Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ

28 Νοεμβρίου 2022

                                            
Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο  (8,5-11)

Και όταν ο Ιησούς μπήκε στην Καπερναούμ, ένας εκατόνταρχος ήλθε σε συνάντησή του παρακαλώντας τον και λέγοντας: “Κύριε, ο δούλος μου είναι κατάκοιτος στο σπίτι, παράλυτος, και βασανίζεται φοβερά”. Κι ο Ιησούς του λέει: “Θα έλθω και θα τον θεραπεύσω”. Και ο εκατόνταρχος απαντώντας είπε: “Κύριε, δεν είμαι άξιος να μπεις κάτω από τη στέγη μου, αλλά μόνο πες ένα λόγο και ο δούλος μου θα γιατρευτεί. Διότι κι εγώ είμαι άνθρωπος κάτω από εξουσία και έχω στρατιώτες στην εξουσία μου και λέω στον ένα: πήγαινε, και πηγαίνει. Και στον άλλο λέω: έλα, και έρχεται. Και στο δούλο μου λέω: κάμε αυτό, και το κάνει”. Όταν το άκουσε ο Ιησούς θαύμασε και είπε σ’ αυτούς οι οποίοι τον ακολουθούσαν: “Αλήθεια σας λέω: Τόσο μεγάλη πίστη δεν βρήκα σε κανένα Ισραηλίτη. Και σας λέω ότι θα έλθουν πολλοί απ’ την ανατολή και τη δύση και θα καθίσουν στο τραπέζι της βασιλείας των ουρανών, μαζί με τον Αβραάμ και τον Ισαάκ και τον Ιακώβ.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Περίοδος της Παρουσίας, περίοδος αναμονής! Έτσι, η λειτουργία μας καλεί να προσευχηθούμε με τα ακόλουθα λόγια: Έλα, Κύριε, να μας ελευθερώσεις: «ας λάμψει επάνω μας  το πρόσωπό σου, και εμείς θα σωθούμε.

Επαναλαμβάνουμε αυτά τα λόγια με μεγάλη πεποίθηση; Είμαστε πραγματικά πεπεισμένοι ότι έχουμε ανάγκη τη σωτηρία που ο Κύριος μπορεί και θέλει να μας δωρίσει; Το να θεωρούμε με ευκολία κάποια πράγματα δεδομένα καταλήγουμε στο να τους αφαιρέσουμε τη σημασία τους. Και διατρέχουμε τον κίνδυνο να βλέπουμε ως ξένοι τα γεγονότα τα οποία ζούμε. Οι λειτουργικές εποχές διαδέχονται η μία την άλλη, θέτοντας στην διάθεση μας  το λυτρωτικό έργο του Ιησού.

Το να διαπιστώσουμε, πως όπως ο υπηρέτης του εκατόνταρχου, και εμείς πάσχουμε από κάποια μορφή παράλυσης που μας κρατά καθηλωμένους στο σπίτι», εγκλωβισμένους στα στενά συμφέροντα μας, ανίκανοι να πάμε παραπέρα, αποτελεί το πρώτο ουσιαστικό βήμα που πρέπει να κάνουμε.

Εκείνο το «Θα έρθω και θα τον θεραπεύσω» ηχεί, λοιπόν, ως μια απελευθερωτική πράξη προς την οποία όλη η ύπαρξή μας στρέφεται. Είναι μια αγγελία χαράς η οποία μας θέτει σε μια στάση αναμονής.

Είμαστε στην αρχή αυτής της πλούσιας λειτουργικής περιόδου: είναι η κατάλληλη στιγμή για να ξυπνήσουμε από το λήθαργο μας και να ανανεώσουμε τη δέσμευσή μας για ένα πιο αποφασιστικό ναι στην αγάπη που κάθε μέρα χτυπά την πόρτα μας και ίσως δεν την αναγνωρίζουμε γιατί έχει το πρόσωπο εκείνου που ζει πλάι μας και περιμένει λίγη προσοχή, να του τείνουμε το χέρι, να του προσφέρουμε ένα χαμόγελο.

 

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κύριε, έχω παραλύσει από τον φόβο μου! Υποφέρω τρομερά! Η κάθε μέρα μου φαίνεται ατέλειωτη. Ένα τεράστιο άγχος βαραίνει την καρδιά μου που μου κόβει την ανάσα. Έχω φτάσει στο σημείο να μην ελπίζω σε τίποτα ούτε να πιστεύω σε κάτι. Νιώθω μέσα μου άδειος σε τέτοιο βαθμό σαν να έχω πεθάνει. Αυτή η δοκιμασία μου κόστισε, με λύγισε και παρέδωσα τα όπλα. Σήκωσα τα χέρια μου ψηλά χάνοντας έτσι την εμπιστοσύνη μου σε Σένα. Σε παρακαλώ Κύριε δώσε μου ξανά πίστη όπως αυτή του εκατόνταρχου που πίστεψε στον λόγο Σου χωρίς να δει. Αύξησε την κι εγώ θα αντιμετωπίσω οποιαδήποτε δοκιμασία κι οποιαδήποτε βάσανα. Ενδυνάμωσε την ώστε να εμπνέω στους άλλους την πίστη που μου έδωσες.

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

 

 

(πηγή:episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 27 Ιανουαρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Πρόγραμμα Ενοριών

   Οικισμός Ενορία 28–29 Ιανουαρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Κυριακή 09.30

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου