Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 5ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

27 Μαΐου 2022

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

+ Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο (15, 12-17)

Τον καιρό εκείνο, είπε ο Ιησούς στους μαθητές του:

«Αυτή είναι η δική μου εντολή: να αγαπάτε ο ένας τον άλλο όπως σας αγάπησα. Μεγαλύτερη αγάπη απ’αυτή κανένας δεν έχει, όταν κάποιος θυσιάσει τη ζωή του για χάρη των φίλων του.

Εσείς είστε οι φίλοι μου αν εκτελείτε όσα εγώ σας διατάζω. Δε σας λέω πια δούλους, διότι ο δούλος δε γνωρίζει τι κάνει ο κύριός του. Αλλά εσάς σας ονόμασα φίλους, διότι σας έκαμα γνωστά όλα όσα άκουσα από τον Πατέρα μου.

Δε με διαλέξατε εσείς, αλλά εγώ σας διάλεξα και σας όρισα να πάτε και να καρποφορήσετε και ο καρπός σας να είναι μόνιμος. Ώστε ό,τι ζητείστε απ’τον Πατέρα στο όνομά μου, να σας το δώσει. Αυτή την εντολή σας δίνω: να αγαπάτε ο ένας τον άλλο.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

“Σας λέω φίλους”

Αυτό είναι που περισσότερο απ’ όλα με κατακτά, με συγκινεί και με πείθει. Ο Θεός, ο Θεός μου, ο Ιησούς μου, δεν είναι το αφεντικό μου. Είμαι ελεύθερος. Δεν με αποκαλεί υπηρέτη, αλλά φίλο. Δεν μου επιβάλει να τον αγαπώ, αλλά με αγαπάει. Και ότι είναι ο φίλος μου, και με αγαπά, μου το έδειξε όταν, ενώ εγώ δεν τον αγαπούσα ακόμα και δεν ήθελα να μάθω τίποτα γι ‘αυτόν, είχε ήδη ανέβει στον Σταυρό για μένα. Όπως και για σένα. «Δεν υπάρχει τίποτα μεγαλύτερο από το να δίνεις τη ζωή σου για τους φίλους σου». Ένα αφεντικό δεν θυσιάζει τη ζωή του για τους υπηρέτες. Ο Θεός δεν μας αποκαλεί έτσι. Μας αποκαλεί φίλους. Ας αναρωτηθούμε: τι σημαίνει για το Θεό η λέξη “φίλοι”; Μια διαφορετική έννοια, σε σύγκριση με τη δική μας. Πολύ πιο εκτεταμένη. Εμείς δεν θα δίναμε τη ζωή μας για έναν φίλο. Θα τον βοηθήσουμε να μην την χάσει, αλλά δεν θα την δώσουμε. Θα την δώσουμε μόνο για τα παιδιά μας. Συνειδητοποιείται, αγαπητοί φίλοι, πόσο όμορφο είναι όταν ο Θεός μας αποκαλεί φίλους, τι μεγάλη αγάπη φανερώνει! Και όταν μας αποκαλεί παιδιά, σε τι επίπεδο αγάπης φτάνει; Δεν είναι εύκολο να το εξηγήσεις, πόσο μάλλον να το κατανοήσεις. Έτσι όπως δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τη μεγάλη αγάπη ενός Θεού που θυσιάστηκε πρόθυμα για μας στο ξύλο του σταυρού. Και δεν μπορούμε γιατί μετράμε Εκείνον με το δικό μας φτωχό μέτρο. Εμείς, που είμαστε τόσο εύκολοι στο να τσακωνόμαστε. Τόσο εύκολοι στο να θυμώνουμε. Που δυσκολευόμαστε τόσο πολύ να συγχωρήσουμε και να αγαπήσουμε πραγματικά. Είμαστε τόσο επιλεκτικοί.

Συχνά αποκαλούμε “φίλους” τα άτομα σύμφωνα με το πώς μας βολεύει. “Φίλοι” που στη στιγμή της ανάγκης, εξαφανίζονται με τρόπο μαγικό. Πολλοί φεύγουν, στο τέλος, καταλαβαίνουμε ότι, μόνο ένας είναι πραγματικά “φίλος”. Και είναι ο Ιησούς και έχει μόνο μία “εντολή” να μας δώσει, η οποία στην πραγματικότητα είναι μια μεγάλη επιθυμία του: “Να αγαπάτε ο ένας τον άλλον”. Να μάθουμε να αγαπάμε. Να γίνουμε αγάπη. Όλη η ζωή θα έπρεπε να προσανατολιστεί σε αυτό. Θα ήθελα να γίνω σκλάβος της αγάπης. Θα ήθελα πάρα πολύ να βρίσκομαι στην υπηρεσία της. Για να νιώσω την πιο μεγάλη ελευθερία. Και να ακούσω να μου λέω: “Δεν είσαι πλέον φίλος αλλά υιός”. Σας εύχομαι μια μεγάλη και πλήρη αγάπη.

 Στοχασμός του don Pino Terranova

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κύριε, είμαστε φίλοι Σου! Μας εκμυστηρεύτηκες πολλά από τα μυστικά Σου. Μας μύησες στην αληθινή αγάπη του Θεού που αγκαλιάζει όλο τον κόσμο, χωρίς ν’ αφήσει κανέναν απ’ έξω. Θυσιάστηκες για όλη την ανθρωπότητα, για να δείξεις στον κόσμο πόσο μας αγαπάς. Μας έφερες κοντά στον Θεό για να δούμε το αληθινό πρόσωπο του Πατέρα όλων μας. Δεν σε διαλέξαμε εμείς αλλά Εσύ μας διάλεξες παρά τις αδυναμίες μας, την αχαριστία μας, τη μιζέρια μας. Δεν σε πτόησε ποτέ να μας αγκαλιάσεις όλους, όπως είμαστε πραγματικά. Μέσω της αγάπης Σου, θέλεις να καρποφορήσουμε πνευματικά αλλά και έμπρακτα στις πράξεις μας με τους άλλους. Κύριε, πολλές φορές η καρδιά μου είναι ψυχρή και απόμακρη από τα καλέσματά Σου. Ζέστανέ την με τη χάρη Σου και μάθε μας να σε αγαπούμε τους συνανθρώπους μας όπως Εσύ μας αγάπησες.

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

(πηγή: episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 4ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 30 Ιανουαρίου 2023                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου