Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022

ΜΝΗΜΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΕΚΟΙΜΗΜΕΝΩΝ ΠΙΣΤΩΝ

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο  (6,37-40)

Καθετί που μου δίνει ο Πατέρας σε μένα θα έλθει κι όποιον έρχεται σε μένα δεν θα τον διώξω έξω, διότι έχω κατέβει από τον ουρανό όχι για να κάνω το θέλημα το δικό μου, αλλά το θέλημα εκείνου που με έστειλε. Και τούτο είναι το θέλημα εκείνου που με έστειλε: να μη χάσω τίποτα απ’ό,τι μου έχει δώσει, αλλά να το αναστήσω την έσχατη μέρα. Διότι τούτο είναι το θέλημα του Πατέρα μου: καθένας που βλέπει τον Υιό και πιστεύει σ’αυτόν, να έχει την αιώνια ζωή κι εγώ να τον αναστήσω κατά την έσχατη μέρα”.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Η χθεσινή εορτή των Αγίων Πάντων μας καλεί να δούμε το θάνατο όχι ως το τέλος των πάντων, αλλά ως συνέχεια της νέας ζωής που άρχισε με το Βάπτισμα μας, ως την απάντηση του ανθρώπου στην θεμελιώδεις κλήση της ζωής του στην αιώνια ζωή.

«Ο Θεός δημιούργησε τον άνθρωπο για την αθανασία – λέει το Βιβλίο της Σοφίας –ο θάνατος μπήκε στον κόσμο από τον φθόνο του διαβόλου». Ο άνθρωπος προσπαθεί να αποκρούσει το θάνατο και έχει προς αυτόν μια ακατάσχετη άρνηση. Όταν γεννιέται ένας άνθρωπος μπορεί να γίνουν για αυτών πολλές υποθέσεις: «Θα είναι ωραίος, θα είναι άσχημος, θα είναι πλούσιος, θα είναι φτωχός, θα είναι έξυπνος ή ίσως όχι, αλλά για κανέναν δεν λένε: ίσως πεθάνει, ίσως δεν πεθάνει». Για κάθε άνθρωπο υπάρχει η βεβαιότητα του θανάτου. Την ίδια στιγμή βλέπουμε ότι το πιο ισχυρό ένστικτο στον άνθρωπο είναι η άρνηση του θανάτου. Εάν θα μπορούσαμε να ακούσουμε τη σιωπηλή κραυγή που κρύβεται σ’ ολόκληρη την ανθρωπότητα θα ακούγαμε την τεράστια κραυγή: «Δεν θέλω να πεθάνω!»

Ο άνθρωπος στην σύγχρονη κοινωνία αποφάσισε να αφαιρέσει τη σκέψη του θανάτου, να προσποιείται πως δεν υπάρχει, ή υπάρχει αλλά μόνο για τους άλλους, αλλά όχι για μένα. Έχουμε ναρκώσει τη σκέψη του θανάτου: σχεδιάζουμε, τρέχουμε, εξοργιζόμαστε για πράγματα, λες και κάποια στιγμή δεν θα αναγκαστούμε να αφήσουμε τα πάντα.

Ένας φιλόσοφος ο Heidegger λέει: «Ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζει παρά πεθαίνοντας. Κάθε λεπτό που περνά είναι κομμάτι που καίγεται από τη ζωή μας».

Πως όμως εμείς πρέπει να τεθούμε μπροστά στο θάνατο ως χριστιανοί; Η μνήμη όλων των κεκοιμημένων δεν είναι μια μνήμη μόνο των νεκρών, αλλά των ζώντων, εκείνων όσων ζουν για τον Ιησού. Η γιορτή των Ζώντων Αγίων, γιατί αυτή είναι η κλήση του κάθε ανθρώπου: Να ζούμε για την αιωνιότητα στην αγιότητα του Θεού, αλλά αυτό ξεκινά ήδη από τώρα. Στο θάνατο ο Θεός συναντά οριστικά τον άνθρωπο και ο άνθρωπος συναντά αναπόφευκτα τον Χριστό, που βρίσκεται εκεί, στο θάνατο, ενώπιων του ανθρώπου. Έτσι ο θάνατος αποτελεί πραγματικά το αποκορύφωμα της εξέλιξης του κόσμου, την αρχή της αιώνιας ζωής.

Σήμερα, είμαστε καλεσμένοι από αυτό το Λόγο να ανανεώσουμε την πίστη μας στην ανάσταση, την πίστη μας στη ζωή που δεν πεθαίνει, την πίστη, δηλαδή στον Ιησού: “. Όποιος πιστεύει σε μένα, και αν πεθάνει θα ζήσει”.

Ωραία! Γι ‘αυτό δεν μας μένει παρά να δώσουμε όλοι ραντεβού στον … Παράδεισο!

 

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗΣΟΥ…

Εισάκουσε, Κύριε,

με ευμένεια τις προσευχές μας,

και αύξησε την πίστη μας

στον αναστημένο Υιό σου,

ώστε να ενισχύεται σε εμάς η ελπίδα,

ενώ θα αναμένουμε την ανάσταση

των κεκοιμημένων αδελφών μας.

Αξίωσε σε παρακαλούμε,

τους κεκοιμημένους δούλους σου,

τώρα που υπερέβησαν τη θνητότητα

αυτής της ζωής,

να σε ατενίζουν αιώνια

ως δημιουργό και λυτρωτή. Αμήν.

 

(πηγή: episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Μνημόσυνο π. Εμμανουήλ Ρεμούνδου

Την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 17:30 στον Καθολικό Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Νάξου θα τελεστεί 40ήμερο μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής του π.

Angelus, 10 Δεκεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2023   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα!  Αυτή τη Β’ Κυριακή της Παρουσίας, το Ευαγγέλιο

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου