη μοχθηρία, τη βία, τη φιλαργυρία, τη φιλαυτία, την περηφάνια, τον εγωισμό, τη ζήλια. Μόνο στα λόγια είναι υπέρ των αδύναμων. Αλλά στην πραγματικότητα αρνείται να μάθει τη σύνεση, την απλότητα, τη δικαιοσύνη, την καλοσύνη, την ελεημοσύνη, την αλληλεγγύη, την αυτοθυσία, την ταπεινοφροσύνη, την αγάπη. Προστάτευσε μας, Κύριε, να μην λερωθούμε από το πνεύμα του κόσμου. Δείξε μας με το πνεύμα Σου όλους τους κινδύνους που καραδοκούν για να τις αποφεύγουμε. Ενίσχυσε την πίστης μας σε Σένα για να αντέχουμε στις διώξεις του κόσμου και να εφαρμόζουμε τον δικό Σου τρόπο ζωής.

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

(πηγή: episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Βασίλισσα του Ουρανού, 21 Απριλίου 2024

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ Πλατεία Αγίου ΠέτρουΔ’ Κυριακή του Πάσχα, 21 Απριλίου 2024   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Αυτή η Κυριακή είναι αφιερωμένη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ  ΤΗΣ 5ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 22 Απριλίου 2024    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου