Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 5ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

25 Μαΐου 2022

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο (15, 1-8)

Τον καιρό εκείνο είπε ο Ιησούς στους μαθητές του: «Εγώ είμαι το αληθινό αμπέλι και ο Πατέρας μου είναι ο γεωργός. Κάθε κλήμα πάνω μου που δεν κάνει καρπό, το κόβει. Ενώ κάθε κλήμα που κάνει καρπό το καθαρίζει, ώστε να καρποφορήσει περισσότερο. Ήδη εσείς είσθε καθαροί, εξαιτίας του λόγου που σας είπα. Μείνετε ενωμένοι μαζί μου κι εγώ θα μείνω ενωμένος μαζί σας. Όπως το κλήμα δε μπορεί να καρποφορήσει αφ’ εαυτού του αν δε μένει ενωμένο με το αμπέλι, έτσι ούτε κι εσείς, αν δε μείνετε ενωμένοι μαζί μου.

Εγώ είμαι το αμπέλι, εσείς τα κλήματα. Αυτός που μένει ενωμένος μαζί μου κι εγώ μαζί του, αυτός παράγει πολύ καρπό, διότι χωρίς εμένα δε μπορείτε να κάμετε τίποτα. Αν κάποιος δε μένει ενωμένος μαζί μου, πετάχτηκε έξω όπως το κλήμα και ξεράθηκε. Αυτά τα κλήματα τα μαζεύουν, τα ρίχνουν στη φωτιά και καίγονται.

Αν μείνετε ενωμένοι μαζί μου και τα λόγια μου παραμείνουν μέσα σας, ό,τι κι αν θελήσετε ζητείστε το και θα σας γίνει. Μ’ αυτό δοξάστηκε ο Πατέρας μου: όταν κάνετε άφθονο καρπό και γίνετε μαθητές μου.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Τι όμορφη αυτή η σελίδα του Ιωάννη. Έχει ένα ήρεμο ύφος και μεταδίδει τόση ειρήνη. Και ιδιαίτερα αυτή η φράση: «Μείνετε ενωμένοι μαζί μου», η οποία σε άλλες περιπτώσεις μου έμοιαζε σχεδόν μια εντολή, σήμερα όμως μου φαίνεται σαν μια «προσευχή». Μια προσευχή που ο Θεός μας απευθύνει σε όλους μας. Σε μένα και σε σένα, ώστε να μην χωριστούμε από Εκείνον, γιατί αν το κάνουμε αυτό πεθαίνουμε. Από την αρχή της ύπαρξής μας ανήκουμε σε ένα μεγάλο αμπελώνα. Σε εκείνον του Κυρίου. Ο Ιησούς είναι το αμπέλι. Ο Πατέρας είναι ο αμπελουργός. Εμείς είμαστε οι κληματόβεργες. Η ευτυχία μας βρίσκεται στο να φέρουμε καρπούς. Καρπούς για τη Βασιλεία των Ουρανών. Συνειδητοποιούμε όλο και περισσότερο ότι η ευτυχία μας είναι δυνατή μόνο αν παραμείνουμε ενωμένοι με τον Ιησού. Ενωμένοι όπως η κληματόβεργα στο αμπέλι. Μέσω αυτής της ενότητας που περνά η καλή τροφή μπορούν να γεννιούνται καλοί καρποί. Μπορεί η ζωή να μας “μπολιάζει”. Μπορεί η ζωή να είναι τα ψαλίδια που χρησιμοποιεί ο αμπελουργός, ο Θεός Πατέρας, για να μας μπολιάσει. Ας μην αποθαρρυνόμαστε, ακόμη και τότε, η ένωση μας με τον Ιησού θα μας οδηγήσει να ξεπεράσουμε το κλάδεμα και να φέρουμε περισσότερους καρπούς. Ένα καρπό και μάλιστα νέο, επειδή το μπόλιασμα του δίνει μια γεύση αυθεντικότητας. Δεν συμβαίνει έτσι με όσους υποκύπτουν στις δελεαστικές προτάσεις του κόσμου και του κακού, θεωρώντας τους εαυτούς τους αυτάρκης, και αποκόβονται από το αμπέλι. Η ζωή τους γίνεται “ξηρή”. Και σε τίποτε άλλο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί παρά να ριχτεί στη φωτιά. Μπορεί να έχεις κατακτήσει  στον κόσμο μια θέση βασιλιά, να έχεις αποκτήσει χρήματα και να έχεις συγκεντρώσει πολλά περιουσιακά στοιχεία. Μπορεί να είσαι ένας “σταρ”. Μπορεί να ζήσεις εκατό χρόνια. Όντας βασιλιάς ή βασίλισσα … αλλά η ζωή σας ήταν άχρηστη. Δεν απέδωσε καρπούς. Δεν παρήγαγε αγάπη. Σε τίποτα δεν χρησίμευσε. Είναι σαν το καυσόξυλο. Είναι πράγμα για πέταμα. Γι’ αυτό σήμερα ο Ιησούς, μας ζητά, συμβουλεύει και προσεύχεται.  “Μείνετε ενωμένοι μαζί μου – θα φέρεται πολύ καρπό» και θα είστε ευτυχισμένοι.

Στοχασμός του don Pino Terranova

 

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Μια μόνο επιθυμία έχω, Κύριε, να είμαι ενωμένος μαζί Σου. Η ενότητά μας να είναι γερή τόσο που οι καρδιές μας να συνομιλούν και να συμφωνούν. Οι επιθυμίες Σου θέλω να γίνουν και δικές μου. Οι σκέψεις Σου θέλω να φωτίζουν τις δικές μου. Όταν είμαστε μαζί, Κύριε, είμαι ευτυχής και πλήρης. Τίποτα δεν μου λείπει ενώ όλα τα υπόλοιπα μου φαίνονται μηδαμινά. Οι λογαριασμοί, τα λεφτά, η ανησυχία για επιβίωση, η οικογένεια, η περιουσία, όσες έγνοιες και να μου δημιουργήσουν, δεν συγκρίνεται τίποτα με έναν λόγο Σου που δίνει το φιλί της ζωής στην ψυχή μου. Αναπτερώνει το πνεύμα μου, δυναμώνει την καρδιά μου. Όσο ακούω τα λόγια Σου τόσο αισθάνομαι γεμάτος. Επουλώνει τις πληγές μου, γιατρεύει τα τραύματα μου. Γεύομαι μαζί Σου έστω και λίγο αλλά υπεραρκετό την γλυκιά αιωνιότητα που μας προσφέρεις. Κάθε μέρα λιγουρεύομαι τη γλυκιά σου παρουσία και τα λόγια Σου που με ενώνουν όλο και περισσότερο με Σένα. Κύριε, Εσύ είσαι η αληθινή οικογένεια μου, το αίμα μου, αληθινή αγάπη μου.

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

 

(πηγή: episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική Ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 24 Απριλίου 2024

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024     Κατήχηση. Τα πάθη και οι αρετές. 16. Η ζωή της χάριτος

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου