Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ
29 Νοεμβρίου 2022

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν
Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο (10,21-24)
Εκείνη τη στιγμή, ο Ιησούς αγαλλίασε από το Άγιο Πνεύμα και είπε: “Σε ευλογώ, Πατέρα, Κύριε του ουρανού και της γης, διότι όλα αυτά τα έκρυψες από σοφούς και συνετούς και τα αποκάλυψες στους μικρούς. Ναι, Πατέρα, διότι αυτό ήταν το θέλημά σου. Όλα μου έχουν παραδοθεί από τον Πατέρα μου και κανένας δεν γνωρίζει ποιός είναι ο Υιός, παρά μόνο ο Πατέρας και ποιός είναι ο Πατέρας, παρά μόνο ο Υιός και σε όποιον ο Υιός θέλει να τον αποκαλύψει”.
Στράφηκε τότε προς τους μαθητές του και τους είπε ιδιαιτέρως: “Μακάρια τα μάτια που βλέπουν όσα βλέπετε. Διότι σας λέω: πολλοί προφήτες και βασιλιάδες θέλησαν να δουν όσα βλέπετε εσείς και δε τα είδαν, και να ακούσουν όσα ακούτε και δε τα άκουσαν”.

Λόγος του Κυρίου

Στοχασμός (don Pino Terranova)

Τα λόγια που ο Ιησούς απευθύνει στο σημερινό Ευαγγέλιο ωθούμενος από το Άγιο Πνεύμα είναι λόγια που δεν είναι μόνο όμορφα, αλλά και εξαιρετικά αληθινά. Και μπορώ να μαρτυρήσω πως πολλές φορές κατά την ιερατική μου ζωή κατάφερα να διαπιστώσω ότι είναι ακριβώς έτσι. Ο πιο απλός άνθρωπος, ο πιο ταπεινός, ο πιο άγνωστος, ο πιο ξεχασμένος, είναι εκείνος που με πιο αυθεντικό τρόπο κατανόησε την καρδιά του Ευαγγελίου και ξέρει, ως δώρο, πράγματα που κανείς από εμάς σε χρόνια θεολογικών σπουδών και μελετών δεν κατάφερε να γνωρίσει. Και αυτό γιατί η καρδιά της πίστης δεν είναι μια λαμπρή ιδέα, αλλά μια εμπειρία. Και μόνο όποιος κάνει εμπειρία γνωρίζει. Δεν μπορούμε να αποκτήσουμε αυτή την εμπειρία, ούτε μπορούμε να την αγοράσουμε ή να την κατακτήσουμε, αλλά μπορούμε μονάχα να την δεχτούμε. Και η υποδοχή είναι κάτι λεπτό και ιδιαίτερο, μόνο εκείνος που γνωρίζει την αξία της καρδιάς και τον απλό και αυθεντικό τρόπο να κατανοεί αυτό που αξίζει. Ο Ιησούς συνεχίζει στο Ευαγγέλιο: «Και στρεφόμενος προς τους μαθητές, τους είπε ιδιαιτέρως: « Μακάρια είναι τα μάτια που βλέπουν αυτά που εσείς βλέπετε! Διότι σας λέω ότι πολλοί προφήτες και βασιλιάδες θέλησαν να δουν όσα βλέπετε εσείς και δεν τα είδαν, και να ακούσουν όσα ακούτε, και δεν το άκουσαν”.” Ιδιαιτέρως, δεν σημαίνει αποκλειστικά, αλλά προσωπικά, σχεδόν σαν να ήθελε να πει μια αλήθεια, κοιτάζοντας στα μάτια τον καθένα. Σε αυτό το “ιδιαιτέρως”, όλοι πρέπει να νιώσουμε πως μας αφορά προσωπικά , γιατί κάθε φορά που μελετούμε το Ευαγγέλιο η ιστορία εκείνης της διήγησης είναι εκεί κυρίως για μένα. Ο καθένας πρέπει να αισθάνεται πρωταγωνιστής μπροστά στο Λόγο. Δεν είναι ένας τρόπος για να είμαστε εγωκεντρικοί, αλλά ένας τρόπος για να κατανοήσουμε το δώρο και την ευθύνη που μας δίνεται ακούγοντας αυτό που έχουμε ακούσει. Πολλοί άνθρωποι στον κόσμο δεν έχουν κανέναν να τους παρουσιάσει το “Ευαγγέλιο”, την “καλή είδηση” και βαδίζουν ψηλαφίζοντας, εμείς όμως τι έχουμε κάνει αυτό το δώρο; (Λκ 10,21-24) Ας είναι ευλογημένος ο Ιησούς που μας βοηθά να γίνουμε μικροί.

 

Προσευχή της ημέρας.
Κύριε, Ιησού Χριστέ, Εσύ έχεις τα λόγια της αιώνιας ζωής. Εσύ μόνο γνωρίζεις τον δρόμο προς τον Πατέρα. Όμως για να σε ακολουθήσουμε, θέλεις να γίνουμε σαν τα μικρά παιδιά, να ταπεινώσουμε τις καρδιές μας και ν ’ακούσουμε Εσένα ως τον μόνο δάσκαλο. Επιθυμείς να μας μάθεις όλα τα μυστικά της βασιλείας Σου από την αρχή ως το τέλος. Όλα θέλεις να μας τα μεταδώσεις χωρίς κανέναν δισταγμό με την προϋπόθεση ότι θα αφιερώσουμε την ψυχή μας, την καρδιά μας, το πνεύμα μας, τον εαυτό μας εξ ’ολοκλήρου σε Σένα. Μάθε με Κύριε να είμαι ένα αληθινό παιδί του Θεού Πατέρα όπου θα τον ακούω με όλη μου την καρδιά, με όλη μου την ψυχή, με όλη μου το πνεύμα. Μέσω Εσένα βοήθησε με να πορεύομαι πάντοτε προς τον Θεό και να μην παρεκκλίνω ποτέ από αυτόν τον δρόμο.

Προσευχή του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι
Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ολοκληρώθηκε το Αποστολικό Ταξίδι του Πάπα Φραγκίσκου στο Κονγκό – Κινσάσα και στο Νότιο Σουδάν

Το «προσκύνημα ειρήνης» όπως είχε χαρακτηρισθεί από τον ίδιο τον Ποντίφικα το ταξίδι του στο Congo R.D. και στο Νότιο Σουδάν, ολοκληρώθηκε. Το πρώτο πραγματοποιήθηκε

Μελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 5ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 8 Φεβρουαρίου 2023   ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (7, 14-23) Κάλεσε

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου