Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 33ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

14 Νοεμβρίου 2022

                                     
Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (18,35-42)

Τον καιρό εκείνο, ο Ιησούς με τους μαθητές του, πλησίαζαν στην Ιεριχώ συνάντησαν ένα τυφλό που καθόταν κοντά στο δρόμο, και ζητιάνευε. ‘Οταν άκουσε τον κόσμο να περνά, ζήτησε να μάθει τι συνέβαινε. Του είπαν τότε ότι περνά ο Ιησούς ο Ναζωραίος.

Τότε εκείνος φώναξε λέγοντας: “Ιησού, Υιέ του Δαβίδ, ελέησέ με!”. Αυτοί που πήγαιναν μπροστά τον μάλωναν για να σωπάσει, αλλά εκείνος φώναζε ακόμα πιο πολύ: “Υιέ του Δαβίδ, ελέησέ με!”.

Στάθηκε τότε ο Ιησούς και διέταξε να τον φέρουν κοντά του.

‘Οταν πλησίασε, τον ρώτησε: “Τι θέλεις να κάμω για σένα;”.

Κι ο τυφλός του είπε: “Κύριε, θέλω να αναβλέψω!”.

Τότε ο Ιησούς του είπε: “Ανάβλεψε! Η πίστη σου σ’ έσωσε”.

Κι ευθύς βρήκε το φως του και τον ακολούθησε δοξάζοντας το Θεό. Κι όλος ο λαός, όταν το είδε, δοξολόγησε το Θεό.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ  don Pino Terranova

Έτσι δεν συμπεριφέρομαι και εγώ; Συχνά συμπεριφέρομαι με τον Ιησού ακριβώς σαν ένας ζητιάνος, που κάθεται στην άκρη του δρόμου και, κλαψουρίζοντας φωνάζω: “Ιησού, γιε του Δαβίδ, ελέησε με “. Επειδή είμαι κουρασμένος. Επειδή πρέπει να αντιμετωπίσω μια ακόμη ημέρα στη δουλειά με ανθρώπους που δεν μου αρέσουν. Επειδή υπάρχει εκείνη η πληγή που δεν θεραπεύετε. Επειδή ήθελα να κάνω το καλό, και έκανα το κακό …. Και κάπως έτσι συνεχίζει η λίστα με τα παράπονα, και με το βλέμμα σταθερό στα αρνητικά πράγματα σε τέτοιο βαθμό ώστε να είμαι “τυφλός”, να τα βλέπω όλα μαύρα, να βλέπω μόνο το “μαύρο”. Αλλά σήμερα η Εκκλησία, σε όλους, αναγγέλλει με δύναμη: «Περνάει ο Ιησούς, ο Ναζωραίος». Και η ενέργεια επιστρέφει. Τα προβλήματά μου, οι αδυναμίες μου και όλα τα πράγματα που κάνουν τη ζωή μου βαριά δεν θα έχουν τον τελευταίο λόγο. Αυτά δεν είναι το πιο σημαντικό μέρος από μένα. Μπορούν να με δοκιμάσουν σκληρά, αλλά δεν θα κερδίσουν. Διότι σήμερα και πάλι, όπως και πάντοτε, από το σταυροδρόμι της ζωής μου, περνά ο Ιησούς ο Ναζωραίος, και μαζί Του θα καταφέρω να ξεπεράσω τα πάντα. Όχι μόνο με σηκώνει, αλλά ανακτώ και την όραση. Η οποία τώρα ξεκινά να βλέπει τα πολλά που έχω. Τις πολλές χάρες που έχω λάβει. Το καλό έφτασε και μέσα από πολλές καταστάσεις που φαινόντουσαν μόνο αρνητικές. Σε ευχαριστώ, Κύριε Ιησού, που ποτέ δεν μας αφήνεις μόνους. Αλλά πάντοτε περνάς, και μας ξαναβάζεις να βαδίσουμε σε ένα καλό δρόμο που Εσύ έχεις χαράξει για μας. Και για σένα σήμερα, αδελφέ μου / αδελφή μου που πνίγεσαι από τις δοκιμές της ζωής υπάρχει αυτή η αγγελία. Και για σένα περνά Εκείνος. Για να γνωρίζεις ότι δεν είσαι μόνος και ότι μπορείς να τα καταφέρεις. Και για τον κόσμο περνάει. Ώστε και ο κόσμος να ξαναβρεί την όραση του, την ελπίδα, τη δύναμη, να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια και ότι άσχημο καθημερινά ακούμε. “Περνά ο Ιησούς ο Ναζωραίος, κόσμε. Δεν έχει σημασία σε τι κατάσταση βρίσκεσαι, φτωχός, ζητιάνος, τυφλός … Μαζί Του, αν το θέλεις, μπορείς και εσύ να τα καταφέρεις.  Ας είναι ευλογημένος ο Ιησούς, η δύναμη του Θεού στη ζωή μας.

 

 

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Προσευχή της ημέρας. Κύριε, είμαι τυφλός στην καρδιά μου! Δεν ξέρω τι γίνεται γύρω μου. Η ζωή μου είναι ένα χάος. Πουθενά δεν υπάρχει φως επειδή έχω χάσει την πίστη μου. Το σκοτάδι με έχει περικλείσει και προχωρώ στα τυφλά. Νιώθω ευάλωτος, αδύναμος, ανήμπορος. Η κάθε μέρα με κουράζει. Αισθάνομαι ότι η ζωή μου είναι ανώφελη. Μέχρι πότε θα με αφήσεις σε αυτήν την κατάσταση, Κύριε; Έως πότε θα ταλαιπωρούμαι με αυτόν τον τρόπο; Έλα πάλι, Ιησού Χριστέ, ν ’ανάψεις την καρδιά μου με το σωτήριο φως Σου. Σπλαχνίσου με και θεράπευσε την κατάντια μου. Απομάκρυνε αυτό το σκοτάδι από εμένα. Δώσε μου μια πίστη όπως εκείνη του τυφλού Βαρτιμαίου που σώζει. Και κάνε με να σε δοξάζω όπως πριν με αγνή ψυχή κάνοντας το θέλημα Σου, μέχρι ν ’αφήσω την τελευταία μου πνοή εδώ πάνω στην γη.

 

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

 

 

 

 

 

(πηγή:episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου