Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 34ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

24 Νοεμβρίου 2022

                                            
Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο (21,20-28)

Τον καιρό εκείνο, είπε ο Ιησούς στους μαθητές του: «Όταν θα δείτε να κυκλώνεται η Ιερουσαλήμ από στρατούς, τότε να ξέρετε ότι έφθασε η ερήμωσή της. Τότε, όσοι βρίσκονται στην Ιουδαία ας φύγουν στα βουνά, κι όσοι βρίσκονται μέσα της ας αναχωρήσουν, κι όσοι βρίσκονται στα χωριά ας μην μπουν στην πόλη. Διότι αυτές είναι μέρες εκδίκησης για να εκπληρωθούν όλα όσα λένε οι Γραφές.

Αλίμονο στις έγκυες γυναίκες και σε όσες θηλάζουν εκείνες τις μέρες! Γιατί θα υπάρχει μεγάλη δυστυχία πάνω στη γη και οργή εναντίον αυτού του λαού. Πολλοί θα πέσουν από μαχαίρι και θα οδηγηθούν αιχμάλωτοι σε όλα τα έθνη  και η Ιερουσαλήμ θα πατηθεί από τους εθνικούς, μέχρις ότου ο καιρός των εθνών συμπληρωθεί.

Και θα γίνουν σημάδια στον ήλιο και στη σελήνη και στα άστρα και πάνω στη γη τα έθνη θα αναστατωθούν απ’ την αγωνία, εξαιτίας του θορύβου της θάλασσας και της τρικυμίας. Άνθρωποι θα πεθαίνουν από το φόβο και από την αγωνία όλων αυτών που πρόκειται να συμβούν στην οικουμένη. Διότι οι δυνάμεις που βρίσκονται στους ουρανούς θα διασαλευθούν.

Και τότε θα δουν τον Υιό του ανθρώπου να έρχεται πάνω στη νεφέλη με δύναμη και πολλή δόξα. Όταν αυτά αρχίσουν να συμβαίνουν, σηκωθείτε και υψώστε τα κεφάλια σας, διότι φθάνει η απολύτρωσή σας».

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

“Σηκωθείτε και υψώστε τα κεφάλια σας, διότι φτάνει η απολύτρωση σας”

Αυτή η φράση είναι ξεχωριστή και μας γεμίζει με ελπίδα. Ολόκληρη η σημερινή περικοπή του Ευαγγελίου μας υπενθυμίζει πραγματικά την εποχή μας, όπου η εξάπλωση του κακού μοιάζει ατελείωτη, ενώ και η φύση ακόμη φαίνεται ότι δεν μπορεί να αντέξει πλέον μια ανθρωπότητα που δεν έχει  καταλάβει ότι είναι φύλακας και διαχειριστής της και όχι ο κύριος της. Θυμίζει πολύ τη ζωή μας, τις καθημερινές μας έγνοιες, τον καθημερινό αγώνα μας. Διαβάζουμε: ” Όταν δείτε όλα αυτά να συμβαίνουν, σηκώστε το κεφάλι σας”. Ναι, ας σηκώσουμε τα κεφάλια μας. Ας μη χάνουμε την ελπίδα μας, όταν είμαστε κουρασμένοι, απογοητευμένοι, τις στιγμές που τα πράγματα φαίνεται να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, όταν ο θάνατος έρχεται να μας βρει και αισθανόμαστε μόνοι και εγκαταλειμμένοι στους εαυτούς μας. Το κακό θέλει να νιώσουμε ακριβώς έτσι. Το κακό θέλει να νιώσουμε πως όλα τελείωσαν. Κι όμως, δεν είναι το τέλος που είναι κοντά, αλλά η απελευθέρωσή μας. Ναι, ας σηκώσουμε τα κεφάλια μας και ας επικαλεστούμε την ευσπλαχνία του Θεού. Ας μείνουμε ενωμένοι στην προσευχή, γνωρίζοντας ότι η απελευθέρωσή μας είναι κοντά, διότι, όπως μας λέει το πρώτο ανάγνωσμα (Απ 18,1-2,21-23,19,1-3,9) την στιγμή που δεν θα το περιμένουμε θα ακούσουμε τη φωνή: “Έπεσε, έπεσε η Βαβυλώνα η μεγάλη”, στα σύννεφα έρχεται ο Υιός του ανθρώπου. Ο Θεός μας δεν μας αφήνει μόνους. Να προσκαρτερούμε με εμπιστοσύνη. Το κακό δεν θα έχει τον τελευταίο Λόγο.

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κύριε, πολλά είναι τα δεινά που μας περιμένουν, πολλά τα βάσανα που μας ταράζουν. Από ανησυχία σε ανησυχία, από φόβο σε φόβο, δεν υπάρχει ειρήνη ούτε γαλήνη πουθενά. Δεν ξέρουμε που να στηριχτούμε, Κύριε. Καταστρέψαμε την γη μας με τις άθλιες ορέξεις μας. Σκοτώνουμε τα αδέρφια μας διότι δεν μάθαμε ν’ αγαπάμε ο ένας τον άλλον και να μοιραζόμαστε μεταξύ μας. Γίναμε αχάριστοι επειδή πλουτίσαμε βολεύοντας την ζωή μας όπως θέλουμε δίχως ν’ αναζητούμε το θέλημα Σου. Οι καρδιές μας είναι πλέον μακριά Σου. Τώρα αυτή τη στιγμή ενώ βλέπουμε τα σημάδια Σου δεν αλλάζουμε στάση ούτε μεταστρεφόμαστε. Συγχωρέσε μας για όλες τις ανομίες μας. Κράτα μας σε ’εγρήγορση Κύριε, δώσε μας την χάρη να ερμηνεύουμε τα σημάδια Σου. Κάνε μας άξιους να σε υποδεχτούμε εδώ στην γη όταν έλθεις με όλη σου την δόξα, λαμπρότητα, δύναμη με την συνοδεία όλων των αγγέλων και των αγίων.

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

 

 

(πηγή: episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

ΦΡΑΣΕΙΣ_ΚΑΙ_ΙΔΕΕΣ_ΓΙΑ_ΜΕΛΕΤΗ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 4ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 28 Μαΐου  2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν  Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου