Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 33ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

18 Νοεμβρίου 2022

                                   
Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (19,45-48)

Τον καιρό εκείνο, ‘όταν ο Ιησούς πήγε στο ναό, άρχισε να βγάζει έξω τους πωλητές. Και τους έλεγε: “Λέει η Γραφή: Ο οίκος μου θα είναι οίκος προσευχής, αλλά εσείς τον κάματε σπήλαιο ληστών!”.

Κάθε μέρα ο Ιησούς βρισκόταν στο ναό διδάσκοντας. Αλλά οι αρχιερείς και οι γραμματείς και οι προύχοντες του λαού ήθελαν να τον σκοτώσουν, αλλά δεν έβρισκαν τον τρόπο, επειδή ο λαός που τον άκουγε, κρεμόταν απ’ τα χείλη του.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ  don Pino Terranova

Πριν από κάποιες ημέρες μελετήσαμε ξανά αυτή την περικοπή από την εκδοχή του Ευαγγελίου του Ιωάννη. Αναρωτήθηκα λοιπόν, γιατί, σήμερα, ο Ιησούς μας το προτείνει και πάλι. Ανατρέχοντας στην εμπειρία μου ως παιδαγωγός, είπα στον εαυτό μου: «Συνειδητοποιώ πόσες φορές προσκαλώ τους ανθρώπους που συναντώ να ξαναβάλουν σε τάξη τη ζωή τους;». Εξηγώντας τους, πάντα και ασταμάτητα, ότι αν μάθουν να έχουν τάξη, θα ωφεληθούν σε οποιαδήποτε τομέα της ζωή τους ασχολούνται. Εδώ, λοιπόν, είναι η απάντηση. Πιθανόν ο Ιησούς, τουλάχιστον σε μένα, θα πρέπει να προτείνει ξανά αυτόν τον Λόγο κάθε μέρα, για να έχω μια καρδιά σε τάξη. Και να λοιπόν που και πάλι μας υπενθυμίζει ότι η καρδιά μας είναι ο τόπος της προσευχής, της συνάντησης με τον Θεό. Και τον Θεό εκεί, τον συναντάμε πάντα. Αλλά σε ποιον θεό ανήκει η καρδιά μας; Σε αυτόν του χρήματος; Σε αυτό των αγορών; Σε αυτό του “κάνε ό, τι θέλεις, διασκέδασε όσο μπορείς, μην αναλαμβάνεις ευθύνες, κοίτα τον εαυτό σου; Αγαπητοί αδελφοί, αδελφές, κανένας από αυτούς τους” θεούς “δεν σώζει. Κανένας από αυτούς δεν προσφέρει ειρήνη. Δεν σε απελευθερώνουν, αντίθετα σε κάνουν σκλάβο. Δεν είναι καν “θεοί”. Είμαστε εμείς που τους ανεβάζουμε σε αυτή την θέση. Να λοιπόν που ο Ιησούς έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι το “σπίτι Του θα είναι σπίτι προσευχής”. Ένα καθαρό σπίτι. Ένας ιερό χώρος, όπου ο Άγιος έρχεται να κατοικήσει. Αυτές είναι ιδιαίτερες στιγμές. Και πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Ας βάλουμε το χέρι στην καρδιά μας, ας βάλουμε ένα τέλος στην αταξία, ας βάλουμε το καθετί στη θέση του.  Ας πετάξουμε έξω καθετί που δεν είναι Εκείνος. Ας αφήσουμε να μπει ο Ιησούς μέσα και ας τον αφήσουμε να βασιλεύσει ως Βασιλιάς των πάντων. Από σήμερα και για πάντα, κάθε χτύπος μας ας είναι ένας έπαινος γι ‘Αυτόν. Ας είναι ευλογημένος ο Ιησούς, η καρδιά μας.

 

 

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κύριε, σταμάτησα να προσεύχομαι! Δεν ανοίγομαι πλέον εύκολα σε Σένα! Η πίστη μου έχει αποδυναμωθεί. Οι πειρασμοί με χτυπούν από παντού. Το σκοτάδι αυτού του κόσμου έχει κυριαρχήσει πάνω μου. Το δηλητήριο της αμαρτίας έχει σφηνώσει μέσα στην καρδιά μου. Το μόνο που με κρατάει ζωντανό ακόμη είναι αυτή η μικρή χάρη Σου σαν την πυγολαμπίδα που έχει μείνει πάνω μου. Κύριε, σε παρακαλώ άνοιξε τα μάτια μου για να δω τα θαυμαστά έργα Σου. Άνοιξε τα αυτιά μου ώστε ν’ ακούσω και πάλι τον χαρμόσυνο, σωτήριο, φωτεινό λόγο Σου. Απομάκρυνε από εμένα αυτό το σκοτάδι με την παρουσία Σου. Καθάρισε με από το δηλητήριο με το Άγιο Σου Πνεύμα. Δίδαξε με ξανά Κύριε να προσεύχομαι σε Σένα, να συνομιλώ μαζί Σου, να μοιράζομαι ό,τι έχω και δεν έχω με Σένα, αυξάνοντας έτσι την φιλία μας μεταξύ μας.

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

 

 

 

πηγή: episkopisyrou.gr

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 5 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

5 Δεκεμβρίου μνήμη του Αγίου Σάββα του Οσίου

Γεννήθηκε στη Ματουλάσκη της Καισάρειας στην Καππαδοκία από χριστιανούς γονείς. Νεαρός ακόμα εισέρχεται στη σχολή ενός μοναστηριού στην ίδια πόλη. Εκεί ανακαλύπτει την κλήση του

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου