Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας: 14 Φεβρουαρίου 2022

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 6ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΩΝ ΚΥΡΙΛΛΟΥ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΙΟΥ

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο (10, 1-9)

Κατ’ εκείνο τον καιρό, ο Κύριος διάλεξε άλλους εβδομήντα δύο μαθητές και τους έστειλε ανά δύο πριν από κείνον σε κάθε πόλη και σε κάθε τόπο απ’ όπου έμελλε να περάσει. Και τους έλεγε: “”Ο θερισμός είναι πολύς, οι εργάτες όμως είναι λίγοι. Παρακαλέστε, λοιπόν, τον κύριο του θερισμού να στείλει εργάτες στο θερισμό του”. Πηγαίνετε! Σας στέλνω σαν αρνιά ανάμεσα σε λύκους. Μη κρατάτε μαζί σας χρήματα, μήτε σακίδιο, μήτε σανδάλια και να μην χαιρετήστε κανένα στο δρόμο σας. Και σε όποιο σπίτι μπείτε, πρώτα να λέτε: `Ειρήνη σ’ αυτό το σπίτι’. Κι αν εκεί υπάρχει τέκνο ειρήνης, η ειρήνη σας θα αναπαυθεί επάνω του. Αλλιώς θα επιστρέψει σε σας. Σ’ αυτό το σπίτι να μένετε τρώγοντας και πίνοντας απ’ ό,τι έχουν, διότι στον εργάτη αξίζει ο μισθός του. Μην πηγαίνετε από σπίτι σε σπίτι. Και σ’ όποια πόλη μπείτε και σας δέχονται, να τρώτε ό,τι σας παραθέτουν και να θεραπεύετε τους αρρώστους που υπάρχουν εκεί και να τους λέτε: `έφθασε για σας η βασιλεία του Θεού’.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Η μελέτη αυτής της σελίδα του Ευαγγελίου την ημέρα που εορτάζουμε δύο μεγάλους αγίους, όπως τον Κύριλλο και τον Μεθόδιο, μας βοηθά να συνειδητοποιήσουμε το εύρος της χριστιανικής αποστολής: «Και τους έλεγε: “”Ο θερισμός είναι πολύς, οι εργάτες όμως είναι λίγοι. Παρακαλέστε, λοιπόν, τον κύριο του θερισμού να στείλει εργάτες στο θερισμό του».

Μπορεί να έχουν περάσει δύο χιλιάδες χρόνια χριστιανισμού, αλλά ο θερισμός του κόσμου θα παραμένει πάντοτε πολύς, πάντοτε θα υπάρχει ανάγκη ευαγγελισμού. Κάθε φορά που ένας άνθρωπος γεννιέται σ’ αυτή τη γη, αυτός ο άνθρωπος έχει ανάγκη να του αναγγελθεί μια καλή είδηση. Είναι η καλή είδηση του Ευαγγελίου, η οποία θα του αναγγέλλει πως δεν γεννήθηκε κατά τύχη, πως κάποιος από πάντοτε τον θέλησε, πως παρά την διαφορετικότητά του είναι μοναδικός και ότι πρέπει να γίνει ο εαυτός του προκειμένου να είναι ευτυχισμένος.

Είναι το Ευαγγέλιο εκείνη η καλή είδηση που πρέπει να αναγγελθεί σε όσους ήδη το έχουν ακούσει αλλά το έχουν ξεχάσει. Σε εκείνους που καταπιέζονται από τον πόνο και την κούραση της ζωής και δεν βλέπουν πια τίποτα μπροστά τους. Είναι το Ευαγγέλιο που πρέπει να αναγγελθεί σε όσους νομίζουν ότι δεν έχουν ανάγκη τίποτα και κανέναν και που ενώ είναι χορτάτοι βιώνουν όμως μέσα τους το κενό, δεν βρίσκουν κάποιο νόημα στη ζωή τους.

Όπως ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος ήταν απόστολοι των σλαβικών λαών, και σήμερα είναι και προστάτες της Ευρώπης, έτσι και εμείς πρέπει πάντα να αναρωτιόμαστε πώς μπορούμε σήμερα να συνεχίσουμε το τεράστιο έργο του ευαγγελισμού, αλλά χωρίς να χάσουμε ποτέ τον ρεαλισμό μας: «Σας στέλνω σαν αρνιά ανάμεσα σε λύκους. Μη κρατάτε μαζί σας χρήματα, μήτε σακίδιο, μήτε σανδάλια και να μην χαιρετήστε κανένα στο δρόμο σας. Και σε όποιο σπίτι μπείτε, πρώτα να λέτε: `Ειρήνη σ’ αυτό το σπίτι».

Σε σχέση με τον κόσμο θα παραμένουμε πάντοτε «σαν πρόβατα ανάμεσα σε λύκους» και δεν θα εμπιστευόμαστε ποτέ τα μέσα που ο κόσμος συνήθως θεωρεί αποτελεσματικά (χρήματα, εξουσία, κοινωνική θέση, ιδεολογίες). Η δύναμή μας βρίσκεται σε Εκείνον που μας στέλνει. Είναι Εκείνος που όχι μόνο μας καλεί και μας στέλνει, αλλά κάνει επίσης δυνατό το έργο του ευαγγελισμού του κόσμου.

Και είναι ωραίο να σκεφτούμε πως αν θα έπρεπε να συμπεριλάβουμε σε μια και μόνο μικρή φράση τι σημαίνει «αναγγέλλω», θα έπρεπε να θυμόμαστε αυτά τα λόγια του Ιησού: “Πείτε στους ανθρώπους που υποφέρουν: δεν είστε μόνοι!”

Στοχασμός: don Luigi Maria Epicoco

 

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗΣΟΥ…

Κύριε,

σου ζητώ το δώρο της ελευθερίας του πνεύματος

για να μπορώ να διακρίνω

την παρουσία σου στη ζωή μου

και να βαδίζω  με περισσότερη δέσμευση

στην οδό του Ευαγγελίου σου,

και να μεταστραφώ!…

 

(πηγή: episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΣΗΦ ΤΟΥ ΜΝΗΣΤΟΡΟΣ Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου