Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ

7 Δεκεμβρίου 2022

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο  (11,28-30)

Τον καιρό εκείνο είπε ο Ιησούς:

«Ελάτε σε μένα όλοι όσοι κοπιάζετε και είσθε φορτωμένοι κι εγώ θα σας αναπαύσω. Σηκώστε πάνω σας το ζυγό μου και μάθετε από μένα, διότι είμαι πράος και ταπεινός στην καρδιά. Και θα βρείτε ανάπαυση για τις ψυχές σας. Πράγματι, ο ζυγός μου είναι απαλός και το φορτίο μου είναι ελαφρύ”.

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός  (don Luigi Maria Epicoco)

            Υπάρχει ένα κάτι που δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε, και αυτό είναι ότι ο Κύριος γνωρίζει κάθε κομμάτι από ότι ζούμε. Κάθε εκατοστό από τις χαρές και τις λύπες μας, Εκείνος το γνωρίζει. Γι’ αυτό, αυτό το οποίο λέγεται στο σημερινό Ευαγγέλιο είναι χωρίς ρομαντισμό αλλά με μεγάλη συνείδηση: «Ελάτε σε μένα όλοι όσοι κοπιάζετε και είστε  φορτωμένοι και εγώ  θα σας αναπαύσω».

Ο Ιησούς γνωρίζει πόσο πολύ ανάγκη έχουμε από κάποιον να μας δεχτεί και να μας φροντίσει την στιγμή της κούρασης και της πίεσής μας. Πολύ συχνά βρίσκουμε δασκάλους, κριτές, ειδικούς, αλλά κανένας δεν είναι πρόθυμος να μας υποδεχτεί απλά έτσι όπως είμαστε και με  αυτό που βιώνουμε. Όλοι γνωρίζουν πώς εμείς θα πρέπει να ζούμε, τι εμείς θα πρέπει να κάνουμε, ποιοι εμείς θα πρέπει να είμαστε, αλλά ο Ιησούς δεν τοποθετείται έτσι απέναντί ​​μας: «Πάρτε επάνω σας τον ζυγό μου και μάθετε από εμένα, γιατί είμαι πράος και ταπεινός στην καρδιά. Και θα βρείτε ανάπαυση για τις ψυχές σας. Γιατί ο ζυγός μου είναι απαλός και το φορτίο μου ελαφρύ».

Εκείνος είναι Αυτός που λέει: σήκωσε μαζί μου αυτό που βιώνεις. Σταμάτα να το κουβαλάς μόνος σου. Μην κουβαλάς όλο το βάρος του κόσμου σαν να μπορείς να το κουβαλάς. Κουβάλα το βάρος της ζωής μαζί μου και με τον δικό μου τρόπο. Να είσαι πράος και ταπεινός, δηλαδή να μην μετατρέπεις την κούραση και την καταπίεσή σου σε θυμό. Αντίθετα δέξου την. Κάντε χώρο ακόμη και για αυτό το κομμάτι της ζωής που δεν σε βολεύει. Να είσαι ταπεινός, δηλαδή συγκεκριμένος, με τα πόδια στη γη, χωρίς να σκέφτεσαι ότι πρέπει να τα λύσεις όλα. Και αυτό είναι δυνατό μόνο αν θυμάσαι ότι δεν είσαι μόνος. Ότι Εκείνος είναι μαζί σου. Ότι Εκείνος είναι στη δική σου πίεση, αγωνία, κούραση. Μόνο όταν ένα σταυρό τον κουβαλάμε μαζί Του μας αγιάζει. Διαφορετικά μας βγάζει μόνο το χειρότερο εαυτό μας. Μας ματώνει. Μας σκοτώνει. Αυτό είναι ίσως το μυστικό του Χριστιανισμού: ο Ιησούς δεν υπόσχεται την απελευθέρωση από ό,τι μας καταπιέζει, αλλά τη βεβαιότητα ότι δεν είμαστε μόνοι καθώς κουβαλάμε το βάρος. Μόνο έτσι ό,τι φαίνεται ασήκωτο γίνεται ελαφρύ. Βασικά είναι το απέραντο μάθημα που μας έδωσε ο καλός ληστής, που πεθαίνοντας με τον ίδιο θάνατο με τον Ιησού, χρησιμοποιεί τις τελευταίες του ανάσες για να πει μόνο «θυμήσου με».

 

Προσευχή της ημέρας.

Κύριε είμαι κουρασμένος, υπερφορτωμένος, εξαντλημένος! Τρέχω όλη μέρα είτε για δουλειά είτε για άλλα πράγματα. Όταν σταματώ για να ηρεμήσω, η λύπη, η θλίψη, η κατάθλιψη κυριεύουν την ψυχή μου επειδή πιστεύω ότι κανένας δεν με αγαπά αληθινά. Όλοι με θέλουν όχι γι’αυτό που είμαι πραγματικά αλλά γι’αυτά που κάνω διότι πολλοί μ’εκμεταλλεύονται. Αισθάνομαι ότι με κυνηγούν από παντού ακόμη και στον ύπνο μου. Ησυχία δεν βρίσκω πουθενά. Μόνο Εσύ με ξεκουράζεις Κύριε! Το έχεις κάνει πολλές φορές γιατί με γνωρίζεις καλά. Καταλαβαίνεις τα πάντα για μένα. Με βοηθάς να συνειδητοποιήσω τι είναι ουσιαστικό στην ζωή μου και τι ανούσιο. Πάντα με υποδέχεσαι με το χαμόγελο Σου και με την ζεστή αγκαλιά Σου γεμάτη αγάπη. Κι εγώ πέφτω πάνω Σου για να ξεκουραστώ. Μαζί Σου μοιράζομαι τα πάντα γιατί μου δίνεις την ελευθερία να είμαι ο εαυτός μου. Σ’ευχαριστώ για όλα όσα κάνεις, δίνεις, προσφέρεις σε μένα.

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 23 Φεβρουαρίου 2024 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το  Πνεύμα 

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 24-25.2.2024

Οικισμός Ενορία  24 -25 Φεβρουαρίου 2024 Αγάπη Αγίου Αγαπητού 24/2 Σάββατο    17.00 Θεία Λειτουργία Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου

Δικαιοσύνη και Έλεος του Θεού

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΛΕΟΣ  ΤΟΥ ΘΕΟΥ «ΝΑ ΧΑΙΡΕΣΘΕ  ΕΠΕΙΔΗ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΑ ΣΤΟΥΣ ΟΥΡΑΝΟΥΣ»  Ο Πάπας Φραγκίσκος σε μια πρόσφατη συνέντευξη, όπως το συνηθίζει,

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου