Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΗΣ ΑΜΙΑΝΤΟΥ ΣΥΛΛΗΨΕΩΣ
ΤΗΣ ΜΑΚΑΡΙΑΣ ΑΕΙΠΑΡΘΕΝΟΥ ΜΑΡΙΑΣ

 Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022

                                 
Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (1,2-38)

Κατά τον έκτο μήνα, ο Θεός έστειλε τον άγγελο Γαβριήλ σε μια πόλη της Γαλιλαίας που ονομάζεται Ναζαρέτ, σε μια παρθένο αρραβωνιασμένη με άνδρα, που λεγόταν Ιωσήφ από τη γενιά του Δαβίδ. Το όνομα της παρθένου ήταν Μαριάμ. Και όταν ο άγγελος μπήκε στο σπίτι της, είπε: “Χαίρε, χαριτωμένη, ο Κύριος μαζί σου”. Αλλά εκείνη ταράχθηκε απ’ αυτό το λόγο και σκεπτόταν τι είδους χαιρετισμός ήταν αυτός. Και ο άγγελος της είπε: “Μη φοβάσαι Μαριάμ, διότι βρήκες χάρη κοντά στο Θεό. Και να, θα μείνεις έγκυος και θα γεννήσεις ένα γιο, που θα τον ονομάσεις Ιησού. Αυτός θα γίνει μέγας και θα ονομασθεί Υιός του Υψίστου και θα του δώσει ο Κύριος ο Θεός το θρόνο του Δαβίδ του πατέρα του, και θα βασιλεύσει για πάντα πάνω στη γενιά του Ιακώβ και η βασιλεία του δεν θα έχει τέλος”.

Είπε τότε η Μαριάμ στον άγγελο: “Πώς θα γίνει αυτό, αφού δε γνωρίζω άνδρα;” Κι ο άγγελος απαντώντας της είπε: ” Το Άγιο Πνεύμα θα έλθει πάνω σου και η δύναμη του Υψίστου θα σε επισκιάσει. Για τούτο, και το παιδί που θα γεννηθεί, θα ονομασθεί άγιο, Υιός Θεού. Και η Ελισάβετ η συγγενής σου, συνέλαβε γιο στα γηρατειά της και αυτός είναι ο έκτος μήνας της εγκυμοσύνης, αυτής που την αποκαλούσαν στείρα. Διότι, για το Θεό κανένας λόγος δεν είναι αδύνατος για να πραγματοποιηθεί”.

Είπε τότε η Μαριάμ: “Εγώ είμαι η δούλη του Κυρίου. Ας γίνει σε μένα σύμφωνα με το λόγο σου”. Κι αναχώρησε απ’ αυτήν ο άγγελος.

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός

Την πορεία μας προς τα Χριστούγεννα έρχεται να ενισχύσει η Πανήγυρη της Αμιάντου Συλλήψεως της Θεοτόκου. Σ’ αυτήν βρίσκουμε ένα παράδειγμα και μια βοήθεια για μια αυθεντική πορεία πίστης, που έχει ως στόχο να δεχτούμε τον Ιησού, «τον Ενσαρκωμένο Λόγο».

“Ο άγγελος πήγε σ’ αυτήν.” Μπήκε στο σπίτι της, στην εσωτερική ζωή της, στο βάθος της ύπαρξής  της. Και την βρήκε φωτισμένη από πίστη, γεμάτη με γνήσια ταπεινοφροσύνη, ολοκληρωτικά διαθέσιμη στο σχέδιο του Θεού. Για αυτό της λέει: «ΧΑΙΡΕ» !  Να είσαι πλήρης από τη χάρη του Θεού!

Και εμείς είμαστε κατοικία του Θεού (βλ. Εβρ 3,5β), αλλά ας αναρωτηθούμε: Πώς είναι η καρδιά μας;

Η Παναγία, σήμερα, μας διδάσκει και μας βοηθά να βάλουμε τάξη στην καρδιά μας, για να μπορέσουμε να δεχτούμε  το “Θεό που έρχεται.” Για να έχουμε και εμείς την αληθινή «χαρά», ας απελευθερώσουμε τη ζωή μας από ψεύτικες σιγουριές, υπερηφάνεια και ό,τι άλλο επιπόλαιο.

Εάν κάνουμε συγκεκριμένα βήματα ταπεινότητας, αν αφήσουμε τους εαυτούς μας να τους διαπεράσει ο δημιουργικός Λόγος του Θεού, θα δούμε τη χαρά στις μέρες μας, που συχνά καταπιέζονται από τα σκοτεινά σύννεφα της απαισιοδοξίας και της δυσαρέσκειας. Όπως η Παναγία, θα γίνουμε σπίτι ανοιχτό  στα δώρα του Θεού, για να δεχόμαστε τ’ αδέλφια μας.

Ναι, αυτή είναι η “κεχαριτωμένη”, αλλά και σ’ εμάς η ζωή του βαπτίσματος είναι χάρη. Και όταν είπε ο Άγγελος στη Μαρία «ο Κύριος είναι μαζί σου», κατά κάποιο τρόπο το είπε και σε εμάς!

 

Προσευχή της ημέρας.

Παναγία μητέρα του Θεού, Εσύ που άνοιξες την καρδιά Σου για ν’ακούσεις το χαρμόσυνο μήνυμα του αρχάγγελου Γαβριήλ, βοήθησε κι εμένα ν’ανοίξω την καρδιά μου στον λόγο του Θεού όπως κι Εσύ. Μαριάμ κόρη του Θεού όπως εκπλήρωσες το θέλημα του Πατέρα χωρίς δισταγμό, δώσε και σε μένα την χάρη ν’αναζητώ πάντοτε το θέλημα του. Με την ίδια διαθεσιμότητα που αφιέρωσες το σώμα Σου και το πνεύμα Σου, μάθε με ν’αφιερώνω ό,τι έχω στον Κύριο μου. Εσύ που είσαι πάντα πιστή στον Θεό χωρίς να χάσεις την ελπίδα ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής Σου, στήριξε την πίστη μου ώστε να ριζώσω στον Υιό Σου τον Ιησού Χριστό. Κάνε με να συμμετέχω στο σχέδιο του Παντοδύναμου χωρίς ν’αμφιταλαντεύομαι, σταθερά, πιστά, χαρούμενα, όπως κι Εσύ.

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ποιμαντική επιστολή Ιεραρχίας

                  ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Αρ. Πρωτ.: 5606/2024      Σύρος, 23 Φεβρουαρίου 2024 Προς τους πιστούς της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα Αδελφοί μας και

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 24 Φεβρουαρίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

8η Κυριακή του Έτους

8η    ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ (Β)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ  Ψλ 18 [17], 19-20                         Ο Κύριος έγινε το στήριγμά μου, και στ’ ανοιχτά με οδήγησε,

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου