Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 33ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

15 Νοεμβρίου 2022

                                     
Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (19,1-10)

Τον καιρό εκείνο, ο Ιησούς μπήκε στην Ιεριχώ και περνούσε μέσα απ’την πόλη. Εκεί ήταν ένας που ονομαζόταν Ζακχαίος και ήταν αρχιτελώνης και πλούσιος. Αυτός ζητούσε να δει τον Ιησού ποιός είναι και δεν μπορούσε εξαιτίας του πλήθους, επειδή ήταν μικρός στο ανάστημα. ‘Ετρεξε, τότε, μπροστά και ανέβηκε σε μια συκομουριά για να μπορέσει να τον δει, επειδή επρόκειτο ο Ιησούς να περάσει από εκεί.

‘Οταν ο Ιησούς έφθασε επιτόπου, κοίταξε προς τα πάνω και του είπε: “Ζακχαίε, κατέβα γρήγορα, διότι σήμερα εγώ πρέπει να μείνω στο σπίτι σου”. Εκείνος κατέβηκε γρήγορα και τον υποδέχθηκε με χαρά. ‘Οσοι το είδαν, όλοι μουρμούριζαν λέγοντας: “Πήγε να μείνει στο σπίτι ενός αμαρτωλού”.

Αλλά ο Ζακχαίος στάθηκε και είπε στον Κύριο: “Κύριε, δίνω τα μισά απ’τα υπάρχοντά μου στους φτωχούς και αν κάποιον εξαπάτησα, θα του το αποδώσω τετραπλάσιο”.

Τότε ο Ιησούς του είπε: “Σήμερα ήλθε η σωτηρία σ’αυτό το σπίτι, διότι κι αυτός ο άνθρωπος είναι γιος του Αβραάμ. Πράγματι, ο Υιός του ανθρώπου ήλθε να αναζητήσει και να σώσει αυτούς που έχουν χαθεί”.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ  (don Pino Terranova)

Εδώ βλέπουμε να επαναλαμβάνεται η σκηνή του χθεσινού Ευαγγελίου. Και πάλι ο Ιησούς βαδίζει, και πάλι το πλήθος τον αναγγέλλει, και πάλι ένας «τυφλός» στο δρόμο του, αν και αυτός ο τυφλός είναι τυφλός στα μάτια της ψυχής, όχι στα μάτια του σώματος. Το σημερινό Ευαγγέλιο μας παρουσιάζει ένα παιχνίδι ανάμεσα στο βλέμμα του Ζακχαίου και εκείνο του Ιησού. Ο Ζακχαίος θέλει να δει τον Ιησού και για να το πετύχει αυτό αποφασίζει να ανεβεί σε ένα δέντρο. Αγωνίζεται να γίνει “ψηλός”, γιατί δεν αντέχει άλλο το “μικρό ανάστημα” του με το οποίο συνεχίζει τη ζωή του. Τελικά είναι ο Ιησούς που, κοιτάζοντας ψηλά, τον βλέπει πρώτος, και με το βλέμμα Του τον πείθει, ότι η ζωή είναι κάτι άλλο, ότι δεν υπάρχει μόνο το να αποκτώ να κατέχω, υπάρχει κάτι περισσότερο. Επειδή το βλέμμα Του δεν είναι το δικό μας βλέμμα. Ο Ζακχαίος σήμερα μας αντιπροσωπεύει όλους. Όλοι έχουμε ανάγκη να μας δουν σε βάθος, γι’ αυτό που πραγματικά είμαστε μέσα μας. Να μας καταλάβουν, χωρίς να χρειάζεται πάντα να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας. Έχουμε ανάγκη να παρηγορηθούμε. Να μας αναγνωρίσουν. Να νιώσουμε αγαπητοί,  και όχι να μας κρίνουν. Έχουμε ανάγκη να μας κοιτάξουν, και να μας κοιτάξουν, με ένα βλέμμα διαφορετικό από αυτό που συνήθως αισθανόμαστε πως μας κοιτάζουν. Και το βλέμμα του Ιησού είναι διαφορετικό από όλα τα άλλα. Είναι ένα βλέμμα που ξεπερνά την εμφάνιση. Και είναι τόσο διαφορετικό από το δικό μας, που συχνά είναι βλέμμα επάρκειας, αδιαφορίας, γεμάτο κρίση. Και σήμερα ο Ιησούς περνά. Περνά, και μας βρίσκει και πάλι κατά μήκος του δρόμου. Μας κοιτάζει, μας καλεί με το όνομα μας, μας προσκαλεί στο “σπίτι μας” στην καρδιά μας. Σε εκείνο τον τόπο, όπου ίσως κανείς, ίσως ούτε καν εμείς, δεν μας επιτρέπουμε να φτάσουμε.

Ναι, Ιησού, έλα. Έλα σήμερα στις καρδιές μας, γιατί έχουμε ανάγκη Εσένα. Έλα και μείνε μαζί μας. Μείνε. Και ερχόμενος, φέρε μας ως δώρο την ικανότητα να έχουμε “ένα βλέμμα όπως το δικό σου”. Ένα βλέμμα που βλέπει, στους άλλους, αλλά και σε μας, “ένα παιδί του Αβραάμ”  να αγαπάμε, εκεί όπου εμείς βλέπουμε το μόνο που βλέπουμε είναι έναν αμαρτωλό που πρέπει να καταδικαστεί. Ας είναι ευλογημένος ο Ιησούς, βλέμμα της Αγάπης του Θεού.

 

 

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Πόσο θα ήθελα Κύριε να τρέξω κοντά Σου όπως ο Ζακχαίος! Εκείνος αν και όλοι τον κατηγορούσαν, τον αντιπαθούσαν, τον μισούσαν, είχε το θάρρος χωρίς να κρατήσει κακία σε κανέναν να έρθει να σε δει. Εσύ τον δέχτηκες με ανοιχτή αγκαλιά μπροστά σε όλους γιατί ήξερες ότι ήθελε να σε γνωρίσει από κοντά. Κι εγώ Κύριε θέλω να σε γνωρίσω ακόμη περισσότερο, τόσο που η καρδιά μου να γεμίζει από την παρουσία Σου, η ψυχή μου να φωτίζεται από τον φωτεινό λόγο Σου, το πνεύμα μου να λαχταρά την σοφία Σου. Σου υπόσχομαι Κύριε ν’ αλλάξω την ζωή μου. Θα προσπαθώ μέρα νύχτα να ζω σύμφωνα με την δικαιοσύνη Σου, με την αλήθεια Σου, με την χαρά Σου. Επιθυμώ πολύ να συμμετέχω κι εγώ στο σωτήριο έργο Σου. Γι’ αυτό κάνε με μέσω της χάρης Σου έναν ένθερμο μαθητή Σου που θ’ αναζητά να φέρει την ειρήνη Σου σε όλους. Αξίωσε με ν’ αναγγείλω μέσω του λόγου Σου την χαρά του Θεού.

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

 

 

 

Πηγή: episkopisyrou.gr

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου