Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 34ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

23 Νοεμβρίου 2022

                                            
Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (21,12-19)

Τον καιρό εκείνο, είπε ο Ιησούς στους μαθητές του: «θα απλώσουν πάνω σας τα χέρια τους και θα σας καταδιώξουν, παραδίδοντάς σας στις συναγωγές και στις φυλακές και θα σας οδηγήσουν μπροστά σε βασιλιάδες και ηγεμόνες, για το όνομά μου. Αυτό θα είναι η μαρτυρία σας. Να καταλάβετε καλά πως δεν πρέπει να προετοιμάζετε το τι θα απολογηθείτε. Διότι εγώ θα σας δώσω στόμα και σοφία στην οποία δεν θα μπορούν να φέρουν αντίσταση, ή να αντιμιλήσουν όλοι οι αντίπαλοί σας.

Και θα παραδοθείτε από γονείς και αδέλφια και συγγενείς και φίλους και κάποιους από σας θα θανατώσουν. Κι όλοι θα σας μισούν, εξαιτίας του ονόματός μου. Τρίχα από το κεφάλι σας δε θα χαθεί. Με την υπομονή σας θα σώσετε τις ψυχές σας».

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

“Τρίχα από το κεφάλι σας δε θα χαθεί”

Ο Ιησούς δε μιλάει στους δικούς του για έναν δρόμο ανθόσπαρτο. Αντιθέτως, αποκαλύπτει πως  δε θα υπάρξει συναίνεση και αποδοχή σχετικά με την απόφασή τους  να τον ακολουθήσουν, ζώντας το Ευαγγέλιο.

Δεν κρύβει τις πιθανές διώξεις, όμως τονίζει τα θετικά που θα προκύψουν: το θάρρος της μαρτυρίας. Σ’ έναν ειδωλολατρικό κόσμο του σκότους, θα μαρτυρούν ότι είναι όμορφο και γόνιμο να είναι «παιδιά του φωτός».

Προσοχή όμως! Όλα αυτά βρίσκουν το «κλειδί» τους στην τελευταία έκφραση του σημερινού Ευαγγελίου: «Με την υπομονή σας  θα σώσετε τις ψυχές σας».

Αλλά πώς; Δεν είναι ο Θεός εκείνος που σώζει; Πώς μπορούμε να τολμήσουμε να σκεφτούμε ότι σωζόμαστε από μόνοι μας; Όχι, δεν είναι έτσι!

Ο Ιησούς μας δίνει το κλειδί για να ερμηνεύσουμε με ρεαλιστικό τρόπο, να αναζητήσουμε  μια ερμηνεία που να είναι αληθινή σε βάθος.

Είναι ο Κύριος που με σώζει, αλλά, αν εγώ είμαι επιπόλαιος και ασυνεπής στις επιλογές μου, εκείνος με αφήνει ελεύθερο να χαθώ.

Είναι ο Κύριος που με σώζει, αλλά αν μπροστά σε δυσκολίες και κακουχίες στον δρόμο του καλού, εγώ καταφεύγω σε εύκολες λύσεις και ενδίδω στο συμβιβασμό, η καταστροφή είναι στην πόρτα!

Είναι ο Κύριος που  με σώζει, αλλά εκτιμά τόσο πολύ την ελευθερία μου ώστε με επιμονή με προσκαλεί να την εξασκώ, με προσκαρτερία στον δρόμο του καλού.

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κύριε, αν για χάρη Σου με καταδιώξουν, θα το δεχτώ με όλη μου την καρδιά. Αν ποτέ με κλείσουν φυλακή εξαιτίας Σου, θα δώσω την μαρτυρία μου μπροστά σε όλους για όλα όσα έκανες για μένα. Τίποτα δεν θα αφήσω να περάσει δίχως ν’ αναφέρω τα αξιοθαύμαστα έργα που έχεις κάνει για εμένα. Όταν ήμουν μόνος ήσουνα πάντα δίπλα μου. Τον πόνο μου μόνο Εσύ τον άκουγες. Στην απελπισία μου, Εσύ με παρηγορούσες. Γι ’αυτό αν με προδώσουν ακόμη και η ίδια η οικογένεια μου ή οι φίλοι μου δεν θα φοβηθώ ούτε θα ταραχτώ. Αν όλος ο κόσμος με μισήσει εξαιτίας της πίστης μου σε Σένα, εγώ θα τα υπομένω όλα γιατί ξέρω ότι δεν θα χαθεί ούτε μια τρίχα από το κεφάλι μου. Όμως με την δύναμη Σου, Κύριε, θα πατάξω την κακία τους. Το δηλητήριο τους που μολύνει την πίστη Σου θα την αφανίσω. Το σκοτάδι τους που τυφλώνει αυτούς που πιστεύουν σε Σένα, θα την διαλύσω με το φως Σου. Δώσε μου, Κύριε, δύναμη και υπομονή για να συνεχίζω να αγωνίζομαι για χάρη του ονόματος Σου.

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

 

πηγή: episkopisyrou.gr

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου