Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ

10 Δεκεμβρίου 2022

 

                                 
Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο  (17,10-13)

Εκείνο τον καιρό, οι μαθητές τον ρώτησαν: “Γιατί, λοιπόν, οι γραμματείς λένε ότι πρώτα πρέπει να έλθει ο Ηλίας;” Κι εκείνος, απαντώντας, είπε: “Ο Ηλίας θα έλθει και όλα θα τα αποκαταστήσει. Αλλά σας λέω  ότι ο Ηλίας ήλθε κιόλας και δεν τον γνώρισαν, αλλά του έκαναν ό, τι ήθελαν. Έτσι κι ο Υιός του ανθρώπου, πρόκειται να υποφέρει απ’ αυτούς”. Τότε οι μαθητές κατάλαβαν ότι τους μιλούσε για τον Ιωάννη το Βαπτιστή.

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός  (don Luigi Maria Epicoco)

            «Οι μαθητές τον ρώτησαν: “Γιατί, λοιπόν, οι γραμματείς λένε ότι πρώτα πρέπει να έλθει ο Ηλίας;” Ολόκληρη η Παλαιά Διαθήκη τελειώνει με την προσμονή του Ηλία και η καρδιά των Ευαγγελίων έχει το αποκορύφωμά της κάτω από τον Σταυρό, όταν όλοι οι παρόντες περιμένουν τον Ηλία να έρθει. Πίσω από αυτή την προσμονή κρύβεται η υπόσχεση ότι αυτό που έχει σημασία και αξία,  έχει πάντα και κάτι που του προετοιμάζει το δρόμο και το υποδεικνύει. Αλλά ο Ιησούς υπενθυμίζει με δυνατή φωνή ότι το τέλος όλων των προφητών είναι το ότι δεν τους αναγνωρίζουν όταν μιλούν και όταν προφητεύουν: «Κι εκείνος, απαντώντας, είπε: “Ο Ηλίας θα έλθει και όλα θα τα αποκαταστήσει. Αλλά σας λέω  ότι ο Ηλίας ήλθε κιόλας και δεν τον γνώρισαν, αλλά του έκαναν ό, τι ήθελαν. Έτσι κι ο Υιός του ανθρώπου, πρόκειται να υποφέρει απ’ αυτούς». Είναι μια πικρή αλήθεια: καταλαβαίνουμε τη σημασία και την αξία για κάτι ή κάποιου όταν πλέον είναι πολύ αργά. Ωστόσο, θα αρκούσε να είμαστε πιο απλοί, πιο ταπεινοί, πιο υπομονετικοί και πιο πιστοί, για να συνειδητοποιήσουμε ότι ο Κύριος γεμίζει τη ζωή μας με ό,τι έχει σημασία μέσω των πιο φυσιολογικών και λιγότερο προφανών γεγονότων  από τα οποία αποτελείται η ύπαρξή μας.

Θα θέλαμε πάντα ένα ειδικό εφέ που να μας λέει ότι αυτό είναι το σωστό, η αλήθεια όμως είναι ότι όσοι αναζητούν ειδικά εφέ δεν συνειδητοποιούν πόση ομορφιά υπάρχει στα απλά πράγματα που μας περιβάλλουν και που μας μιλούν χωρίς να κάνουν θόρυβο. Η αλήθεια που αναζητούμε δεν αφορά πλέον το μέλλον, αλλά το παρόν που βρίσκεται μπροστά στα μάτια μας. Είναι ένα μάθημα που μαθαίνουν αμέσως οι ποιμένες όταν τη νύχτα που έρχεται ο Ιησούς στον κόσμο ξέρουν να αναγνωρίσουν τον Υιο του Θεού σε ένα βρέφος τυλιγμένο στα σπάργανά και ξαπλωμένο σε μια φάτνη. Μέσα σ’ αυτή την αφοπλιστική απλότητα είναι ικανοί να κάνουν την ύψιστη πράξη πίστης: «και έπεσαν και τον προσκύνησαν». Η Παρουσία είναι η περίοδος κατά την οποία πρέπει να κάνουμε ειρήνη με έναν Θεό που δεν χρειάζεται να τραβήξει την προσοχή για να έρθει στον κόσμο, αλλά χρειάζεται μια προσεκτική καρδιά που ξέρει πώς να αντιλαμβάνεται λεπτομερώς το ουσιαστικό που αναζητά και που όταν βρεθεί γεμίζει τη ζωή σε τέτοιο σημείο που να ξεχειλίσει από χαρά.

 

Προσευχή της ημέρας.

Κύριε νομίζαμε ότι η πορεία μαζί Σου θα είναι εύκολη, γεμάτη χαρά. Πιστέψαμε ότι θα μας γλιτώσεις από την κοροϊδία των ανθρώπων, τις κατηγορίες τους, την κακία τους, την βία τους. Κάναμε λάθος Κύριε, η αληθινή πίστη σε Σένα πρέπει να αντιμετωπίζει με θάρρος όλα αυτά που εκτοξεύονται εναντίον μας. Θέλεις να μας δοκιμάσεις για να μην φωλιάζουμε τις ελπίδες μας σε ξένα άτομα αλλά να ριζώσουμε σε Σένα. Επιθυμείς ν’αντλούμε κουράγιο, ενέργεια, δύναμη από Εσένα για ν’αγωνιστούμε σε αυτόν τον κόσμο για χάρη Σου. Κύριε δεν φοβάμαι, αν σε δοξάζει ας περάσω απ’όλα τα πάθη, τα δεινά, τα βάσανα. Δεν θ’αφήσω τίποτα να με ρίξει κάτω ή να με κλονίσει επειδή Εσύ είσαι ο σκοπός μου κι οδηγός μου. Το μόνο που σου ζητώ μέσα απ΄όλη την καρδιά μου είναι να μείνω πιστός, σταθερός, αγέρωχος, σε αυτό που με καλείς να εκπληρώσω. Έτσι η χαρά μου θα είναι ολοκληρωμένη.

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ολοκληρώθηκε το Αποστολικό Ταξίδι του Πάπα Φραγκίσκου στο Κονγκό – Κινσάσα και στο Νότιο Σουδάν

Το «προσκύνημα ειρήνης» όπως είχε χαρακτηρισθεί από τον ίδιο τον Ποντίφικα το ταξίδι του στο Congo R.D. και στο Νότιο Σουδάν, ολοκληρώθηκε. Το πρώτο πραγματοποιήθηκε

Μελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 5ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 8 Φεβρουαρίου 2023   ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (7, 14-23) Κάλεσε

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου