Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας.

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ

1 Δεκεμβρίου 2022

                                 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο  (7,21.24-27)

Τον καιρό εκείνο, είπε ο Ιησούς στους μαθητές του:

«Δεν θα μπει στη βασιλεία του Θεού όποιος μου λέει: “Κύριε, Κύριε”, αλλά εκείνος που κάνει το θέλημα του Πατέρα μου που βρίσκεται στους ουρανούς.

Λοιπόν, όποιος ακούει αυτά τα λόγια μου και τα θέτει σε εφαρμογή, θα μοιάσει με ένα σοφό άνδρα, ο οποίος οικοδόμησε το σπίτι του πάνω στο βράχο. Και έπεσε η βροχή και ήλθαν τα ποτάμια και έπνευσαν οι άνεμοι και έπεσαν με ορμή πάνω σ’ εκείνο το σπίτι κι εκείνο δεν έπεσε, διότι ήταν θεμελιωμένο πάνω στο βράχο. Και όποιος ακούει αυτά τα λόγια μου και δεν τα θέτει σε εφαρμογή, θα μοιάσει με έναν ανόητο άνδρα, ο οποίος οικοδόμησε το σπίτι του πάνω στην άμμο. Και έπεσε η βροχή και ήλθαν τα ποτάμια και έπνευσαν οι άνεμοι και έπεσαν με ορμή πάνω σ’ εκείνο το σπίτι κι εκείνο έπεσε. Και η πτώση του ήταν ολοκληρωτική».

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός  (don Luigi Maria Epicoco)

“Όχι όποιος μου λέει: Κύριε, Κύριε!…αλλά  εκείνος που κάνει το θέλημα του πατέρα μου”

Όχι όποιος λέει, αλλά όποιος κάνει. Όχι όποιος φλυαρεί, αλλά όποιος ενεργεί. Όχι όποιος αναλύει, αλλά εκείνος που προσπαθεί. Επομένως, η Βασιλεία των ουρανών είναι εκείνων που προσπαθούν.

Υπάρχει μια υπεροχή της εμπειρίας σε σχέση με τη θεωρία. Μια υπεροχή του γεγονότος, σε σύγκριση με το λόγο. Αν και  έπρεπε να το είχαμε καταλάβει αμέσως, από τότε που «ο Λόγος έγινε σάρκα». Αλλά, ειδικά στην εποχή μας, μπαίνουμε στον πειρασμό να αντικαταστήσουμε την προσπάθεια για δράση, με μεγάλες αναλύσεις των υπέρ και των κατά. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε ότι η ζωή είναι μια πρακτική επιστήμη και την κατανοούμε μόνο ζώντας την. Αν σκεφτόμαστε πως  για να ζήσουμε το Ευαγγέλιο χρειαζόμαστε πρώτα απ’ όλα την ιδανική κατάσταση και τις ευνοϊκές συνθήκες, στην πραγματικότητα δεν θα το ζήσουμε ποτέ, διότι ποτέ δεν θα υπάρξουν ιδανικές καταστάσεις και ευνοϊκές συνθήκες για να κάνουμε αυτό που αξίζει. Και το ίδιο συμβαίνει με την αγάπη, με την κλήση, με τις μεγάλες επιλογές.

Μαθαίνουμε να κάνουμε αυτό που αναγνωρίζουμε ως αληθινό προσπαθώντας. Για παράδειγμα, ένας άντρας μαθαίνει την πιστότητα της αγάπης για τη γυναίκα του, προσπαθώντας να είναι πιστός και όχι μόνο αναλύοντας  χίλιους δυο στοχασμούς και θεωρίες για την πιστότητα. Και σ’ αυτήν την προσπάθεια είναι που βιώνει τη δυσκολία, τα όριά του, την αδυναμία του, αλλά έτσι, σιγά- σιγά  θα μάθει να είναι πιστός. Στο μυαλό μας θεωρούμε  ότι καθώς κάτι το έχουμε κατανοήσει, είμαστε και ικανοί να το ζήσουμε, αλλά συνήθως είναι η ίδια η ζωή που διαψεύδει αυτή την προσδοκία. Όποιος όμως προσπαθεί και προσπαθεί ξανά, τότε, μπροστά στα μεγάλα πράγματα που του συμβαίνουν, έχει περισσότερες πιθανότητες να τα καταφέρει, γιατί έχει γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του και  τι χρειάζεται για να σταθεί στα πόδια του.

«Γι’ αυτό, λοιπόν, ο καθένας που ακούει αυτά τα λόγια μου και τα θέτει σε εφαρμογή, θα μοιάσει με έναν σοφό άνθρωπο που έχτισε το σπίτι του πάνω στο βράχο. Και έπεσε η βροχή, και ήρθαν οι χείμαρροι, οι άνεμοι φύσηξαν και χτύπησαν με ορμή εκείνο το σπίτι, αλλά δεν έπεσε, επειδή ήταν θεμελιωμένο πάνω στο βράχο». Σήμερα το Ευαγγέλιο συνοψίζετε σε αυτή τη συμβουλή: προσπάθησέ το!

 

Προσευχή της ημέρας.

Κάνε με Κύριε,
ικανό να δέχομαι το Λόγο σου,
να τον διατηρώ στην καρδιά μου,
να τον εφαρμόζω σε κάθε στιγμή
και επιλογή της ζωής μου.
Ώστε μέσα στη δική μου ζωή
να γεννηθεί η δική σου ζωή.
Βοήθησε με Κύριε, να μην είμαι
ένας που λέει «Κύριε, Κύριε»,
αλλά που δεν εφαρμόζει το Λόγο σου.
Έχω ανάγκη από τη χάρη σου Κύριε,
ώστε να μην είμαι απλά ακροατής του Λόγου σου,
αλλά ένας που εκτελεί το θέλημά  σου.  

ΑΜΗΝ

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 5 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

5 Δεκεμβρίου μνήμη του Αγίου Σάββα του Οσίου

Γεννήθηκε στη Ματουλάσκη της Καισάρειας στην Καππαδοκία από χριστιανούς γονείς. Νεαρός ακόμα εισέρχεται στη σχολή ενός μοναστηριού στην ίδια πόλη. Εκεί ανακαλύπτει την κλήση του

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου