Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

ΤΡΙΤΗ 1 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022

ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ

 

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο  (5,1-12)

Όταν είδε τα πλήθη, ανέβηκε στο όρος και αφού κάθισε τον πλησίασαν οι μαθητές του. Κι εκείνος άνοιξε το στόμα του και τους δίδασκε, λέγοντας: Μακάριοι οι πνευματικά φτωχοί, διότι σ’ αυτούς ανήκει η βασιλεία των ουρανών.

Μακάριοι όσοι πενθούν, διότι αυτοί θα παρηγορηθούν.

Μακάριοι οι πράοι, διότι αυτοί θα κληρονομήσουν τη γη.

Μακάριοι όσοι πεινούν και διψούν τη δικαιοσύνη, διότι αυτοί θα χορτάσουν.

Μακάριοι οι ελεήμονες, διότι αυτοί θα ελεηθούν.

Μακάριοι όσοι είναι καθαροί στην καρδιά, διότι αυτοί θα δουν το Θεό.

Μακάριοι οι ειρηνοποιοί, διότι αυτοί θα ονομασθούν γιοι του Θεού.

Μακάριοι όσοι καταδιώκονται για τη δικαιοσύνη, διότι σ’ αυτούς ανήκει η βασιλεία των ουρανών.

Μακάριοι είσθε όταν σας βρίσουν και σας καταδιώξουν και πουν εναντίον σας κάθε κακό, λέγοντας ψέματα εξαιτίας μου. Να χαίρεστε και να αγάλλεστε, επειδή η ανταμοιβή σας θα είναι μεγάλη στους ουρανούς. Έτσι, πράγματι, καταδίωξαν και τους προφήτες που υπήρξαν πριν από σας.

Λόγος του Κυρίου

 

 

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Σήμερα εορτάζουμε όλους τους Αγίους, εορτή η οποία γεννήθηκε για να μας θυμίζει τους μάρτυρες, αλλά είναι και η γιορτή εκείνων που η Εκκλησία αναγνώρισε και μας τους παρουσιάζει ως παράδειγμα προς μίμηση. Είναι όμως και δική μας γιορτή, που βαδίζουμε ακόμη προς τον Κύριο, και επομένως προς την Αγιοσύνη.

Γιορτή φωτός και χαράς. Προσευχόμαστε ώστε αυτή η γιορτή να φωτίσει με ελπίδα την ανάμνηση μας για τα αγαπημένα μας πρόσωπα που μας προηγήθηκαν στον οίκο του Πατέρα.

Γιατί η Εκκλησία καθιερώνει κάποιον Άγιο; Γιατί μας βοηθά να καταλάβουμε καλύτερα το Ευαγγέλιο. Οι Άγιοι δεν προσθέτουν τίποτα στο Ευαγγέλιο, αλλά μας βοηθούν να το ζήσουμε καλύτερα.

Για παράδειγμα ένας Άγιος Φραγκίσκος με βοηθά να καταλάβω πως μπορώ να ζήσω μαζί την φτώχεια και την χαρά. Ο Charles de Foucauld μου φανερώνει τη σημαίνει η αγάπη χωρίς σύνορα ή αγάπη όχι για κάποιο αντάλλαγμα. Ο Άγιος Μαξιμιλιανός Kolbe, με φανερώνει την προσφορά της ζωής από αγάπη. H Αγία Gemma μου διδάσκει την προσευχή και την ενόραση.

Η Εκκλησία ανακήρυξε Αγίους ανθρώπους πολύ διαφορετικούς τον ένα από τον άλλο, αλλά όλοι έχουν θέση στο άλμπουμ της οικογένειας, όλοι έχουν κάτι να μου δώσουν.

Ο καθένας διαλέγει εκείνο που προτιμά, εκείνο που περισσότερο τον βοηθά να καταλάβει τον Ιησού και να τον ακολουθήσει.

Κύριε, σ’ ευχαριστούμε για αυτούς τους αδελφούς μας και για την πρόσκληση όχι να τους μιμηθούμε, αλλά να τους ξεπεράσουμε στην αγάπη για τον Θεό και τον πλησίον.

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Παντοδύναμε και αιώνιε Θεέ, Εσύ ο οποίος μας αξιώνεις να τιμούμε με μία και μόνη πανήγυρη τις αξιομισθίες όλων μαζί των αγίων  σου και εφόσον πιστεύουμε ότι ήδη έχουν εξασφαλίσει την αθανασία τους, αξίωσέ μας να αισθανόμαστε ότι φροντίζουν για τη σωτηρία μας.

 

 

(πηγή: episkopisyrou.gr)

 

 

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ 34ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 26 Νοεμβρίου 2022                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το Πνεύμα

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου