Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 31ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

4 Νοεμβρίου 2022

                                            
Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (16,1-8)

Τον καιρό εκείνο όλοι οι τελώνες και οι αμαρτωλοί πλησίαζαν τον Ιησού για να τον ακούνε. Αλλά οι Φαρισαίοι και οι γραμματείς μουρμούριζαν κι έλεγαν: “Αυτός δέχεται αμαρτωλούς και συντρώει μαζί τους”. Αλλά ο Ιησούς τους είπε την εξής παραβολή:

Ποιός από σας που έχει εκατό πρόβατα και χάσει ένα απ’αυτά, δε θα αφήσει τα ενενήντα εννιά στην έρημο και δεν πάει σε αναζήτηση του χαμένου, έως ότου το βρει; Και όταν το βρει το βάζει πάνω στους ώμους του χαίροντας και πάει στο σπίτι και καλεί γύρω του τους φίλους και τους γείτονες και τους λέει: `χαρείτε μαζί μου, διότι βρήκα το χαμένο μου πρόβατο’. Σας λέω, ότι τέτοια χαρά υπάρχει και στον ουρανό για ένα αμαρτωλό που μετανοεί, παρά για ενενήντα εννιά δικαίους που δεν έχουν ανάγκη από μετάνοια.

‘Η ακόμα, ποια γυναίκα που έχει δέκα δραχμές αν χάσει τη μια, δεν ανάβει το λυχνάρι και σκουπίζει το σπίτι και με φροντίδα την αναζητά, έως ότου τη βρει; Κι όταν τη βρει καλεί γύρω της τις φίλες και τις γειτόνισσες και λέει: `χαρείτε μαζί μου, γιατί βρήκα τη δραχμή που έχασα’. Κατά τον ίδιο τρόπο, σας λέω, γίνεται χαρά μπροστά στους αγγέλους του Θεού για έναν αμαρτωλό που μετανοεί”.

Λόγος του Κυρίου

 

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Λέγοντας αυτή τη παραβολή, ο Ιησούς τώρα μιλάει στους μαθητές του, τους διδάσκει σχετικά με τη νέα ζωή, τη ζωή του Πνεύματος.

Είναι μια προειδοποίηση σχετικά με τη στιγμή του θανάτου, κατά την οποία όλοι θα είμαστε καλεσμένοι  να λογοδοτήσουμε για τις πράξεις μας. Μας παρουσιάζεται η σχέση ανάμεσα στο Θεό (= πλούσιος άνθρωπος, ιδιοκτήτης), στον οποίο τα πάντα ανήκουν, και τον άνθρωπο (άδικος διαχειριστής). Θυμάστε την στιγμή της δημιουργίας του άνδρα και της γυναίκας, όταν ο Θεός θέτει όλη τη δημιουργία στα χέρια τους;

Όπως ο άδικος διαχειριστής, κάπως έτσι συμπεριφερόμαστε και εμείς μπροστά στα δώρα που ο Θεός έχει θέσει στα χέρια μας. Ο Θεός μας τα χορηγεί ώστε να τα διαχειριστούμε σωστά, αλλά αντιθέτως εμείς τα συγκεντρώνουμε για εμάς, εξαπατώντας τους αδελφούς και τον ιδιοκτήτη. Γιατί όταν συσσωρεύουμε αγαθά δεν είναι από πραγματική αγάπη για το Θεό και τον πλησίον. Και ιδού η προειδοποίηση του Κυρίου: οι μαθητές του πρέπει να ζουν με το αντίθετο κριτήριο του εγωισμού, τα αγαθά του Κυρίου είναι για να τα μοιραζόμαστε με τους αδελφούς μας.

Το αίτημα του κυρίου στον διαχειριστή να αποδώσει λογαριασμό, είναι εκείνος ο καιρός της ευσπλαχνία του που ο Θεός μας δίνει ώστε να μπορέσουμε ξαναδούμε και να επιστρέψουμε στην δίκαιη οδό διαχείρισης.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να θυμίσω εκείνο τον ανόητο πλούσιο, που νόμιζε ότι είχε ένα ασφαλές μέλλον, επειδή είχε συσσωρεύσει μεγάλο πλούτο, αλλά πέθανε εκείνη τη νύχτα. Ανόητε!

Τώρα είμαστε μπροστά στον άδικο διαχειριστή τον οποίο επαινεί ως σοφό ο κύριος του, διότι άρχισε να δωρίζει. Ξεκίνησε να έχει μια άλλη σχέση με τα αγαθά: δεν είναι πλέον για την απληστία της κατοχής, αλλά τώρα τα προσφέρει για να δημιουργήσει αδελφοσύνη. Τα αγαθά υπάρχουν για να δωρίζονται.

Το να ξέρω να χρησιμοποιώ τα αγαθά έξυπνα, δωρίζοντας, μου επιτρέπει να ζήσω, όταν πλέον θα μου αφαιρεθεί η διαχείριση. (με το θάνατο).

Όποιος συγκεντρώνει για τον εαυτό του βρίσκει το θάνατο. Όποιος δίνει ό,τι ο Κύριος επιτρέπει να διαχειριζόμαστε, αυτός κερδίζει την αιώνια ζωή. Έχουμε το χρόνο που μας απομένει για να κερδίσουμε τη ΖΩΗ. Γνωρίζουμε ότι “η αγάπη καλύπτει ένα πλήθος αμαρτιών” 1 Πέτρου 4,8).

 

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κύριε, δεν διαχειρίζομαι σωστά όλες τις χάρες που μου έχεις χαρίσει. Πολλές φορές τις κατασπαταλώ για τα δικά μου συμφέροντα ή για την δική μου διασκέδαση. Εσύ μου τα έδωσες για να τα μοιραστώ με τους συνανθρώπους μου εξυπηρετώντας τους σε κάθε ανάγκη. Μου ζήτησες να τους φέρω ειρήνη, δικαιοσύνη, ομόνοια. Δυστυχώς, Κύριε, δεν τήρησα τίποτα από όλα αυτά. Μόνο δικαιολογίες έχω στο στόμα μου. Σε παρακαλώ, Θεέ μου, βοήθησε με να μην χαραμίζω τις δωρεές Σου. Φώτισέ με για να διακρίνω τις αδικίες, έτσι ώστε σαν καλός διαχειριστής να προσφέρω τις υπηρεσίες μου στους άλλους. Δίδαξέ με ώστε να εμπνέω στους γύρω μου εμπιστοσύνη, καλοσύνη, χαρά, και να μην κακοδιαχειρίζομαι τις χάρες Σου.

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

 

 

(πηγή: episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πανήγυρη της Πεντηκοστής (B)

ΠΑΝΗΓΥΡΗ  ΤΗΣ  ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ (Β)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Η αγάπη του Θεού, χάρη στο Άγιο Πνεύμα που μας δόθηκε, υπερχείλισε τις καρδιές μας. Αλληλούια.

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 22 Ιουνίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

22 ΙΟΥΝΙΟΥ μνήμη του Αγίου Παυλίνου, επισκόπου

  Καταγόταν από μια πλούσια οικογένεια Ρωμαίων πατρικίων (γεννήθηκε το 355 στη Μπορντώ, όπου ο πατέρας του ήταν αυτοκρατορικός αξιωματούχος). Συνάντησε τον επίσκοπο Αμβρόσιο του

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου