Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 33ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

17 Νοεμβρίου 2022

                                     
Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (19,41-44)

Τον καιρό εκείνο, ‘όταν πλησίασε ο Ιησούς και είδε την πόλη, έκλαψε γι’αυτήν και είπε: “Αν γνώριζες κι εσύ σήμερα, αυτά που είναι για την ειρήνη σου! Αλλά τώρα έχουν κρυφτεί απ’τα μάτια σου.

Γιατί θα έλθουν για σένα μέρες που οι εχθροί σου θα στήσουν χαρακώματα και θα σε περικυκλώσουν και θα σε πολιορκήσουν από παντού. Θα σε κατεδαφίσουν και θα αφανίσουν τα παιδιά σου μέσα σου και δε θα σου αφήσουν πέτρα πάνω σε πέτρα. Κι αυτό γιατί δεν αναγνώρισες τον καιρό της επίσκεψής σου”.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ (don Pino Terranova)

Ο Ιησούς δακρύζει σήμερα. δακρύζει γι ‘αυτή τη γενιά, άπιστη και αρνητική, που εγκατέλειψε, τον αληθινό Θεό για να ακολουθήσει άλλους θεούς παγανιστές. Δακρύζει γι’αυτή την κοινωνία περήφανη για τα αποτελέσματα που έχει πετύχει, για την ευημερία που απολαμβάνει, η οποία βγάζει τους σταυρούς από τους τοίχους και αρνείται τον Θεό στις επιλογές της κάθε μέρας. Δακρύζει  και για την εκκλησία, συχνά άπιστη, που στρέφεται περισσότερο στην αναζήτηση των τιμών του κόσμου από εκείνες του Ουρανού. Δακρύζει επίσης για μένα και για σένα, αγαπητέ αδελφέ και αδελφή, που αργούμε να μεταστραφούμε, και πέφτουμε σε συμβιβασμούς, και εξακολουθούμε να ζούμε μια “χλιαρή” πίστη. Τι μέλλον μπορεί να υπάρχει για εμάς και για τις νέες γενιές εάν οικοδομήσουμε έναν κόσμο χωρίς Θεό; Ένα μέλλον χωρίς μέλλον. Τα υλικά ερείπια θα ενωθούν με τα πνευματικά, διότι το ένα θα είναι συνέπεια των άλλων. Είναι μια πικρή κραυγή αυτή του Ιησού. Είναι μια κραυγή αγάπης. Επειδή δεν καταλάβαμε το πέρασμα του Κυρίου στη ζωή μας, δεν καταλάβαμε με ποια μεγάλη Αγάπη αγαπηθήκαμε, δεν καταλάβαμε την προστασία που γευόμαστε, καθώς και για πόσα πράγματα πρέπει να Του είμαστε ευγνώμονες. Όλο το καλό που έχουμε, προέρχεται από Εκείνον, το αναγνωρίζουμε; Αλλά αν εμείς σήμερα αισθανόμαστε αγάπη για τον Κύριο, ας μην τον αφήσουμε μόνο του σε αυτή τη θλίψη. Ας τον κάνουμε να νιώσει την αγάπη μας, παρά την ατέλεια μας. Ας δείξουμε ότι καταλάβαμε, και ότι θα προσπαθήσουμε σοβαρά για να αλλάξουμε τα πράγματα. Σκέφτομαι πολλούς γονείς που καταλαβαίνουν πολύ καλά αυτό το δάκρυ, αυτό το πόνο. Βλέποντας τα παιδιά που βαδίζουν σε λάθος δρόμους, που δεν αναγνωρίζουν το καλό. “Αν είχαν καταλάβει”, λέμε, “πόσα βάσανα θα είχαν αποφευχθεί”. Ας προσευχηθούμε λοιπόν. Ενωμένοι στην προσευχή, προσευχόμαστε για μας, για τα παιδιά μας, για τις οικογένειές μας. Ας προσευχηθούμε γι ‘αυτή τη γενιά, για την κοινωνία, την εκκλησία, τον κόσμο. Ακόμη και αν ως αποτέλεσμα της προσευχής μας, θα έχουμε καταφέρει να μεταστρέψουμε ένα μόνο άτομο ή να σώσουμε μια ψυχή, θα έχουμε στεγνώσει ένα δάκρυ από το πρόσωπο του Ιησού. Ακόμη κι αν καταφέρναμε να σκουπίσουμε ένα μόνο δάκρυ από το πρόσωπο του Ιησού ή αν είχαμε επιτύχει έστω και λίγο να καταπραΰνουμε τον πόνο που αισθάνεται σήμερα στην Καρδιά Του, θα δίναμε στον κόσμο μια ευκαιρία. Τότε η ζωή μας δεν θα ήταν μάταιη, θα είχε νόημα, και θα άξιζε ο κόπος να την ζήσουμε στην πληρότητά της. Ας είναι ευλογημένος ο Ιησούς, η αγάπη μας.

 

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κύριε, πόσες φορές με πλησίασες για να καταπραΰνεις τον πόνο μου! Πόσες φορές ήρθες κοντά μου για να με αγκαλιάσεις! Ήρθες τόσες πολλές φορές για να με παρηγορήσεις κι έχω χάσει το μέτρημα. Εγώ όμως δεν άνοιξα την καρδιά μου σε Σένα. Απομακρύνθηκα από κοντά Σου. Την ψυχή μου την κλείδωσα βαθιά μέσα μου. Το πνεύμα μου δεν άκουσε τα καλέσματα Σου διότι έκλεισα τα αυτιά μου στον λόγο Σου. Όλα αυτά τα έκανα επειδή ήμουνα ξεροκέφαλος και δεν ήθελα να κάνω το θέλημα Σου. Συγχώρησε με, Κύριε, για όλες αυτές τις αμαρτίες μου. Μην αφήσεις τα λάθη μου να με περικυκλώσουν και να με αφανίσουν. Δώσε μου την χάρη Σου ώστε να σου ανοιχτώ ξανά. Ενδυνάμωσε την πίστη μου προς Εσένα. Από τώρα και στο εξής κάνε με να δίνω την παραμικρή σημασία σε κάθε Σου επίσκεψη.

 

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

 

 

(πηγή: episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 3 Δεκεμβρίου 2022                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου