Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ

12 Δεκεμβρίου 2022

                                   
Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο  (21,23-27)

Όταν ο Ιησούς έφθασε στο ναό κι ενώ δίδασκε, τον πλησίασαν οι αρχιερείς και οι πρεσβύτεροι του λαού και του είπαν: “Με ποια εξουσία κάνεις όλα αυτά; Και ποιος σου την έδωσε αυτή την εξουσία;”.

Απαντώντας ο Ιησούς τους είπε: “Κι εγώ θα σας κάμω μια ερώτηση, στην οποία αν μου απαντήσετε θα σας πω κι εγώ με ποιά εξουσία κάνω όλα αυτά. Το βάπτισμα του Ιωάννη από πού προερχόταν; Από τον ουρανό ή από ανθρώπους;”.

Κι εκείνοι σκέπτονταν μέσα τους κι έλεγαν: “Αν πούμε `από τον ουρανό’, θα μας πει: `γιατί δεν τον πιστέψατε;’. Κι εάν πούμε: `από τους ανθρώπους’, φοβούμαστε τον κόσμο, διότι όλοι είχαν τον Ιωάννη ως προφήτη”.

Κι απαντώντας στον Ιησού είπαν: “Δε γνωρίζουμε”.

Τότε κι εκείνος τους είπε: “Ούτε κι εγώ σας λέω με ποια εξουσία κάνω όλα αυτά”.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ  (don Luigi Maria Epicoco)

Ενώ  ο Ιησούς δίδασκε στο ναό, μετά από το γεγονός της εκδίωξης εκείνων που τον βεβήλωναν, οι αρχιερείς και οι πρεσβύτεροι του λαού του είπαν: “Με ποια εξουσία κάνεις αυτά και ποιος σου έδωσε αυτή την εξουσία; Δεν τον ρώτησαν όμως επειδή αναζητούσαν την αλήθεια, αλλά για να παγιδεύσουν τον Ιησού με τα επιχειρήματά τους.  Ήθελαν να τον κάνουν να ταχθεί  φανερά αντίθετος στους πολλούς νόμους, που θόλωναν την εξουσία του Θεού.

Γνωρίζοντας την πρόθεσή τους, ο Ιησούς παίζει το παιχνίδι τους και θέτει και Εκείνος ένα ισχυρό ερώτημα: «Το βάπτισμα του Ιωάννη, από που προερχόταν; από το Θεό ή από τους ανθρώπους;»

Ήταν αδύνατο  να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα δίχως να πάρουν θέση υπέρ ή κατά του Ιωάννη, τον οποίο ο λαός θεωρούσε έναν προφήτη του Θεού.

Εμμέσως, η πρόκληση του Ιησού, είναι μια πρόκληση να πάρουν θέση για Εκείνον ή εναντίον του.

Ο Ιησούς εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία για να δείξει ποιος πραγματικά είναι, αλλά οι αρχιερείς και πολλοί πρεσβύτεροι παραμένουν εγκλωβισμένοι  στον ατομικισμό τους.

Είχαν ακούσει μέρα με τη μέρα τη διδασκαλία του, είχαν δει τα θαύματα, άκουσαν τη μαρτυρία του Ιωάννη και γνώριζαν τις Γραφές, αλλά δεν ήταν σε θέση να ερμηνεύσουν το «τώρα» του Θεού.  Η χειρότερη τύφλωση είναι εκείνη της θέλησης: δεν θέλουν να δουν, διότι θεωρούν πως ξέρουν περισσότερα από τον Ιησού.

Ο Ιησούς σήμερα προκαλεί και εμάς να πάρουμε θέση, αν είμαστε με Εκείνον ή εναντίον του. Αν θέλουμε να τον δεχτούμε ή να τον απορρίψουμε. Να εξετάσουμε αν πάσχουμε και εμείς από τύφλωση και βλέπουμε μόνο ό,τι θέλουμε να δούμε…

 

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κύριε έλαβες όλη την εξουσία από τον Θεό Πατέρα. Η δόξα, η τιμή, όλα είναι δικά Σου. Εσύ κρατάς στα χέρια Σου τον θάνατο και την ζωή. Όλα τα υπέταξες για χάρη του Πατέρα Σου και για την δική μας σωτηρία. Είσαι ο Σωτήρας που μας σώζει από τις σκοτεινές αυτοκαταστροφικές ορμές μας. Από άγρια ζώα, μέσω του λόγου Σου μας ημέρεψες. Μας έδωσε την δυνατότητα να γίνουμε παιδιά του Θεού. Έγινες ο μεγάλος πρωτότοκος αδελφός μας για να μας υπερασπιστείς ενάντια στις σκοτεινές δυνάμεις του θανάτου και για να μας φέρεις κοντά στον Πατέρα. Όλα τα έκανες για εμάς από αγάπη κι όλα μας τα πρόσφερες απλόχερα. Όμως εμείς αδιαφορήσαμε, τα θεωρήσαμε ως κάτι το δεδομένο. Δεν απαντήσαμε στο κάλεσμα της αγάπης Σου. Συγχώρησε Κύριε για όλες τις αχάριστες πράξεις και στάσεις μας. Μετανοούμε αληθινά με όλη την καρδιά μας. Μάθε μας ξανά να σ’ευγνωμονούμε για να σε δοξάσουμε κάθε μέρα στην καθημερινή μας ζωή.

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

 

 

πηγή: episkopisyrou.gr

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 27 Ιανουαρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Πρόγραμμα Ενοριών

   Οικισμός Ενορία 28–29 Ιανουαρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Κυριακή 09.30

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου