Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας


ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 33ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

16 Νοεμβρίου 2022

                                     
Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο (19,11-28)

Τον καιρό εκείνο, ο Ιησούς πρόσθεσε μια παραβολή, επειδή βρισκόταν κοντά στην Ιερουσαλήμ και διότι αυτοί νόμιζαν ότι η βασιλεία του Θεού επρόκειτο να φανερωθεί αμέσως.

Τους είπε, λοιπόν: “‘Ενας ευγενής πήγε σε μια μακρινή χώρα για να πάρει ένα βασιλικό τίτλο και να επιστρέψει.

Κάλεσε τότε δέκα δούλους του, τους έδωσε δέκα χρυσά νομίσματα και τους είπε: `Εμπορευθείτε μ’ αυτά έως ότου έλθω’.

Οι συμπολίτες του όμως τον μισούσαν κι έστειλαν μετά απ’αυτόν μια αντιπροσωπεία για να πει: `δεν θέλουμε αυτός να γίνει βασιλιάς μας’.

‘Οταν επέστρεψε, αφού πήρε το βασιλικό τίτλο, είπε να του φωνάξουν τους δούλους στους οποίους είχε δώσει τα χρήματα, για να μάθει πως τα εμπορεύθηκαν.

Πήγε τότε ο πρώτος και είπε: `κύριε, το νόμισμά σου επέφερε άλλα δέκα’. Του είπε τότε ο κύριός του: `εύγε, καλέ δούλε! Επειδή φάνηκες πιστός στα λίγα, να έχεις εξουσία πάνω σε δέκα πόλεις’.

Πήγε κι ο δεύτερος και είπε: `το νόμισμά σου, κύριε, απέδωσε άλλα πέντε’. Είπε ο κύριος και σ’αυτόν: `Πάρε κι εσύ εξουσία πάνω σε πέντε πόλεις’.

Πήγε και κάποιος άλλος και του είπε: `κύριε, πάρε το νόμισμά σου, που το είχα κρυμμένο σ’ένα μαντήλι. Διότι σε φοβόμουν επειδή είσαι αυστηρός άνθρωπος, που παίρνεις ό,τι δεν κατέθεσες και θερίζεις ό,τι δεν έσπειρες’.

Λέει τότε ο κύριος και σ’αυτόν: `πονηρέ δούλε, θα σε κρίνω απ’τα ίδια σου τα λόγια: γνώριζες ότι είμαι αυστηρός, ότι παίρνω ό,τι δεν κατέθεσα και ότι θερίζω αυτό που δεν έσπειρα; Γιατί τότε δεν κατέθεσες τα χρήματά μου στην τράπεζα; Κι εγώ όταν ερχόμουν θα τα εισέπρατα με τον τόκο’.

Είπε τότε στους παραβρισκόμενους: `πάρτε το χρυσό νόμιασμα απ’αυτόν και δώστε το σ’αυτόν που έχει τα δέκα’.

Κι όταν του είπαν: `κύριε, έχει δέκα’, τους απάντησε: `σας λέω ότι σε όποιον έχει θα το δοθεί κι άλλο, ενώ από εκείνον που δεν έχει και αυτό που έχει θα του το πάρουν’. ‘Οσο για τους εχθρούς μου εκείνους που δεν ήθελαν να γίνω βασιλιάς τους, φέρτε τους εδώ και σφάξτε τους μπροστά μου'”.

Όταν ο Ιησούς τα είπε αυτά, προχώρησε μπροστά από τους άλλους, ανεβαίνοντας στην Ιερουσαλήμ.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ (don Pino Terranova)

Έχουμε πάρει ποτέ στα σοβαρά ότι από τη στιγμή του Βαπτίσματος μας έχουμε λάβει δώρα; Δώρα που πρέπει να κάνουμε να καρποφορήσουν, κατά την περίοδο της ζωής μας, για το καλό το δικό μας και των άλλων. Για να δοθεί δόξα στον Θεό. Είναι ένα σημείο μεγάλης εμπιστοσύνης από μέρους Του όλα αυτά. Ο καθένας μας αυτά τα δώρα τα έχει λάβει. Αυθεντικά χρυσά νομίσματα, για να τα χρησιμοποιήσουμε στη γη, για τη Βασιλεία των Ουρανών, ποιος για να κάνει ένα πράγμα, ποιος για να κάνει κάτι άλλο. Αλλά σε κάθε περίπτωση, το μεγαλύτερο δώρο που έχουμε λάβει, το πιο πολύτιμο νόμισμα είναι το να είμαστε παιδιά του Θεού. Να είμαστε η οικογένειά Του. Να τον έχουμε ως Βασιλιά. Γιατί Εκείνος, πραγματικά, μας φροντίζει. Το ότι είμαστε παιδία Του, και να τον έχουμε ως βασιλιά, είναι πράγματι το πιο βασικό νόμισμα, γιατί είναι αυτό που κάνει να καρποφορήσουν όλα τα άλλα. Δυστυχώς, συχνά αυτό το νόμισμα το τοποθετούμε σε ένα μαντήλι και το αφήνουμε εκεί, χωρίς να το πολλαπλασιάζουμε, για όλη τη διάρκεια της ζωής μας, για να το επιστρέψουμε, όπως είναι μια μέρα στον Κύριό μας. Βάζω αυτό το νόμισμα στο μαντήλι ισοδυναμεί με το να βάλω το Θεό στο “μαντήλι”. Αλλά η σημερινή παραβολή είναι μια ιδιαίτερη παραβολή. Μας αποκαλύπτει ότι ο Θεός μας, σίγουρα είναι ευσπλαχνικός είναι γενναιόδωρος, αλλά είναι επίσης και ένας απαιτητικός Θεός. “Σε όσους έχουν, θα δοθεί, αλλά σε εκείνους που δεν έχουν θα τους αφαιρεθεί και αυτό που έχουν”. Αγαπητοί αδελφοί, ο Θεός δεν δέχεται να τυλιχτεί σε ένα μαντήλι. Φυσικά, στο επιτρέπει. Δεν επιβάλει σε κανέναν να τον αγαπά και να έχει μια σχέση μαζί Του. Αλλά στο τέλος, όταν ο “βασιλιάς επιστρέφει”, οι λογαριασμοί θα γίνουν. Τα κέρματα πρέπει να έχουν αποφέρει κάτι, πρέπει να έχουν αυξήσει τον πλούτο του Βασιλείου. Ας αναρωτηθούμε, λοιπόν, γι’ αυτά τα κέρματα, τι τα κάναμε; Ας ψάξουμε στις τσέπες της ζωής μας. Ας δούμε πως απαντήσαμε στα δώρα του Θεού. Ας δούμε τη σχέση μας μαζί Του. Και αν κατά τύχη. όλα αυτά, τα βάλαμε σε ένα “μαντήλι”, και το βάλαμε στη σοφίτα ή στο κελάρι, ας το βγάλουμε έξω. Έχουμε ακόμη χρόνο, όσο βρισκόμαστε σ ‘αυτή τη γη, για να πολλαπλασιάσουμε αυτά τα μεγάλα δώρα. “Αργά σ΄ αγάπησα”, είπε ο Άγιος Αυγουστίνος. Όμως, τελικά κατάφερε να γίνει άγιος, παρά του ότι είχε καθυστερήσει. Ας είναι ευλογημένος ο Θεός, το πολύτιμο δώρο μας.

 

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κύριε, ενώ μου έχεις χαρίσει πολλές ευκαιρίες και χάρες, εγώ δεν τις αξιοποίησα όπως έπρεπε. Ό,τι μου έδωσες τα χρησιμοποίησα για δικό μου λογαριασμό επειδή ήθελα να φαίνομαι στους άλλους. Άλλες φορές φοβόμουνα το τι μπορεί να μου ζητήσεις από εμένα, κι εγώ δεν δέχτηκα τις χάρες Σου. Δεν εργάστηκα αρκετά για Σένα, Κύριε, ούτε αφιέρωσα τον χρόνο που έπρεπε στην σχέση μας. Ντρέπομαι πολύ για την συμπεριφορά μου. Λυπάμαι που έχασα τόσο χρόνο για να καταλάβω τα λάθη μου επειδή δίχως Εσένα η ζωή μου είναι άδεια. Συγχώρεσε με Κύριε για όλες εκείνες τις φορές που δεν σε ακολούθησα, δεν έκανα το θέλημα Σου, δεν άκουσα τις συμβουλές Σου. Πραγματικά μετανοώ με όλη μου την καρδιά, με όλη μου την ψυχή, με όλη μου την δύναμη. Από τώρα και στο εξής θ’ αξιοποιήσω ότι μικρό ψίχουλο μου δώσεις για να καρποφορήσει. Μάθε με να εκμεταλλεύομαι την κάθε ευκαιρία που μου δίνεις ώστε να σε δοξάζω, να σε υπηρετώ παντού και πάντοτε.

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

 

 

(πηγή: episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 6 Δεκεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου