Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ

3 Δεκεμβρίου 2022

 

                                 
Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο  (9,35-10,1.6-8)

Τον καιρό εκείνο, ο Ιησούς περιόδευε όλες τις πόλεις και τα χωριά, διδάσκοντας στις συναγωγές τους και κηρύττοντας το ευαγγέλιο της βασιλείας και θεραπεύοντας κάθε ασθένεια και κάθε αρρώστια. Βλέποντας τα πλήθη, τα ευσπλαχνίσθηκε, διότι ήταν ταλαιπωρημένοι και εγκαταλειμμένοι σαν πρόβατα που δεν είχαν βοσκό. Τότε λέει στους μαθητές του: “Ο θερισμός είναι πολύς, οι εργάτες όμως είναι λίγοι. Παρακαλέστε, λοιπόν, τον κύριο του θερισμού για να στείλει εργάτες στο θερισμό του”.

Ο Ιησούς αφού κάλεσε τους δώδεκα μαθητές του, τους έδωσε εξουσία πάνω στα ακάθαρτα πνεύματα, για να τα διώχνουν και για να θεραπεύουν κάθε ασθένεια και κάθε αρρώστια.

«Αλλά πηγαίνετε, καλύτερα, στα χαμένα πρόβατα της γενιάς του Ισραήλ. Και όπου πάτε, να κηρύττετε λέγοντας: “Έφθασε η βασιλεία των ουρανών”. Να θεραπεύετε τους ασθενείς, να αναστήνετε τους νεκρούς, να καθαρίζετε τους λεπρούς, να βγάζετε τα δαιμόνια. Δωρεάν λάβατε, δωρεάν να δώσετε».

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός  (don Luigi Maria Epicoco)

Η πορεία του Ιησού δεν είναι μια περιπλάνηση χωρίς νόημα. Η δική του πορεία είναι ο δρόμος για το οίκο του Πατέρα. Και ακριβώς σε αυτό το ταξίδι προς το σπίτι, Αυτός, που είναι το μοναχοπαίδι, αναζητά άνδρες και γυναίκες για να τους καταστήσει αδέρφια μαζί Του. Η αγάπη που υπάρχει μεταξύ του Πατέρα και του Υιού δεν είναι κλειστή στον εαυτό της, αλλά θέλει να μοιραστεί, να διανεμηθεί και σε άλλους. Υπό αυτή την έννοια, ο Ιησούς δεν παραμελεί κανέναν, αλλά όπου υπάρχει άνθρωπος, υπάρχει και ο ζήλος του να τον αναζητήσει.

 «Βλέποντας τα πλήθη, τα ευσπλαχνίσθηκε, διότι ήταν ταλαιπωρημένοι και εγκαταλειμμένοι σαν πρόβατα που δεν είχαν βοσκό. Τότε λέει στους μαθητές του: “Ο θερισμός είναι πολύς, οι εργάτες όμως είναι λίγοι. Παρακαλέστε, λοιπόν, τον κύριο του θερισμού για να στείλει εργάτες στο θερισμό του». Ο πραγματικός ευαγγελισμός είναι να συνεχίζεται ακόμη σήμερα αυτή η ευσπλαχνία του Ιησού.

Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν, και πολλοί περιμένουν κάποιος να τους βγάλει από την κόλασή τους, αλλά ο Ιησούς δεν υπογραμμίζει αυτή τη δυσαναλογία μεταξύ της πολλής δουλειάς και των λίγων εργατών λέγοντας σε όσους τον ακούνε «ασχοληθείτε!», αντίθετα τους ζητά να προσευχηθούν στον Πατέρα γιατί είναι Αυτός που στέλνει νέους εργάτες, γιατί ο ευαγγελισμός, η παράταση της ευσπλαχνίας του Ιησού μέσα στην ιστορία, είναι ένα δώρο που μόνο ο Θεός μπορεί να δώσει, κάνοντας μας σαν τον Ιησού μέσα στον κόσμο. Ο Ευαγγελισμός δεν γεννιέται από μια στρατηγική, αλλά από ένα δώρο που ζητήθηκε από τον Θεό.

Αλλά τι κάνει κάποιος που ευαγγελίζει; «Και όπου πάτε, να κηρύττετε λέγοντας: “Έφθασε η βασιλεία των ουρανών”. Να θεραπεύετε τους ασθενείς, να αναστήνετε τους νεκρούς, να καθαρίζετε τους λεπρούς, να βγάζετε τα δαιμόνια. Δωρεάν λάβατε, δωρεάν να δώσετε».  Η βασιλεία έχει να κάνει με το παρόν και όχι με ένα μακρινό μέλλον. Όποιος συναντά τον Θεό δεν συναντά την υπόσχεση ότι μια μέρα τα πράγματα θα αλλάξουν, αλλά ότι αυτή η αλλαγή είναι ήδη σε εφαρμογή, ήδη τώρα και πρέπει να έχεις μάτια για να την παρατηρήσεις. Και τα αποτελέσματα αυτού του ευαγγελισμού είναι θεραπευτικά για όλα όσα περιορίζουν και εμποδίζουν τη ζωή.

 

Προσευχή της ημέρας.

Κύριε, όσο ακολουθώ τον δρόμο σου δεν με νοιάζουν οι προκλήσεις, οι δοκιμασίες, οι θλίψεις που θα συναντήσω! Για χάρη Σου αν χρειαστεί θα διασχίσω χιλιάδες βουνά για να αναγγείλω τον λόγο Σου παντού. Αν η κούραση με διαλύσει σωματικά και ψυχικά κάνοντας το θέλημα Σου, εγώ δίχως να κάνω έστω ένα βήμα πίσω θα συνεχίσω από αγάπη για Σένα. Σε περίπτωση που κανένας δεν με ακούσει όταν θα μιλώ για Σένα, εγώ μέχρι ν’αφήσω την τελευταία μου πνοή δεν θα σταματήσω να σε κάνω γνωστό σε όλους. Αυτός ο ζήλος που μετέδωσες σε μένα, δώσε τον Κύριε και στους άλλους εργάτες Σου. Σ’εκείνους που είναι χλιαροί στην πίστη, άναψε μέσα τους μια φλόγα της αγάπης που να τους καίει ώστε να γίνουν ένθερμοι μαθητές Σου. Φέρε Θεέ μου την φωτιά του Αγίου Σου Πνεύματος πάνω στην γη για να κάψει τον εγωισμό μας και ν’αναγεννηθούμε μέσα στην καινούρια ζωή που μας υποσχέθηκες

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 27 Ιανουαρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Πρόγραμμα Ενοριών

   Οικισμός Ενορία 28–29 Ιανουαρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Κυριακή 09.30

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου