Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 33ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

19 Νοεμβρίου 2022

                                   
Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (20, 27-40)

Πλησίασαν τότε κάποιοι απ’τους Σαδδουκαίους τον Ιησού, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει ανάσταση, και τον ρωτούσαν λέγοντας: “Διδάσκαλε, ο Μωυσής μας έδωσε την εξής γραπτή εντολή: αν κάποιου πεθάνει ο αδελφός που είναι παντρεμένος, αλλά άτεκνος, να πάρει ο αδελφός του τη γυναίκα και να κάμει απογόνους για τον αδελφό του. ‘Ηταν επτά αδελφοί. Κι ο πρώτος παντρεύτηκε μια γυναίκα και πέθανε άτεκνος. Κι ο δεύτερος και ο τρίτος την παντρεύτηκαν καθώς και οι  επτά και δεν άφησαν απογόνους και πέθαναν. Στο τέλος πέθανε και η γυναίκα. Στην ανάσταση, η γυναίκα τίνος θα είναι σύζυγος; Διότι κι οι επτά την είχαν γυναίκα”. Τους είπε ο Ιησούς: “Τα τέκνα αυτού του κόσμου παντρεύονται. Αλλά εκείνοι που έγιναν άξιοι να μπουν σ’εκείνο τον κόσμο και στην ανάσταση απ’τους νεκρούς, δεν θα παντρεύονται, Πράγματι, δε θα μπορούν ούτε και να πεθάνουν, διότι θα είναι ίσοι με τους αγγέλους και θα είναι τέκνα του Θεού, επειδή θα έχουν γίνει και τέκνα της ανάστασης. Αλλά ότι ανασταίνονται οι νεκροί, κι ο Μωυσής το αναφέρει όταν μιλά για τη βάτο, κι όπου ονομάζει τον Κύριο Θεό του Αβραάμ και  Θεό του Ισαάκ και  Θεό του Ιακώβ. Δεν είναι Θεός νεκρών, αλλά ζώντων! Πράγματι, όλοι ζουν απ’αυτόν”. Απάντησαν τότε κάποιοι απ’τους γραμματείς και είπαν: “Διδάσκαλε, σωστά απάντησες”. Και δεν τολμούσαν πια να τον ρωτήσουν τίποτα.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ  (του Πάπα Φραγκίσκου)

Η πορεία μας επάνω στη γη πηγαίνει από τον θάνατο στη ζωή: στην πλήρης ζωή! Είμαστε σε πορεία, σε μια προσκυνηματική πορεία προς την πλήρη ζωή και είναι αυτή η γεμάτη ζωή που μας φωτίζει στο δρόμο μας! Ο θάνατος επομένως είναι πίσω μας, όχι μπροστά μας. Μπροστά μας είναι ο Θεός των ζωντανών (…) Μπροστά μας είναι η οριστική ήττα της αμαρτίας και του θανάτου, η αρχή μιας νέας εποχής χαράς και φωτός χωρίς τέλος.

Αλλά ήδη σε αυτή τη γη, μέσα από την προσευχή, τα Μυστήρια, την αδελφοσύνη, συναντάμε τον Ιησού και την αγάπη του, και έτσι μπορούμε να έχουμε μια πρόγευση της αναστημένης ζωής.

 

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Πόσο ανούσιοι είμαστε, Κύριε, διότι ασχολούμαστε πρωτίστως για τις ανθρώπινες υποθέσεις, το τι θα φάμε, τι θα πιούμε, τι θα φορέσουμε, με ποιον ή ποια θα βγούμε, που θα δουλέψουμε, που θα μείνουμε. Ροκανίζουμε την ημέρα μας και τον χρόνο σε αυτά δίχως να σκεφτόμαστε την ουσία της ζωής μας που είσαι Εσύ. Όταν έρθει η καταστροφή σε ποιον θα ζητήσω παρηγοριά; Όταν ο θάνατος χτυπήσει την πόρτα μου σε ποιον θα στραφώ; Διότι όλα σε αυτόν τον κόσμο κάποια στιγμή θα τελειώσουν. Ό,τι χτίζουμε σε αυτόν τον κόσμο θα τον ανακαινίσεις Εσύ, Κύριε, με τον ερχομό Σου. Γι’ αυτό φύλαξε τον εαυτό μου Θεέ μου να μην παρασύρεται από την γοητεία, τον πλούτο, την άνεση, αυτής της κοινωνίας. Κράτα με σ’ εγρήγορση και μην αφήσεις το πνεύμα μου σε λήθαργο. Συνέχισε να μου δίνεις διαύγεια, φώτιση, καθοδήγηση μέχρι ν’ αφήσω την τελευταία μου πνοή εδώ πάνω στη γη.

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

 

 

πηγή: episkopisyrou.gr

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 25ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 28 Σεπτεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου