Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ 34ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

26 Νοεμβρίου 2022

                                            

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

  

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (21,34-36)

Τον καιρό εκείνο, είπε ο Ιησούς στους μαθητές: «Προσέχετε τους εαυτούς σας, μη τυχόν και οι καρδιές σας γίνουν βαριές απ’ την κραιπάλη και το μεθύσι και τις βιοτικές μέριμνες και πέσει πάνω σας ξαφνικά εκείνη η μέρα. Διότι σαν μια παγίδα θα πέσει πάνω σ’ όλους εκείνους που κατοικούν το πρόσωπο όλης της γης.

Αγρυπνείτε, οπότε, σε κάθε περίπτωση, προσευχόμενοι, ώστε να μπορέσετε να ξεφύγετε απ’ όλα αυτά που πρόκειται να συμβούν και να παρουσιασθείτε μπροστά στον Υιό του ανθρώπου».

Λόγος του Κυρίου

  

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

“Αγρυπνείτε… προσευχόμενοι”

«Προσέξτε καλά τους εαυτούς σας ώστε να μην παραδοθεί η καρδιά σας στην κραιπάλη…»

«Αγρυπνείτε και προσεύχεστε αδιάκοπα».

Αυτές είναι δύο συστάσεις του Κυρίου που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε, αν θέλουμε να ανταποκριθούμε με ευγνωμοσύνη σε όλα τα αγαθά που λαβαίνουμε από τα χέρια του.

Πρώτα απ’ όλα, να είμαστε προσεκτικοί και  άγρυπνοι σε ό, τι κάνουμε, ώστε να μπορούμε να το κάνουμε καλά και να ξέρουμε να διακρίνουμε τι είναι του Θεού και τι όχι.

Αυτή η στάση, για να φωτίζεται από το Πνεύμα πρέπει να βιώνεται στην προσευχή, κάθε στιγμή. Ναι, εάν θέτουμε τους εαυτούς μας στην παρουσία του Θεού σε κάθε στιγμή της ζωής, «είτε αγρυπνούμε, είτε κοιμόμαστε», τότε ζούμε με μια  στάση πίστεως σ ‘Αυτόν. Αυτός ο τρόπος ζωής του μαθητή είναι προσευχή, γιατί παραμένει σε συνεχή επαφή, σε συνεχή διάλογο με Αυτόν. Και πρέπει να υπάρχουν και οι στιγμές μέσα στην ημέρα οι αφιερωμένες στην προσευχή, επειδή δεν μπορούν να λείπουν αν θέλουμε να μάθουμε να προσευχόμαστε πάντα, σε κάθε στιγμή.

Ας αγρυπνούμε: ώστε να έχουμε τη δύναμη να παρουσιαστούμε ενώπιων του Υιού του ανθρώπου, συνειδητοποιώντας τη σωτηρία η οποία έρχεται, για να ανακαλύψουμε πως είμαστε σωσμένοι και να συμπεριφερόμαστε ως σωσμένοι.

Ας αγρυπνούμε: ας μην αφήσουμε τη μέθη της ζωής, την επιτυχία, τη φήμη, το κουτσομπολιό και το άγχος να μας διαταράξουν τη ζωή, εμποδίζοντάς μας να αναγνωρίσουμε την παρουσία του Κυρίου.

Ας αγρυπνούμε: με την καθημερινή μας προσευχή, με το να αποσυρόμαστε στο μυστικό δωμάτιο της καρδιάς μας, συμμετέχοντας στην Θ. Ευχαριστία της κοινότητάς μας, προσφέροντας κάποια υπηρεσία στην ενορία.

Ας αγρυπνούμε: ώστε οι πολλές μέριμνες να μη μας εμποδίσουν να ζήσουμε τον μακαρισμό του να είμαστε μαθητές του Κυρίου.

Ας κλείσουμε αυτό το λειτουργικό έτος  δοξολογώντας τον Κύριο για όσα μας πρόσφερε μέσα από το Λόγο του και από σήμερα το βράδυ, που εισερχόμαστε στην περίοδο της Παρουσίας και  στο νέο Λειτουργικό έτος, ας αρχίσουμε την προετοιμασία μας για τα Χριστούγεννα ανανεώνοντας  την επιθυμία μας να ακολουθήσουμε και πάλι τον Ιησού, και ας προσπαθήσουμε να γίνουμε πιστοί μαθητές του.

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κύριε είμαστε όλοι χαμένοι! Κυνηγάμε την καλοπέραση, την διασκέδαση, το καλό φαί, την αγορά πραγμάτων, για να ξεσκάσουμε από τις διάφορες πιέσεις που δεχόμαστε στην ζωή. Εστιάζουμε την ζωή μας κυρίως στις βιοτικές μας ανάγκες το τι θα φάμε, τι θα πιούμε, τι θα φορέσουμε και που θα πάμε. Όλα όμως είναι ανώφελα Θεέ μου διότι πλησιάζει η ημέρα Σου. Κάθε μέρα μας καλείς με την παρουσία Σου για ν ’αλλάξουμε. Κάθε ώρα μας προειδοποιείς με τον λόγο Σου για τα δεινά που έρχονται. Κάθε στιγμή μας συμβουλεύεις να είμαστε σ ’ετοιμότητα και να διαθέσουμε τους εαυτούς μας σε Σένα. Δυστυχώς εμείς όμως δεν σε ακούμε ούτε σου δίνουμε την ύψιστη σημασία. Συγχωρέσε μας Κύριε για την αδιαφορία μας. Βοήθησε μας να έχουμε τις καρδιές μας ανοιχτές προς Εσένα ώστε να είμαστε σ ’εγρήγορση. Μάθε μας να προσευχόμαστε αδιάκοπα, να αισθανόμαστε την παρουσία Σου, να καλλιεργούμε πάντοτε την χάρη Σου, για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε όλα όσα θα συμβούν. Και δώσε μας την χάρη όταν έλθεις α παρουσιαστούμε μπροστά Σου χαρούμενοι, περήφανοι, ευτυχισμένοι.

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

 

(πηγή: episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική Ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 24 Απριλίου 2024

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024     Κατήχηση. Τα πάθη και οι αρετές. 16. Η ζωή της χάριτος

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου