Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  2022

ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΣΤΟ ΛΑΤΕΡΑΝΟ

                                            
Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο  (2,13-22)

Πλησίαζε το Πάσχα των Ιουδαίων κι ο Ιησούς ανέβηκε στα Ιεροσόλυμα. Και βρήκε στο ναό τους εμπόρους που πουλούσαν βόδια και πρόβατα και περιστέρια, βρήκε και τους χρηματιστές να κάθονται. Αφού έκαμε ένα μαστίγιο από σχοινιά, τους έβγαλε όλους απ’το ναό και τα πρόβατα και τα βόδια και σκόρπισε τα χρήματα, ανέτρεψε τα τραπέζια, και σ’ αυτούς που πουλούσαν τα περιστέρια είπε: “Σηκώστε τα όλα αυτά απ’εδώ! Μην κάνετε μαγαζί τον οίκο του Πατέρα μου”. Θυμήθηκαν οι μαθητές του ότι λένε οι Γραφές: “Ο ζήλος για τον οίκο σου, με κατέφαγε”. Του αποκρίθηκαν τότε οι Ιουδαίοι και του είπαν: “Ποιο σημείο μας δείχνεις για να κάνεις όλα αυτά;” Απάντησε ο Ιησούς και τους είπε: “Γκρεμίστε αυτό το ναό και σε τρεις μέρες θα τον ξαναστήσω”. Τους είπαν τότε οι Ιουδαίοι: “Σε σαράντα έξι χρόνια κτίσθηκε αυτός ο ναός κι εσύ θα τον ξαναστήσεις μέσα σε τρεις μέρες;” Εκείνος, όμως, μιλούσε για το ναό του σώματός του. Όταν, λοιπόν, αναστήθηκε απ’τους νεκρούς, θυμήθηκαν οι μαθητές του ότι το είχε πει αυτό και πίστεψαν στη Γραφή και στο λόγο που είπε ο Ιησούς.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ  don Luigi Maria Epicoco

Όταν σκεφτόμαστε τον Ιησού, τον φανταζόμαστε πάντα πολύ ειρηνικό, χαμογελαστό, φιλόξενο, πρόθυμο να δώσει φιλιά και αγκαλιές σε όλους και να πει γλυκά λόγια. Εκείνος εμφανίζεται στο Ευαγγέλιο ως μια εξαιρετικά ήπια, ταπεινή προσωπικότητα, αλλά ταυτόχρονα, δυνατή, αποφασιστική, ποτέ διπρόσωπη.

Το επεισόδιο όμως που μας διηγείται το σημερινό Ευαγγέλιο μας ξαφνιάζει. Η εκδίωξη των εμπόρων από το ναό δεν αποτελεί εξαίρεση αλλά μια πράξη απόλυτα σύμφωνη με την ιδιοσυγκρασία του. Η δυνατή αυτή πράξη του δεν είναι πράξη βίας εναντίον ανθρώπων αλλά εναντίον μιας νοοτροπίας, και για να το καταλάβουμε αυτό αρκεί να σταθούμε στα ρήματα που χρησιμοποιούνται ώστε  να κατανοήσουμε τη σημασία της: έδιωξε, σκόρπισε, ανέτρεψε.

«Έβγαλε» είναι το ρήμα που απελευθερώνει όσους καταλαμβάνουν παράνομα χώρο. Σε αυτή την περίπτωση είναι ο χώρος του ναού, ο χώρος του Θεού που δεν μπορεί να γεμίσει με εκείνους που πουλάνε και εκείνους που αγοράζουν, αλλά θα πρέπει να γεμίσουν καλύτερα με εκείνους που μιλούν και εκείνους που ακούν. Η προσευχή δεν είναι μέρος για εμπόριο αλλά για ακρόαση και λήψη αποφάσεων.

«Σκορπίζω» είναι το ρήμα που αμφισβητεί τη σειρά όσων έχουν κάνει τους υπολογισμούς τους και νομίζουν ότι με αυτούς μπορούν θα χειραγωγήσουν τον Θεό και τον πλησίον τους. Ο Ιησούς σκορπά τα νομίσματα που πιθανώς τα στοίβαζαν, τα μετρούσαν και τα μάζευαν και ήταν η πιο ξεκάθαρη εικόνα αυτού του υπολογισμού και της ιδέας ότι όλα έχουν ένα τίμημα, όταν αντίθετα η Αγάπη δεν είναι ούτε υπολογίσιμη ούτε προς πώληση.

Το ρήμα «ανατρέπω» είναι το ρήμα της μεταστροφής, γιατί αυτή συνίσταται στην ανατροπή μιας νοοτροπίας. Σημαίνει μαθαίνω να βλέπω τα πράγματα από μια διαφορετική, αντίθετη, αντίστροφη οπτική γωνία.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν πώς αυτή η φαινομενική βία του Ιησού δεν είναι βία αλλά ζήλος. Είναι ο ίδιος ζήλος που εμψυχώνει και συναρπάζει έναν άνθρωπο όταν μπροστά στη δυστυχισμένη ζωή όσων αγαπά δεν μπορεί να μείνει ήρεμος, αλλά κάνει ότι είναι δυνατόν σε μια προσπάθεια να ξυπνήσει με αυτό τον θόρυβο αυτό που  τώρα φαίνεται να κοιμάται επικίνδυνα.

 

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κύριε, διέλυσε με το φως Σου αυτό το σκοτάδι του κόσμου, που είναι γεμάτος από ζήλεια, μίσος, φόβο, κακία, ανωμαλία, διαστροφή, ψέμα, υποκρισία, εγωισμό, φιλαυτία, φιλαργυρία, καταστροφή. Σήμερα όλα αγοράζονται, όλα πουλιούνται. Σε όλες τις σχέσεις έχουν μάθει να δίνουν και να παίρνουν. Τίποτα δεν κάνουν αν δεν κερδίσουν κάτι. Ό,τι δώρο έχεις δώσει, ό,τι χάρες έχεις χαρίσει όλα τα θεωρούν δικά τους. Έτσι με την αχαριστία τους, με την απληστία τους βγάζουν δηλητήριο μαύρο σαν πίσσα που αμαυρώνουν, δηλητηριάζουν την καρδιά Σου, Ιησού Χριστέ. Βγάλε ξανά, Κύριε, το μαστίγιο της δικαιοσύνης Σου όπως έκανες στον ναό. Χτύπα το κακό στη ρίζα του για να μεταστραφούν όλοι όσοι έχουν φύγει μακριά Σου. Κάνε να καταλάβει αυτός ο κόσμος ότι άλλος δρόμος δεν υπάρχει από τον δικό Σου, ούτε άλλη σωτηρία

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

 

(πηγή: episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ποιμαντική επιστολή Ιεραρχίας

                  ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Αρ. Πρωτ.: 5606/2024      Σύρος, 23 Φεβρουαρίου 2024 Προς τους πιστούς της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα Αδελφοί μας και

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 24 Φεβρουαρίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου